Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Prinsessan Dianas mest minnesvärda looks genom tiderna

23 mar, 2022 
Prinsessan Diana – modeikonen som är ständigt aktuell. Hennes omåttliga känsla för stil inspirerar lika mycket idag som under 80- och 90-talen. ELLE har samlat hennes mest oförglömliga stilögonblick.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Diana är utan tvekan en av våra största stilikoner genom tiderna. Prinsessan av Wales, som på många sätt struntade i de rådande kungliga klädkoderna, bjöd på förstklassig stilinspiration under 80- och 90-talen. Med signaturplagg som figurnära cocktailklänningar och färgstarka kostymset, ofta matchat med pärlor och trendväskor, gick hon sin egen väg stilmässigt och tog modevärlden med storm. Också till vardags – eller kanske framförallt i vardagliga sammanhang – där jeansen utgjorde en stor roll, har hennes känsla för stil inspirerat och gör än idag.

Dianas mest minnesvärda outfits genom tiderna

ELLEs moderedaktör Emma Blomberg har scrollat i arkiven och tagit fram Dianas mest minnesvärda stilögonblick genom tiderna. Från den puffiga brudklänningen till galaklänningar i one shoulder-modell och historiska modestatements – här är den enda klädinspiration du behöver.

Förlovningen 1981

Diana och prins Charles tillkännager förlovning, 1981.
Diana och prins Charles, 1981.

När det var dags att tillkännage förlovningen med prins Charles valde Diana att bära en blå kostym bestående av kavaj och kjol, matchat med en knytblus. När Kate Middleton och prins William förlovade sig 30 år senare var det många som tyckte att Kates blå klänning påminde om den Diana hade burit.

Annons

Juni 1981

Diana i rödprickig dräkt, 1981.
Diana, 1981.

Två månader innan bröllopet gjorde Diana ett officiellt framträdande tillsammans med prins Charles. Dagen till ära var hon iklädd röda byxor och en matchande kavaj med vita prickar.

Bröllopet i juli 1981

Diana och Charles bröllop, 1981.
Diana och Charles bröllop, 1981.

Från förlovning till bröllop. Ja, för när man pratar om Dianas bästa looks går det inte att inte nämna hennes brudklänning. Diana sa ja till sin prins i en skräddarsydd klänning – skapad av David och Elizabeth Emanuel – med gigantiska puffärmar, marängkjol, spetsvolanger och långt släp.

Annons

Gravidlycka

Charles och Diana, 1982.
Charles och Diana, 1982.

... Och från bröllop till graviditet! Det hände mycket 1981. Samma dag som nyheten kom om att paret väntade sitt första barn, prins William, dök Diana upp i den här kappdrömmen med fransar. Hatten med flor blir pricken över i:et.

Rosa gravidlook

Diana och Charles 1982
Prinsparet, 1982.

Sommaren 1982 föddes prins William. Diana i rosa gravidlook i mars samma år.

Annons

Blå volangdröm

Diana i blå one shoulder-klänning, 1982.
Diana, 1982.

Världen höll andan (nåja, delar av den) när Diana dök upp i den här one shoulder-klänningen med volanger och markerade höfter från Bruce Oldfield på väg till Guildhall i London.

Den rosa 80-talslooken

Diana i rosa prickig klänning, 1983.
Diana, 1983.

Diana visar upp 80-talsmodet när det är som bäst, med prickig klänning och hatt med rosett, under en resa till Australien, 1983. Det var parets första officiella resa tillsammans. Under besöket pratades det mycket om Dianas stil, och den här rosa outfiten kom att bli en av favoriterna. Looken, som beskrivs som ett av hennes starkaste modeögonblick, har senare återskapats i flera filmatiseringar om prinsessan av Wales.

Annons

Diana i vitt vid Ayers Rock

Diana och prins Charles vid Ayers Rock, 1983.
Diana och prins Charles, 1983.

Under samma resa sågs stilikonen bära den här vita skjortklänningen med knappar och markerad midja när paret besökte Ayers Rock. De beige skorna matchar prins Charles outfit och tillsammans med den vita väskan är det här en look vi gärna skulle bära i vår och sommar.

Elegant i svartvitt, 1983

Diana i svartvit look, 1983.
Diana, 1983.

Stilren och feminin look i svartvitt, under en resa till Nya Zeeland i april 1983.

Annons

Sommarklänning

Diana och drottning Elizabeth på hästpolo, 1983.
Diana och drottning Elizabeth, 1983.

Diana iklädd en sommarklänning på hästpolo i Windsor, i juli 1983. Den mönstrade väskan adderar ytterligare sommarkänslor och den vita koftan gör looken komplett. Drottningen satsade samma dag på en monokrom lila look.

Diana i glittrande galaklänning

Diana i glittrande galaklänning i one shoulder-modell, 1983.
Diana, 1983.

Wow-effekt när Diana anländer till premiären av Bond-filmen Octopussy i London, i juni 1983. Den skimrande one shoulder-klänningen är skapad av Japanska designern Hachi.

Annons

London, 1984

Diana i grå kappa, 1984.
Diana, 1984.

Under ett besök på ett sjukhus i London 1984 bar Diana en grå kostymliknande kappa med vit skjorta och guldsmycken.

Diana i rosa dräkt

Diana och prins Charles på Kensington, 1984.
Diana och prins Charles, 1984.

Ytterligare en rosa look som har kommit att bli en av Dianas mest minnesvärda. Här på Kensington Palace samma år som prins Harry föddes.

Annons

Den omtalade silverklänningen

Diana i silverklänning, 1985
Diana, 1985.

År 1985 bjöd Diana på en rad oförglömliga galalooks. Bland annat den här omtalade silverklänningen från Bruce Oldfield som hon bar vid en modevisning i London där pengarna gick till välgörenhet.

Cut out i ryggen

Diana i silverklänning med bar rygg 1985
Diana, 1985.

Klänningen hade plisserat tyg, vida axlar och var bar i ryggen. Det var klänningar som den här som kom att ge henne smeknamnet Dynasty Di.

Annons

Galarött

Diana i röd klänning, 1985.
Diana, 1985.

Och den här röda pangklänningen, som Diana bar under en tillställning på Royal Albert Hall 1985, med markerade axlar och midja går inte heller av för hackor.

Diana i vit spetsklänning

Diana i vit spetsklänning 1985
Diana, 1985.

Vit brudspets möter 80-talsvolanger för ett kvällsevent under parets femdagarsresa till USA, 1985.

Annons

Trendset(er)

Diana i randigt set 1985
Diana, 1985.

Men årtalet bjöd också på en del fantastiska set. Som det här tappa hakan-settet!

Ränder och pärlor

Diana i randig look 1985
Diana, 1985.

Eller de här ränderna, matchade med pärlsmycken.

Annons

Diana i pärlor

Diana i pärlhalsband och pärlörhängen, 1986.
Diana, 1986.

Pärlor var en klar smyckesfavorit hos Diana under 80-talet. Här matchar hon halsband med örhängen.

Avslappnad sommarlook

Diana i sommarlook, 1986
Diana, 1986.

Det var inte bara röda mattor och kungliga tillställningar som resulterade i minnesvärda looks från Diana. Även – eller kanske till och med framförallt – till vardags var hon en inspirerande stilikon att räkna med. Här i rutiga byxor och vit blus, sommaren 1986.

Annons

Diana i hängselbyxor

Diana i hängselbyxor på hästpolo, 1988
Diana, 1987.

Och på tal om avslappnat vardagsmode – i juni 1987 sågs Diana intill hästpolo-banan i den här byxdressen av i ljus denim. En sommarlook att satsa på!

Jeans, jeans, jeans!

Diana i jeans, kavaj, sweatshirt och keps på hästpolo 1988
Diana, 1988.

Jeansen tog stor plats i Dianas garderob i slutet på 80- och under 90-talet, och kungligheten levererade en rad stilsäkra denimlooks. Här på hästpolo 1988 iklädd jeans, boots, sweatshirt och kavaj. Och inte att förglömma kepsen, som tillför hela outfiten det lilla extra.

Annons

Diana i Elvis-klänningen, 1989

Diana i Elvis-klänningen 1989
Diana, 1989.

I november 1989 gjorde prinsparet ett besök i Hong Kong och Diana bar vid ett tillfälle en vit klänning som senare kom att kallas för ”The Elvis Dress”. Klänningen var smyckad med pärlor och bars tillsammans med en matchande jacka med hög krage, båda signerade Catherine Walker.

Diana i kostym, 1990

Diana i mörkblå kostym 1990
Diana, 1990.

Diana i en mörkblå kostym, tänker du. Ja, men det är mycket mer än så! När prinsessan år 1990 dök upp i en mörkblå dubbelknäppt kavaj tillsammans med ett par kostymbyxor med revärer, tappade de brittiska medierna andan för en stund. Diana blev i samma stund den första kvinnliga medlemmen i kungahuset att bära byxor vid ett kvällsevenemang.

Annons

Denimlook, 1992

Diana och prins Harry, 1992.
Diana och prins Harry, 1992.

Den som vill ha jeansinspiration finner mängder av stylingidéer från Dianas 90-tal. Outfits som fortfarande är lika aktuella. Här under hästpolo i Windsor där Diana bar vita jeans med röd istoppad t-shirt. Enkelt och alldeles perfekt.

Kavaj och jeans

Diana, 1992.
Diana, 1992.

Senare åkte kavajen på och looken blev komplett. Stjärndetaljerna på jeansen blir pricket över i:et.

Annons

De perfekta jeansen

Diana i jeans 1992
Diana, 1992.

Diana har lämnat prins Harry i skolan iklädd mörka jeans, boots och baseball-jacka, 1992.

The Revenge dress

Diana i revenge dress 1994
Diana, 1994.

1992 separerade Diana och Charles och även om Diana redan tidigare hade töjt på gränserna gällande de kungliga klädkoderna, så blev hennes stil nu än mer vågad. Det mest välkända av hennes kommande modestatements är den här svarta klänningen, kallad hämndklänningen, ”Revenge dress”.

Annons

Klänningen, en svart fodralklänning signerad Christina Stambolian, bar Diana vid en Vanity Fair-tillställning i London 1994, samma dag som prins Charles i en tv-intervju erkände sin otrohet med Camilla Parker Bowles. Istället för att stanna hemma, valde Diana att möta kamerorna och klänningen skapade fler rubriker än prinsens erkännande.

Tre år senare la Diana ut den omtalade hämndklänningen på auktion. Den såldes för 51 000 pund och intäkterna gick till cancer- och AIDS-fokuserade välgörenhetsorganisationer.

Diana i röd spetsklänning

Diana i röd spetsklänning 1995
Diana, 1995.

Sedan följde fler klänningar som rörde sig utanför de kungliga klädkoderna. Här i röd spetsklänning under ett besök i Argentina 1995.

Annons

Grå halterneck

Diana i halterneck-klänning 1995
Diana, 1995.

Och här i en broderad halterneck-klänning i kort modell, under en galamiddag på Serpentine Gallery i London, 1995.

September 1995

Diana i vit kort klänning 1995
Diana, 1995.

Diana bar ofta designers från länderna hon besökte under sina resor. Här i den lilla vita, från Versace, under en resa till Italien 1995.

Annons

Den blå Versace-klänningen

Diana i blå Versace-klänning 1996
Diana, 1996.

Ytterligare en galastass som har etsat sig fast i minnet är den blå Versace-klänningen i one shoulder-modell som Diana bar under ett välgörenhetsevent i Sydney, 1996. Den skriker både 90-tal och modehistoria.

Diana i sweatshirt, tights och gucci

Diana i sweatshirt, tights och Gucci-väska
Diana, 1996.

Sweatshirt och tights var ingen ovanlig look för Diana i privata sammanhang under 90-talet. Inte heller var det ovanligt att se henne med väskan från Gucci. Väskan med bambuhandtag, som var en av Dianas favoriter, kom att bli en ikonisk modell. Under 2021 återlanserades modellen av det italienska modehuset, under namnet Gucci Diana.

Annons

Jeans och vit skjorta, 1997

Diana i vit skjorta och jeans i Sarajevo 1997
Diana, 1997.

Under en resa till Sarajevo år 1997, vilket kom att bli ett av Dianas sista officiella uppdrag, bar hon en vit skjorta och ljusa jeans. Den stilrena looken matchades med skärp och loafers i beige, samt guldsmycken och solglasögon. Det finns ingenting med den här looken som vi inte vill bära. Exakt. Just. Nu.

TV: Scenerna i The Crown – så bra stämmer de överens med Dianas liv

7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighetBrand logo
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighet

Foto: TT

Annons