7 utvalda favoriter för en weekend i Bryssel

25 mar, 2024 
AvJosefine Chiacchiero
7 utvalda favoriter för en weekend i Bryssel
Bryssel är staden med utsökt mat och surrealistisk konst, intima kvarter och dekorativ art nouveau. Här är sju utvalda favoriter som tar dig på en spektakulär promenad i hjärtat av Europa, långt ifrån byråkratins kvarter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hedda Stiernstedts bästa Paris-tipsBrand logo
Hedda Stiernstedts bästa Paris-tips

Boende

Området Sablon

Nära den majestätiska Grand Place och den historiska stadskärnan kan du hitta flera alternativ till boende.
Nära den majestätiska Grand Place och den historiska stadskärnan kan du hitta flera alternativ till boende.Werner Lerooy

För en autentisk upplevelse är det bästa alternativet att hyra en lägenhet på Airbnb. Bostadshusen i Bryssel är, likt de i Amsterdam, höga och smala och det kan stå tio olika hus bredvid varandra som ändå passar ihop. För en lyxigare variant kan du söka efter en så kallad Maison de Maître-lägenhet, särskilt i området Sablon. Vill du ha en modernare stil rekommenderar vi trendiga, mysiga och stilsäkra Harmon house mellan stadsdelarna St Gilles och Ixelles.

Annons

Vintagemarknad

Jeu de Balle

Atmosfären på Jeu de Balle är unik och välkomnande och torget flankeras av caféer, en renoverad brandstation och en av Bryssels finaste pooler.
Atmosfären på Jeu de Balle är unik och välkomnande och torget flankeras av caféer, en renoverad brandstation och en av Bryssels finaste pooler.CapturePB

Vid foten av mästerverket Palais de Justice, ligger stadsdelen Marolles. Området har tre gator med technoklubbar, klassiska belgiska pubar, caféer och antikaffärer. Från den lilla baren Le Marseillais kan du titta på folk, medan loppmarknaden Jeu de Balle äger rum på andra sidan gatan de flesta dagar sedan 150 år. Bortom marknaden finns de lokala möbelaffärerna, med hyllvis av fynd från sekelskiftet och framåt. Från Marolles kan du fortsätta till det klassiska Costermans-galleriet, som sedan 1839 huserar i ett magnifikt stadshus.

Annons

Trender

Stijl & Ballon rouge

Utgå från Rue Antoine Dansaert och upptäck de senaste nyskapande trenderna inom mode, gastronomi och konst. Här Maison Margiela.
Utgå från Rue Antoine Dansaert och upptäck de senaste nyskapande trenderna inom mode, gastronomi och konst. Här Maison Margiela.MAISANT Ludovic / hemis.fr

Vill du få koll på de senaste trenderna är det här gatan på allas läppar: Rue Antoine Dansaert. Stolt lyfter den fram de bästa belgiska formgivarna och konstnärerna. Här finns referenspunkten Stijl som säljer de flesta av de viktigaste designerna från Belgiens andra kulturhuvudstad, Antwerpen, inte minst från designgruppen Antwerp Six som satte belgiskt mode på kartan i slutet av 1980-talet. Belgiskt mode är extravagant och eklektiskt och här finns något för alla plånböcker. Det är också här du hittar innovativa gallerier som Jan Mot och det minimalistiska Etablissement d'en Face, med bokpresentationer, utställningar och performancekonst. Nära Dansaert flyter Canal de Bruxelles och längs denna industrikanal hittar du det spännande galleri-kollektivet Ballon Rouge med lokal och internationell konst.

Annons

Museum

Musée Magritte

Håll utkik efter kunskapens gröna äpple som tronar på museets tak. Magritte var oändligt produktiv och hans karriär gick allt annat än åt pipsvängen.
Håll utkik efter kunskapens gröna äpple som tronar på museets tak. Magritte var oändligt produktiv och hans karriär gick allt annat än åt pipsvängen.

Europeisk, lokal, fransk och flamländsk, långsamt kommer Bryssel att avslöja sig inför dina ögon. Här finns mer än den oförklarligt världskända lilla statyn Manneken-Pis. På grund av stadens ständiga oklara, odefinierade och uppdelade politiska status finns det ingen klar vision om hur staden borde vara, vilket ger den en kreativ och välkomnande touch. Passande nog är en av Bryssels mest framgångsrika attraktioner ett museum som hedrar lekfullheten genom den surrealistiska målaren René Magritte. Mittemot museet finns också de kungliga konstmuseerna och det kungliga slottet.

Annons

Restaurang

Le chou de Bruxelles

Moules frites. Det belgiska köket har många lokala specialiteter som du kan hitta i Bryssel, bland mängder av internationella restauranger.
Moules frites. Det belgiska köket har många lokala specialiteter som du kan hitta i Bryssel, bland mängder av internationella restauranger.T.Lagerwall

I utkanten av den livliga och eleganta stadsdelen Sablon ligger det coola och nya området: Châtelain-distriktet vid Avenue Louise. Här finns mängder med moderna gallerier, butiker och restauranger med guldkant. Här kan du passa på att avnjuta en Moules frites på restaurang Le chou de Bruxelles som erbjuder ett flertal belgiska specialiteter. Ett annat spännande val i området är La Quincaillaire, en gammal järnhandel ombyggd till brasserie. Många av byggnadens originaldetaljer har bevarats och bär signaturen av en lärjunge till Victor Horta. Stadsdelen Ixelles, som delas på mitten av avenyn Louise, är en av stadens finaste och har en hel centralafrikansk by i sitt hjärta. Området kallas Matonge efter en marknad i Kinshasa, huvudstad i det forna Belgiska Kongo, och maten här är lika färgstark som flaggorna i Europaparlamentet.

Annons

Choklad

Wittamer

Chokladtillverkningen sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på 1400-talet började Belgien sin produktion. Wittamer är en av stadens främsta.
Chokladtillverkningen sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på 1400-talet började Belgien sin produktion. Wittamer är en av stadens främsta.

Belgisk choklad är känd för sin höga kvalitet och utsökta smak. I den förnäma stadsdelen Sablon, som förr i tiden var adlens kvarter, kan du gå på gourmetpromenad bland konditorier och chokladtillverkare såsom Pierre Marcolini och Wittamer. Wittamer har anor från 1910, då Henri Wittamer öppnade sitt boulangerie på Place du Grand Sablon. Butiken gick i arv till hans son Henri II och till näste son Henri III. Företaget drivs i dag av den fjärde generationen i familjen och har även exporterats till Japan. Här kan du ta en lyxig och söt belgisk frukost eller en fikapaus med éclairs under din vårpromenad.

Annons

Art nouveau

Horta museum

Art nouveau kan ses i flera stadsdelar. Den fantastiskt välbevarade byggnaden Hôtel Ciamberlani i Ixelles, pryds av denna dekoration.
Art nouveau kan ses i flera stadsdelar. Den fantastiskt välbevarade byggnaden Hôtel Ciamberlani i Ixelles, pryds av denna dekoration.nikonka1

Bryssel har mer av art nouveau-arkitektur än någon annan stad, och ett av de stora nöjena med att promenera här är att hitta alla de här snirkliga byggnaderna som likt exotiska blomster spirar på alldeles vanliga gator. Stadsdelen St Gilles ståtar med några av Bryssels mästerverk i art nouveau, varav det mest kända är det virvlande, lockande huset som Victor Horta, en av rörelsens grundare, byggde åt sig själv under de första åren av 1900-talet. Välj och vraka också bland de lokala barerna och njut av ett naturvin. Eller varför inte en äkta belgisk öl tillsammans med klassiska välfriterade frites med sauce på favoriten Patatak.

Foto: Wittamer/Alexandre Bibaut, Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons