Så gick det sen för skådespelarna i Fucking Åmål

Så gick det sen för skådespelarna i Fucking Åmål

I slutet av 1990-talet hade Fucking Åmål premiär – och succén blev snabbt ett faktum. Men vad gör skådespelarna i dag, nästan 25 år efter det stora genombrottet? Se här!
06 december, 2022
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade
1:19

Efter reklamen: Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

(1:19)

Slå på ljud

Den 23 oktober 1998 hade Fucking Åmål premiär och bakom manus och regi stod ingen mindre än Lukas Moodysson. Ungdomsfilmen blev en stor framgång och utsågs till Bästa film på både Berlins filmfestival, Guldbaggegalan och Rotterdams internationella filmfestival.

Huvudrollerna spelas av Alexandra Dahlström (Elin Olsson) och Rebecka Liljeberg (Agnes Ahlberg) och handlingen kretsar kring Agnes som har flyttat till Åmål från Mariefred och känner sig ensamt i världen. Hon blir kär i Elin, som är populärast i Åmål och sägs ha hånglat med cirka 70 000 killar. Deras olikheter är slående, men kanske spelar det ingen roll? När Elin ingår ett vad och kysser Agnes för 20 kronor inser hon nämligen att det var mer än en rolig grej.

Bästa filmerna från 90-talet – här kan du se dem nu

Det gör skådespelarna i Fucking Åmål i dag

Så, vad ägnar sig Elin, Agnes och de andra i Fucking Åmål åt numera? Vi har tagit reda på svaren – se här!

Alexandra Dahlström – Elin Olsson

Alexandra Dahlström – Elin Olsson
Hanna Teleman

Alexandra Dahlström spelade alltså en av de två huvudrollerna. Hon är född 1984, och debuterade som skådespelare 1997 i Sanning eller konsekvens, men det stora genombrottet kom ett år senare i rollen som Elin i Fucking Åmål.

Sedan Fucking Åmål har Alexandra spelat i bland annat Tomten är far till alla barnen och Blondie. 2014 medverkade hon även i Timbuktus video Annie Leibovitz och samma år debuterade hon som långfilmsregissör med All We Have Is Now.

Rebecka Liljeberg – Agnes Ahlberg

Rebecka Liljeberg i Fucking Åmål
Album

Rollen som Agnes spelades av Rebecka Liljeberg, född 1981. Rebecka gjorde skådespelardebut redan som 10-åring då hon intog rollen som Sophie i SVT:s julkalender Sunes jul. Det stora genombrottet kom med Fucking Åmål, och därefter syntes hon även i filmer och serier som Eva & Adam, Födelsedagen och Skärgårdsdoktorn.

2002 bestämde Rebecka sig för att sluta som skådespelare och utbilda sig till läkare, som är hennes nuvarande yrke.

Rebecka Liljeberg
Johan Jeppsson/TT
20 saker du bara kan relatera till om du kommer från en småstad

Erica Kronholm (tidigare Carlson) – Jessica Olsson

Erica Kronholm (tidigare Carlson) – Jessica Olsson
Tobias Röstlund

Erica Carlsons karaktär hette Jessica och hon var storasyster till Elin. Erica föddes 1981, och debuterade som skådespelare i Fucking Åmål. Därefter syntes hon i filmer som Camp Slaughter, 6 points, Tjenare kungen och Puss. Erica har även arbetat som programledare på ZTV.

Efter ett par år framför kameran valde Erica att byta riktning och är nu utbildad undersköterska.

Mathias Rust – Johan Hulth

Mathias Rust – Johan Hulth
Rights Managed

Mathias Rust spelade rollen som moppekillen Johan Hulth som var kär i Elin. Mathias är född 1982 och förutom Fucking Åmål har han spelat en mindre roll i dramafilmen Hannah med H samt i sjukhusserien OP:7. Mathias är även sångare i bandet Mathias Rust och 0520.

Efter skådespelarkarriären arbetade Mathias i flera år som flygvärd och i dag ägnar han sig åt transport och logistik.

Stefan Hörberg – Markus

Stefan Hörberg – Markus
Lennart Rehnman

I Fucking Åmål spelade Stefan Hörberg rollen som Markus, som var tillsammans med Elins storasyster Jessica och bästa kompis med Johan. Efter filmen var det ganska tyst kring Stefan, och i december 2010 kom det tragiska beskedet att han påträffats död, endast 29 år gammal.

– Jag fick precis veta det så det känns väldigt, väldigt sorgligt och konstigt. Alldeles för tidigt och alldeles fel på alla sätt och vis. Han var en väldigt viktig del av den filmen och bidrog jättemycket med glädje, energi och humor. Han spred mycket bra stämning omkring sig och vi skrattade jättemycket. Han var väldigt rolig att ha med så det känns jättesorgligt, sa Lukas Moodysson till Aftonbladet i samband med dödsbeskedet.

Foto: TT

17 bilder som visar hur genialt (och galet) livet var 1999
Nikita Uggla och Frida Argento om Young Royals säsong 2: “Vi har lagt in själ och hjärta”
1:29

Efter reklamen: Nikita Uggla och Frida Argento om Young Royals säsong 2: “Vi har lagt in själ och hjärta”

(1:29)

Slå på ljud