Nykomlingen Gerd om skapandet, drömmarna och konsten

07 jul, 2022 
AvEllinor Thunberg
Nykomlingen Gerd om skapandet, drömmarna och konsten
Turnéaktuella Gerd skapar melodramatisk indiepop inspirerad av naturen. ELLE pratar med nykomlingen om skapandet, drömmarna och konsten – och strävan efter att sluta vara som ett honungsbi.
Annons
Artisten Gayle “Mode för mig är att uttrycka mig”
Artisten Gayle “Mode för mig är att uttrycka mig”

Låtskrivaren och artisten Elin ”Gerd” Lundgrens resa har gått från Värmland via London och till Stockholm där hon nyligen släppte sin debut-EP In it to lose. Artistnamnet har hängt med sedan London där ingen kunde uttala namnet Elin – men mellannamnet Gerd, efter farmor – funkade bättre. Musiken fanns med tidigt i Elins liv – men det tog ett tag att hitta rätt och våga satsa.

– Hade du frågat mig när jag var liten hade jag svarat att jag ville jobba med musik. Men jag har inte så många kreatörer i familjen så många gånger har det varit svårt att veta hur man tar sig fram. Det tog många år att våga satsa helhjärtat på det, säger Elin ”Gerd” Lundgren.

Sommaren 2022 hittar du Gerd bland annat på Storsjöyran, Way Out West och Kalas-turnén

Som 22-åring lämnade hon Karlstad och flyttade till London där hon läste en singer songwriter-utbildning på Institute of contemporary music and performance. Hon tror att tiden i England har påverkat hennes musikskapande.

Annons

– London är en fantastisk stad! Det finns en öppenhet mellan människor och mycket kultur att uppleva – och så är det något med att det är lite regnigt, lummigt och rått. Det blir något annat.

I februari släpptes fem låtar förpackade i en EP som handlar om ett uppbrott – från stunden när en het blick svalnar till att landa i acceptans. Inspirationen kommer som alltid från naturen och människorna omkring henne och hon skapar gärna utomhus.

– Jag var ute mycket i en sommarstuga i Värmland och skrev, släpade ut elpianot och satt där med ett glas vin och den fina Vänern-utsikten och skrev ur mig mycket som jag känt under lång tid.

Det är just vågorna vid Vänerns strand som har inspirerat den melodiska gradvisa höjningen i låten You you you. Idén till låten Honey bee, som handlar om att slutligen acceptera förlusten och minnas det fina, kom när hon stötte på en granne som skulle flytta sina honungsbin.

– Han berättade att det räcker att flytta drottningen, så följer de andra honungsbina efter. Då kände jag att jag är ett honungsbi som jagar den stora kärleken och skiter i vart den tar mig, mentalt eller fysiskt. Jag bara följer efter. Då bestämde jag mig för att det måste jag sluta med, och där föddes också låten.

Annons

Omslaget, målat av Elins syster Tuva, föreställer en liten spelmaskinslåda där det bor två honungsbin, en symbolik som syftar på att personer som följt en länge kan placeras i små lådor i hjärtat där stunderna får vara fina minnen. Alla låtar har omslag målade av olika personer som fritt har fått tolka musiken – ett projekt hon gärna vill fortsätta med med det kommande albumet.

Gerd är aktuell med EP:n <i>In it to lose</i>

Du har beskrivits som en sammansvetsning mellan Lana del Rey, Lorde, Adele och Billie Eilish. Vilken musiker har influerat dig mest?

– Jag skriver låtar åt andra och lever med min egen musik, så det finns inte mycket utrymme att lyssna på annan musik. Därför är det svårt att säga en person som inspirerar mig mest – men det Kate Bush gjort är fenomenalt och Seinabo Sey är en av de häftigaste artisterna som finns just nu. Jag dras till stora sångerskor som gör något nyskapande.

Annons

När får vi höra ditt album?

– Det kommer när det är klart. Det ska kvalitetscheckas hundra gånger innan jag släpper det … Men jag är på gång och är jättetaggad på att släppa ny musik. Jag skrev många av de förra låtarna för tre–fyra år sedan och mycket har hänt sedan dess. Det ska bli kul att utforska Gerd 2.0. Jag kan säga att det kommer finnas ännu mer dynamik och att jag på många sätt vågar ta ut svängarna.

Vad gör du när du behöver ladda dina kreativa batterier?

– Det beror på situationen, men jag är en plockare av allt möjligt: Svamp eller smultron till exempel – och om det är kallt tar jag på mig och går ut ändå. Jag vandrar mycket i skogen.

Går du ofta på konsert själv?

– Jag går om en vän spelar och jag gillar Way out west, det är en härlig vibe. Men överlag är jag ganska dålig på att gå iväg och unna mig att se en artist. Min playlist uppdateras alltför sällan, jag är inne i min egen bubbla och lyssnar även mycket på klassisk musik och jazz.

Annons

Vem är du på scen?

– Jag är alltid jättenervös, men samtidigt gillar jag det! Det är väldigt speciellt att få möta människorna som lyssnar på och relaterar till musiken. Sedan är det också roligt att få ha lite mer svängrum när man spelar live och kunna testa nya grejer.

Vad ser du fram emot mest i sommar?

– Jag har några tillfällen där jag får uppträda i sommar som har funnits länge på min drömlista för Sverige. Det ska bli jättekul! Förra sommaren hade jag ett låtskrivar-camp där jag bjöd in vänner och vi satt och skrev musik en hel vecka. Vi ska nog göra något liknande i år. Det är alltid lika kul att samarbeta och få tid att sitta ute i en stuga i Värmland och hamra på saker alldeles för länge.

Annons

Hur ser din tioårsplan ut?

– Det vore kul att göra ett Bond-intro och jag har även en dröm om att få sjunga i en Disneyfilm – jag är redo om de ringer! Filmvärlden, en internationell turné och så högst upp på listan: Att stå på scenen i Royal Albert Hall. Jag drömmer alltid stort.

FAKTA
Namn: Elin “Gerd” Lundgren.
Ålder: 27 år.
Yrke: Låtskrivare och artist aktuell med EP:n In it to lose. I sommar spelar hon bland annat på Storsjöyran, Way Out West och Kalas-turnén.
Bor: Bromma.
Familj: Jag har en stor familj med föräldrar och bonusföräldrar som varit med sedan jag var två, så jag brukar säga att jag har fyra föräldrar, fyra syskon, en hund, en katt och en sambo.
Följ: @gerd_music.

Foto: Hamza Sultan

Annons
Innehåller annonslänkar