Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Så gick det sen för skådespelarna i Fucking Åmål

06 dec, 2022 
AvEmma Castman
Så gick det sen för skådespelarna i Fucking Åmål
I slutet av 1990-talet hade Fucking Åmål premiär – och succén blev snabbt ett faktum. Men vad gör skådespelarna i dag, nästan 25 år efter det stora genombrottet? Se här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviseradeBrand logo
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

Den 23 oktober 1998 hade Fucking Åmål premiär och bakom manus och regi stod ingen mindre än Lukas Moodysson. Ungdomsfilmen blev en stor framgång och utsågs till Bästa film på både Berlins filmfestival, Guldbaggegalan och Rotterdams internationella filmfestival.

Huvudrollerna spelas av Alexandra Dahlström (Elin Olsson) och Rebecka Liljeberg (Agnes Ahlberg) och handlingen kretsar kring Agnes som har flyttat till Åmål från Mariefred och känner sig ensamt i världen. Hon blir kär i Elin, som är populärast i Åmål och sägs ha hånglat med cirka 70 000 killar. Deras olikheter är slående, men kanske spelar det ingen roll? När Elin ingår ett vad och kysser Agnes för 20 kronor inser hon nämligen att det var mer än en rolig grej.

Annons

Det gör skådespelarna i Fucking Åmål i dag

Så, vad ägnar sig Elin, Agnes och de andra i Fucking Åmål åt numera? Vi har tagit reda på svaren – se här!

Alexandra Dahlström – Elin Olsson

Alexandra Dahlström – Elin Olsson

Alexandra Dahlström spelade alltså en av de två huvudrollerna. Hon är född 1984, och debuterade som skådespelare 1997 i Sanning eller konsekvens, men det stora genombrottet kom ett år senare i rollen som Elin i Fucking Åmål.

Sedan Fucking Åmål har Alexandra spelat i bland annat Tomten är far till alla barnen och Blondie. 2014 medverkade hon även i Timbuktus video Annie Leibovitz och samma år debuterade hon som långfilmsregissör med All We Have Is Now.

Annons

Rebecka Liljeberg – Agnes Ahlberg

Rebecka Liljeberg i Fucking Åmål

Rollen som Agnes spelades av Rebecka Liljeberg, född 1981. Rebecka gjorde skådespelardebut redan som 10-åring då hon intog rollen som Sophie i SVT:s julkalender Sunes jul. Det stora genombrottet kom med Fucking Åmål, och därefter syntes hon även i filmer och serier som Eva & Adam, Födelsedagen och Skärgårdsdoktorn.

2002 bestämde Rebecka sig för att sluta som skådespelare och utbilda sig till läkare, som är hennes nuvarande yrke.

Rebecka Liljeberg
Annons

Erica Kronholm (tidigare Carlson) – Jessica Olsson

Erica Kronholm (tidigare Carlson) – Jessica Olsson

Erica Carlsons karaktär hette Jessica och hon var storasyster till Elin. Erica föddes 1981, och debuterade som skådespelare i Fucking Åmål. Därefter syntes hon i filmer som Camp Slaughter, 6 points, Tjenare kungen och Puss. Erica har även arbetat som programledare på ZTV.

Efter ett par år framför kameran valde Erica att byta riktning och är nu utbildad undersköterska.

Mathias Rust – Johan Hulth

Mathias Rust – Johan Hulth

Mathias Rust spelade rollen som moppekillen Johan Hulth som var kär i Elin. Mathias är född 1982 och förutom Fucking Åmål har han spelat en mindre roll i dramafilmen Hannah med H samt i sjukhusserien OP:7. Mathias är även sångare i bandet Mathias Rust och 0520.

Annons

Efter skådespelarkarriären arbetade Mathias i flera år som flygvärd och i dag ägnar han sig åt transport och logistik.

Stefan Hörberg – Markus

Stefan Hörberg – Markus

I Fucking Åmål spelade Stefan Hörberg rollen som Markus, som var tillsammans med Elins storasyster Jessica och bästa kompis med Johan. Efter filmen var det ganska tyst kring Stefan, och i december 2010 kom det tragiska beskedet att han påträffats död, endast 29 år gammal.

– Jag fick precis veta det så det känns väldigt, väldigt sorgligt och konstigt. Alldeles för tidigt och alldeles fel på alla sätt och vis. Han var en väldigt viktig del av den filmen och bidrog jättemycket med glädje, energi och humor. Han spred mycket bra stämning omkring sig och vi skrattade jättemycket. Han var väldigt rolig att ha med så det känns jättesorgligt, sa Lukas Moodysson till Aftonbladet i samband med dödsbeskedet.

Foto: TT

Nikita Uggla och Frida Argento om Young Royals säsong 2: “Vi har lagt in själ och hjärta”Brand logo
Nikita Uggla och Frida Argento om Young Royals säsong 2: “Vi har lagt in själ och hjärta”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons