Karamellsnittar med chokladswirl

Recept på karamellsnittar med chokladswirl

Dessa karamellsnittar med chokladswirl är riktiga favoriter. Använd mörk choklad, vit choklad och mjölkchoklad.
07 februari, 2020

12 bitar

Du behöver:

160 g mjukt smör

¾ dl (70 g) strösocker

3 dl (190 g) vetemjöl

1 nypa salt

Karamell:

1 burk kondenserad mjölk, 397 g

100 g smör

2 msk (40 g) ljus sirap

⅔ dl (50 g) farinsocker

¼ tsk flingsalt

Chokladswirl:

200 g mörk choklad

1 msk solrosolja

25 g mjölkchoklad

25 g vit choklad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Klä en fyrkantig kakform, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper.
  3. Vispa smör och socker krämigt i en skål med elvisp.
  4. Tillsätt vetemjöl och salt och rör ihop.
  5. Tryck ut ett jämnt lager av deg i kakformen.
  6. Grädda i ugnen i 15 minuter, tills gyllene.
  7. Ta ut och låt svalna i formen, på ugnsgaller.

Gör karamellen så här:

  1. Smält ihop kondenserad mjölk, smör, sirap, farin och salt i en tjockbottnad kastrull på låg värme.
  2. Koka försiktigt upp röran.
  3. Sänk värmen till medel när blandningen kokar och låt småkoka med bubblor under konstant omrörning i 5 minuter, tills karamellen tjocknar och får en ljus gyllene färg.
  4. Slå karamellen över den avsvalnade kakan.
  5. Ställ in kakan i ugnen igen och grädda ytterligare 10 minuter, tills karamellen är gyllene och fast.
  6. Ta ut från ugnen och låt svalna helt i formen.

Gör chokladswirlen så här:

  1. Hacka den mörka chokladen och smält i skål över vattenbad.
  2. Rör ner olja när chokladen smält.
  3. Slå chokladen över kakan i ett jämnt lager.
  4. Smält mjölkchoklad och vit choklad i var sin skål över vattenbad.
  5. Droppa de två sorterna choklad över kakan.
  6. Dra en tandpetare eller liknande genom dropparna så skapas ett vågliknande mönster.
  7. Låt kakan stå kallt i minst 3 timmar före servering.
  8. Skär i fina kvadrater med en varm kniv.
  9. Förvara svalt fram till servering.
Recept på karamellsnittar med chokladswirl

Karamellsnittar med chokladswirl.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Läckra Snickerscupcakes med salt karamell

Magisk mascarponeparfait med espressokaramell

Karamelliserad ananas med vaniljyoghurt