Sveriges bästa konditori, vacker natur och konst – allt finns i Östergötland

29 apr, 2024 
AvCecilia von Mentzer
Sveriges bästa konditori, vacker natur och konst – allt finns i Östergötland
PETER HOLGERSSON AB
Östergötland är så mycket mer än slätten. Det är ett böljande kulturlandskap fyllt av härliga nedslag, från Sveriges bästa konditori till hotell med kungliga anor och en konstsamling extra allt. Häng med på tur!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 annorlunda hotell i sverigeBrand logo
7 annorlunda hotell i sverige

Café

Open new doors Bahnhof

Den gamla stationsbyggnaden i Sya rymmer ett veganskt café som är väl värd ett besök.
Den gamla stationsbyggnaden i Sya rymmer ett veganskt café som är väl värd ett besök.Foto: Cecilia Möller-Kirchsteiger

På det ekologiska caféet Open New Doors Bahnhof i Sya utanför Mjölby känns det som om tiden har stått stilla. Inredningen är intakt från tiden när huset var stationsbyggnad och vittnar om att det varit en vänthall. Bänkarna har bytts ut mot bord och stolar. Alla godsaker man serverar är växtbaserade, här finns allt från matiga mackor, sallader och ­ljuvliga bakverk.

Annons

Mjölbyvägen 8, Mjölby.

Hotell & restaurang

Villa Fridhem

Villa Fridhem ligger pampigt med utsikt över Bråviken och bjuder på en mycket välputsad trädgård, vackra rum och en restaurang och vinkällare som håller hög klass.
Villa Fridhem ligger pampigt med utsikt över Bråviken och bjuder på en mycket välputsad trädgård, vackra rum och en restaurang och vinkällare som håller hög klass.

När prins Carl skulle bygga sommarresidens åt sig och hustrun prinsessan Ingeborg var platsen självklar, där Kolmårdsskogen möter havet i Åby. Arkitekt var Ferdinand Boberg, den tidens största. Huset stod klart 1909 och rymmer numera hotell och restaurang Villa Fridhem. Hotellet har genomgått en varsam ansiktslyftning och bjuder på modern färgskala, gedigen men lyxig inredning med inbjudande rum. Restaurangen har fantastiskt vällagad mat. Extra plus till omtänksam, varm och uppmärksam service.

Annons

Getå Villa Fridhem 1, Åby.

Hotell & restaurang

Ombergs turisthotell

Kvällsskål på balkongen på Ombergs turisthotell med utsikt över åkrarna.
Kvällsskål på balkongen på Ombergs turisthotell med utsikt över åkrarna.

Berget, skogen, slätten och Vättern. Ombergs turisthotell har ett svårslaget läge. Här i trakten hade både Ellen Key och Verner von Heidenstam sina berömda hem, som man med fördel kan passa på och besöka. Det är ett charmigt hotell, varsamt renoverat för att återskapa känslan från 20-talet då hotellet stod klart. Höga ambitioner när det gäller mat och dryck som uppfylls.

Ombergs Turisthotell 1, Ödeshög.

Annons

Naturupplevelse

Naturrum Tåkern

Gammalt byggnadsmaterial, vass, möter modern byggnadsform. Bakom Naturrum Tåkern står Wingårdh arkitekter.
Gammalt byggnadsmaterial, vass, möter modern byggnadsform. Bakom Naturrum Tåkern står Wingårdh arkitekter.

Den natur- och djurintresserade får inte missa denna fina plats. Tåkern är en fågelsjö i sydvästra Östergötland som erbjuder enorm biologisk mångfald. På utställningen i det arkitektritade huset klätt i vass (!) får man pedagogiskt lära sig om sjön och arterna från urtid till nutid. Prinsessan Estelle är hertiginna av Östergötland, här på Naturrum finns en sago- och upplevelsestig för barn som är döpt efter henne.

Glänås besöksområde 1, Väderstad.

Annons

Museum

Ståhl collection

Ståhl collection är en privat konsthall på initiativ av samlaren Mikael Ståhl. Här syns Cajsa von Zeipels verk The Zoo Collective, 2013.
Ståhl collection är en privat konsthall på initiativ av samlaren Mikael Ståhl. Här syns Cajsa von Zeipels verk The Zoo Collective, 2013.© Ståhl Collection 2023

Konstsamlaren Mikael Ståhl visar upp delar av sin spännande samling av samtida konst i Yllefabriken, en av Norrköpings gamla textilfabriker. Samlingen är en av de främsta privata i Norden. Det blir ett häftigt möte när den rustika industrimiljön möter konst av bland andra Cajsa von Zeipel och Nathalie Djurberg samt internationella konstnärer som Tracey Emin, Georg Baselitz och Ai WeiWei. Ett besök här känns!

Annons

Garvaregatan 4 D, Norrköping.

Museum

Arbetets museum

Byggnaden kallas för Strykjärnet på grund av sin form och ligger på ön Laxholmen i Motala ström. Den inhyste fram till 70-talet textilfabrik.
Byggnaden kallas för Strykjärnet på grund av sin form och ligger på ön Laxholmen i Motala ström. Den inhyste fram till 70-talet textilfabrik.PETER HOLGERSSON AB

Sedan 1991 hyser den gamla industribyggnaden Strykjärnet i centrala Norrköping Arbetets museum. Byggnaden är ett byggnadsminne sedan samma år. Museets uppgift är att bevara och berätta om arbete och vardagsliv i Sverige. Man lyckas alltid mycket visuellt tilltalande presentera en mängd olika men mycket relevanta utställningar som löper parallellt. I arkivet finns rikligt med intervjuer, dokumentation och fotografier till stöd för forskning om arbete och arbetsliv.

Annons

Laxholmen, Norrköping.

Kondis

Väderstad centralkonditori

Den svenska kondiskulturen fick fart vid tiden för förra sekelskiftet. Då var det framför allt kvinnor som fikade tillsammans.
Den svenska kondiskulturen fick fart vid tiden för förra sekelskiftet. Då var det framför allt kvinnor som fikade tillsammans.Jack Mikrut

Den svenska café- eller kondiskulturen är i högsta grad levande. Att fika är vi bra på i Sverige. Och det finns sannerligen konditorier som håller hög klass. En favorit för många är Väderstad centralkonditori. Utbudet är gediget, här serveras de fräschaste mackor och kakor och bakverk i mästarnivå. Så mycket gott att det är svårt att välja. Det är alltid mycket folk. Och förresten är lilla Väderstad verkligen värt ett besök. Här finns fiskaffär, byggnadsvårdsbutik och delikatessaffär. Missa inte!

Vallsbergsvägen 14, Väderstad.

Foto: Jenny Bennheden Carpvik, Jenny Carlsson, Peter Holgersson, Eva Lindblad, TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons