Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Vår tid är nu-skaparen avslöjar sanningen om frågetecknen i sista säsongen

05 jan, 2021 
AvEmma Castman
Calle och Nina i Vår tid är nu, bonussäsong
Det sista avsnittet av Vår tid är nu har släppts, men fortfarande kvarstår en del frågetecken. Vad är det egentligen mellan Helga och Stickan, och vad vill man förmedla med Ethels karaktär? Till Expressens Spoiler alert ger huvudförfattaren Ulf Kvensler svar på tittarnas sista frågor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hedda Stiernstedt: "Var inte så hård mot dig själv"Brand logo
Hedda Stiernstedt: "Var inte så hård mot dig själv"

I mellandagarna hade den sista säsongen av den omåttligt populära serien Vår tid är nu premiär på SVT. Berättelsen utspelar sig sommaren 1951, och är en bonussäsong som är tänkt att räta ut gamla frågetecken kring Nina Löwanders och Calle Svenssons kärlekshistoria.

För vad var det egentligen som hände mellan säsong ett och två, då huvudkaraktärerna gick från att leva familjeliv på varsitt håll till att bli man och fru?

När säsongens sista avsnitt är slut har säcken knutits ihop. Svaren är som planerat fler än frågorna, men visst kvarstår en del funderingar ändå? Vad finns det till exempel att berätta om Stickan och Helga? Expressens Spoiler alert har pratat med seriens huvudförfattare Ulf Kvensler – som avslöjar sanningen bakom de resterande frågetecknen.

Har du inte sett den sista säsongen än? Då bör du nog avstå från att läsa vidare…

Frågor och svar om sista säsongen av Vår tid är nu

Efter att Helga fått reda på att Calle och Nina har haft en kärleksrelation ger hon Calle sparken. Calle accepterar beslutet, men bestämmer sig för att konfrontera Helga och säger bland annat: ”Ni kanske borde fundera på varför Nina söker sig till mig”. Vad är det som får honom att plötsligt höja rösten? Spoiler alert frågar Ulf Kvensler om det är att Helga säger att Calle borde skämmas som får honom att brusa upp, varpå han svarar:

Annons

”Ja, säkert delvis. Men jag tror också att Calle har lagt locket på i många år. När han nu ändå ska få sparken har han inget att förlora på att säga Helga ett par sanningens ord.”

Och på tal om Helga, i bonussäsongen får vi en större inblick i hennes relation med Stickan. Vad finns mer att berätta om den?

”Vi tänkte ju hela tiden att Stickans och Helgas historia skulle spegla Calles och Ninas. De var Calle och Nina, fast 30 år tidigare. Helgas äktenskap med Johan var nog inte särskilt lyckligt, han drack för mycket och lämnade åt Helga att sköta det dagliga vad gäller både barnen och restaurangen. Men han trivdes bra med att glänsa inför en fullsatt matsal. Så den yrkesskicklige och virile Stig Backe väckte nog en hel del heta känslor hos Helga, något som kanske aldrig funnits i hennes äktenskap”, svarar Ulf Kvensler och fortsätter:

”Men jag tvivlar på att Helga någonsin på allvar övervägde att lämna man och barn för Stickan. Förälskelser går över, tänkte hon nog. Hennes livsprojekt var restaurangen, och att försvara familjens sociala ställning.”

Annons

Genom de sista avsnitten får tittarna även lära känna kökets varma, rättvisa och förnuftiga kokerska Ethel bättre. Hur kommer det sig att hennes bakgrund plötsligt porträtteras?

”Man tänker ju sällan på att de som är äldre än en själv, och verkar så förnuftiga och stadgade, en gång själva har varit unga och dåraktiga och kämpat med de eviga frågorna: vem är jag egentligen? Vad vill jag med mitt liv? Ethel kanske kunde blivit konstnärsmätress i Paris, levt ur hand i mun, börjat ta några glas billigt rödvin redan till frukost… men nej. Den framtiden hade hon nog inte i sig. Ethel blev Stockholms främsta kallskänka istället.”

Här kan du läsa hela Spoiler alerts intervju med Ulf Kvensler.

LÄS MER:

Hedda Stiernstedt: "Jag vill bli mer involverad i den kreativa processen"

Hedda Stiernstedt avslöjar detaljer om sista säsongen av Vår tid är nu

Nya serierna du inte vill missa 2021

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons