Så storstädar du din teknik– 6 enkla hacks

08 feb, 2023 
AvLouise Lundberg
Så storstädar du din teknik tips louise lundberg
Abonnemang som äter upp ekonomin, flera dubbletter av samma selfie och lådor som fylls på av teknik som du aldrig använder? Vi känner alla igen oss! ELLEs tech-expert Louise Lundberg delar med sig av sina bästa tips för att storstäda i och bland tekniken.
Annons
Möt ELLEs nya profil Louise Lundberg
Möt ELLEs nya profil Louise Lundberg

Vi vet att ett städat och rent hem positivt kan påverka vårt välmående – jag tror detsamma gäller för vår teknik. Att ha 40 000 osorterade bilder i telefonen, borttappade dokument på datorn eller ett ormbo till sladdlåda i köket är tillräckligt för att göra en stressad och känna sig överväldigad. Det är så lätt att det hamnar på hög, tills vi inte riktigt vet vad vi ska göra av det.

Nedan listar jag tips på hur du kan börja på en ny kula!

Teknik: Så rensar du bort det du inte längre använder

Spara pengar genom att avsluta prenumerationer

Den största och kanske läskigaste uppgiften är att inventera vad du faktiskt har hemma och online. Anyfin är en bra app som låter dig se hur många streamingtjänster du faktiskt betalar för varje månad, medan du kan kolla app-prenumerationer direkt i telefonen (iOS och Google Play). Jag vet hur lätt det är att glömma den där provperioden du skulle avsluta efter sju dagar.

Annons

Rensa bilder i telefonen

Passa också på att gå igenom alla dubbletter, skärmavbilder och videos som har samlats på telefonen. Gemini är en bra app för dig som har iPhone, Google Files är ett alternativ om du har Android.

lifestyle
17 appar som hjälper dig nå dina mål 2023

Här kan du återvinna teknik

Gå också igenom alla lådor hemma, där gamla sladdar och laddare samlas på hög. Mycket av dagens teknik har samma typ av uttag, vilket innebär att du kanske inte behöver behålla alla. Hittar du gamla telefoner eller surfplattor kan de doneras eller återvinnas. Elgiganten tar emot gammalt avfall i sina varuhus.

Rensa mappar i datorn

Avsätt också tid för att gå igenom gamla mappar på datorn, appar i telefonen, anteckningar och inkorgen. Skriv en lista och ge dig själv en månad att rensa en sak i taget.

Organisera tekniken

Nu när du har mycket mindre än när du började, är dags att organisera det du har kvar. Ge mappar nya namn på datorn, synkronisera anteckningar över enheter med till exempel iCloud eller Evernote. Du kan också sätta upp mappar i din inkorg och lägga alla dina sladdar i en stilren låda som Bisse.

Annons

Det kan verka överväldigande, men låt det här ta tid. Att organisera och få rätt på sin digitala omgivning kan var ett sätt att komma ner i varv.

Rengör din teknik

När rengjorde du din teknik senast? Precis som en sminkborste eller örngott kan teknikprylar samla på sig en mängd bakterier – så att få in en rutin att rengöra tekniken varje månad kan vara en bra idé.

Mikrofiberdukar är bra för att ta bort damm och lättare fläckar på skärmar, medan alkoholservetter är bra för att ta bort bakterier och svårare fläckar. Se till att du använder anpassade produkter när du rengör skärmar, som alkoholservetter med max 70 procent alkohol eller rengöringsspray för teknik.

Ren alkohol, diskmedel, vinäger eller andra husmorstips kan ta bort den yttre barriären på dina skärmar, som finns där för att stöta bort vätska och fett. Se också till att det inte kommer in någon vätska i högtalare eller andra portar till din teknik.

Foto: Imaxtree

ELLE Stylar: 3 uppklädda looks med sneakers
ELLE Stylar: 3 uppklädda looks med sneakers
Annons
Innehåller annonslänkar