Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

20 saker du bara kan relatera till om du kommer från en småstad

28 jun, 2021 
Hart of Dixie
Att vänta på bussen i en timme eller att behöva gå på samma uteställe helg efter helg – det är något som storstadsbor aldrig kommer att kunna relatera till. Här är 20 saker som summerar livet i småstad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Saker du bara kan relatera till om du kommer från en småstadBrand logo
TV: Saker du bara kan relatera till om du kommer från en småstad

Säga vad man vill om storstadsstressen, men att leva i en liten stad på landet är faktiskt inte heller helt lätt... Dejtinglivet är inte det mest exklusiva, din granne är antagligen din släkting och ryktet sprider sig – snabbt! För att inte tala om det katastrofala utbudet av barer och klubbar! Här är 20 saker du bara kan relatera till om du kommer från en småstad.

Du känner alla vakter på krogen

Eftersom valet av barer inte är det största är det inte allt för ovanligt att du hamnar på samma krog helg efter helg. Därför är det också extra viktigt att hålla sig på god fot med vakterna och en fråga om hur det är med familjen eller hur katten mår, är ett bra sätt att bli extra kompis med Berra i dörren. Ja, många träffar faktiskt vakterna oftare än vad dem träffar sin farmor.

Utbudet på krogen

Och apropå krogen! Vill du ha en avancerad drink à la takbar i New York? Glöm det! Alkoholutbudet på småkrogarna är inte det bästa. Har du tur kan du få en Redbull Vodka eller en Piggelindrink. Ölutbudet är det däremot inget fel på – för traktens egna brygger står för majoriteten av ölen.

Annons

ALLA har körkort

Att ta körkort är lika självklart som att gå på bolaget samma dag man fyller 20. Och eftersom det inte är lika svårt att köra upp på landsvägarna, som i storstadstrafiken, är det näst intill omöjligt att misslyckas.

Det här med kollektivtrafiken...

Tunnelbana som går var nionde minut, vad är det? Nej, på landet har man tur om bussen går en gång i timmen! Inte konstigt att folk väljer bilen.

Smala Sussie

Du kan möta en vän, släkting eller gammal flamma– när som helst

Du kan inte åka in till centrum i tro om att du inte kommer träffa någon du känner! Det gäller alltså inte att gå med trasiga kläder eller oborstade tänder om du inte vill riskera att stöta på ett ex när du inte är på topp. Och det här med att tjuvröka offentligt? Glöm det! Mamma kommer att veta innan du ens kommit hem.

Annons

Hemvändarfesten är årets happening

Några (lyckliga?) lyckades ändå ta sitt pick och pack och flytta till storstan men ALLA ser till att komma hem till hemvändarfesten. Juldagen är liksom större och roligare än alla årets fester – tillsammans!

Villa, Volvo, vovve – och barn

Att vara gift och tvåbarnsförälder innan 25 är inte alls ovanligt. Det är villa, Volvo och vovve som gäller (plus några småbarn som springer runt – såklart).

Dejtinglivet är inte helt lätt

Träffar du en du är intresserad av är det inte allt för osannolika att din kompis redan varit där och provridit... Har du otur kanske det är din kompis ex (eller ännu värre – din okände kusin).

Elsparkcyklar – vadå?

Voy, Bird, Lime – alla pratar om elsparkcyklar som tydligen ska ta en fram i en rasande fart, men det är inget som har nått småstadsborna ännu...

Agnes i Fucking Åmål

Cykel är livet

... men vad är väl ett liv med en elsparkcykel när man har en riktig cykel! Hojen tar en genom hela stan på tio minuter. Vad mer kan man begära?

Annons

Samma klasskamrater hela skoltiden

Och då pratar vi verkligen HELA skoltiden. Från nollan (som det så härligt hette förr) till nian. Det var inte allt för ovanligt att även gymnasieåren spenderades tillsammans. Och glöm inte förskoletiden.

Ryktet sprider sig – snabbt

Att försöka gömma en relation är omöjligt! Ja, det går inte ens att gå på affären med sitt ragg utan att hela stan vet. Skvaller är trots allt det bästa som finns.

Närmsta grannen bor tre kilometer bort

Rädslan av att en granne kommer och knackar på för att klaga på oväsen under en fest är väldigt liten. I alla fall för dem som bor i skogen. Närmsta granne bor nämligen tre kilometer bort.

Lärare lever i generationer

Det är inte allt för ovanligt att den lärare du haft, har också din mamma, pappa, syster eller bror haft. Britt-Marie vägrar verkligen gå i pension!

Shoppa på helger

Ha ha! Nej? Har du tur har enstaka butiker som Åhlens eller H&M öppet till 16 på lördagar. På söndagar är det kört!

Hart of Dixie

När du ska förklara vart du bor – och blir hånad

Då och då festas det faktiskt till i närmsta storstad. Men att få frågan om vart du bor är faktiskt fruktansvärt. 1. Du kommer antagligen att bli hånad. 2. Folk kommer att reta dig för din dialekt (som faktiskt inte ens existerar. Hallå, du bor liksom en timme bort). 3. Folk kommer att kolla på dig som att du är ett ufo.

Annons

Svarttaxi, vad annars?

Det kryllar inte direkt av taxibilar i småstäder så att åka svarttaxi är inte allt för ovanligt (men med det sagt inte ett säkert färdmedel!). Bli inte förvånad om det är en epa-traktor som hämtar, eller om det röks hej vilt i bilen.

Volvoraggare som lever loppan

Ja, Volvoraggare är en grej – i alla fall i småstäder. När första snön kommer är det hemskt, eftersom att Volvoraggarna är ute och sladdar hela natten.

Lever för skvaller

Skvaller existerar – överallt. Det går inte att komma undan en spårad fyllekväll på krogen utan att hela stan vet det. Och för den som tror att en skilsmässa kan gå obemärkt förbi... Glöm det! Skvaller sprider sig som en löpeld genom stan.

Känner alla

Alla vet vilka alla är (på gott och ont). Så är det bara. Punk!

Foto: Skärmdump Hart of Dixie, Fucking Åmål, Smala Sussie.

Annons