7 looks från The Crown vs kungafamiljens verkliga outfits

Kläderna i The Crown vs verkligheten

Återskapandet av den brittiska kungafamiljens kläder i The Crown är imponerande. Spana in sju exempel på looks från serien och jämför med hur de såg ut i verkligheten. Ser du någon skillnad?
28 september, 2022
5 saker du kanske inte visste om ”The crown”
0:59

Efter reklamen: 5 saker du kanske inte visste om ”The crown”

(0:59)

Slå på ljud

The Crown sägs vara en av de mest påkostade produktionerna genom tiderna – och det avspeglas bland annat i seriens återskapade av kungafamiljens kläder och juveler.

Designteamet har letts av tre kostymörer hittills, Michele Clapton för säsong 1, Jane Petrie för säsong 2 och Amy Roberts för säsong 3 och 4. Tillsammans med sina kollegor har de noga studerat de brittiska kungligheternas klädval in i minsta detalj – och resultatet är imponerande, inte sant?

Nedan visar vi upp sju looks från serien, sida vid sida med de verkliga kungligheterna och deras kostymer!

Kläderna i The Crown vs verkligheten

Elizabeths bröllopsklänning

Till höger syns prinsessan Elizabeth den dagen hon gifte sig med Philip 1947 – och till vänster ser vi Claire Foy som spelade rollen som Elizabeth när serien började.

Michele Clapton har berättar för Harper's Bazaar att det krävdes ett team på sex personer i sex till sju veckor bara för att färdigställa klänningens broderade släp.

Det är sant (och falskt) om drottning Elizabeths liv i The Crown

Drottning Elizabeth och Jackie Kennedy

Här är året 1961 och drottningen och prins Philip träffar John F. Kennedy och Jackie Kennedy. Looksen återskapades i säsong 2, avsnitt 8, där Jackie spelades av Jodi Balfour.

Charles utnämns till prins av Wales

När Charles utnämndes till prins av Wales år 1969 såg han och drottningen ut så här. Kostymerna fick nytt liv i säsong 3, avsnitt 6 – och visst är de snarlika?

Elizabeth under silverjubileumsfirandet

Till höger syns drottning Elizabeth under hennes silverjubileumsfirande 1977 och till vänster ser vi återskapandet av händelsen i The Crown. Scenen är från det allra sista avsnittet av säsong 3.

Lady Diana och prins Charles förlovning

Här är kläderna Lady Diana och Prins Charles bar när de tillkännagav sin förlovning 1981. I The Crown spelade Emma Corrin rollen som Diana och Josh O'Connor rollen som Charles.

Prinsessan Dianas mest oförglömliga looks genom tiderna

Dianas bröllopsklänning

Samma år som förlovningen gifte sig Diana och Charles, och den scenen återskapades i säsong 4, avsnitt 3, av The Crown.

I en intervju med Vogue sa Amy Roberts att hennes mål inte var att skapa en exakt kopia av klänningen, utan mer känslan som den inbringade.

Diana på Royal Opera House

Till höger syns Diana på en föreställning på Royal Opera House 1982 och till vänster syns återskapandet av prinsessans vackra röda klänning – som kommit att kallas ”polka-klänningen”. Looken återfinns i säsong 4 av The Crown, men bärs då under ett besök i Australien i stället för på operan.

Diana och Charles i Australien

På tal om Australien, som faktisk var det land som prinsessan Diana och prins Charles åkte till på sin första representationsresa. Året är 1983 och både i serien och i verkligheten poserar de framför Ayers Rock.

Artikelinspiration: Buzzfeed

Foto: TT

De spelar prins William och Kate Middleton i The crown