Pumpakaka med frosting och nötter

Pumpakaka med frosting och nötter.

Underbart god kaka med riven pumpa och frosting. Välj nötter till dekorationen efter tycke och smak. Kakan kan med fördel göras dagen före servering.
28 oktober, 2015

8–10 bitar

Tid: 1 timme och 15 minuter

Du behöver:

4 dl vetemjöl

1 dl pekannötter (grovt hackade)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

1/2 tsk muskot (riven)

1 tsk kanel (malen)

2 1/2 dl rapsolja

3 dl socker

3 ägg

4 dl riven pumpa (t ex muscatpumpa)

Frosting:

70 g smör (rumstempererat)

7 1/2 dl florsocker

1 citron (rivet skal)

240 g philadelphiaost

2 tsk vaniljsocker

Karamelliserade nötter:

1 dl socker

1 dl sirap

2 dl vispgrädde

50 g smör

150 g blandade nötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Blanda alla torra ingredienser utom socker i en skål. Vispa olja och socker vitt och pösigt i en annan skål. Vispa ner äggen i oljan, ett i taget. Vänd ner pumpan och de torra ingredienserna.

Häll upp smeten i en smord och bröad springform. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter (använd provsticka). Låt svalna.

Frosting: Vispa ihop ingredienserna med elvisp. Bred över den kalla kakan. Vill man ha lite höjd kan man dela kakan och lägga lager av frosting mellan bottnarna.

Karamelliserade nötter: Rör ihop socker, sirap och grädde i en kastrull och låt koka cirka 7–8 minuter. Ta kastrullen av plattan och tillsätt smöret. Vänd ner nötterna och bred ut över tårtan.

Pumpakaka med frosting och nötter.

Pumpakaka med frosting och nötter.

Av: Isabelle Olander
Foto: Lelle Weibull
Recept: Daniel och Samantha Hartley/Zetas Trädgårdscafe