Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Hela släktens julklappar – 17 boktips att placera under granen

15 dec, 2023 
AvRebecca Jardsdotter
Julklappar kan vara svårt, men att ge bort en personlig läsupplevelse är enkelt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min look #5 - AwaBrand logo
Min look #5 - Awa

Har du någon julklapp kvar att fixa inför den 24:e? Frukta ej! Välj en bok som matchar mottagarens intresse, och saken är klar. Spana in 17 böcker redo att slås in i det vackraste av papper, alla med ett specialintresse att nischa in sig på.

FÖR DEN MODEMANISKA

Modeminne

I Modeminne undersöker Philip Warkander och Hanna Wittrock mode som stimuli för minnet: hur ett klädesplaggs design och taktila egenskaper kan frammana minnen hos både bärare och betraktare, eller hur en händelse eller tidsera kan symboliseras av ett visst plagg eller mode.

Annons

Modeminne

av Philip Warkander och Hanna Wittrock
Vilka modeminnen bär du på?
Köp boken här! Reklamlänk

I Care a Lotta, I Wear Collina Strada

Hört talas om Colina Strada? Det New York-baserade märket, med chefsdesignern Hillary Taymour bakom ratten, är ett märke att både lägga på minnet och att lära sig mer om. Collina Strada kallar sig inte för ett hållbart märke (då det anses som ett uttjatat och urtvättat begrepp) men arbetar hårt för hållbarhet i alla led. ”Det handlar om att vara den bästa versionen av sig själv, och hållbart mode är en given del av det”, säger Taymour.

I Care a Lotta, I Wear Collina Strada

av Hillary Taymour + team
Få en inblick i ett av modevärldens mest hypade namn.
Köp boken här! Reklamlänk

Carolina Herrera: Colormania – Colour and Fashion

Genom den säregna fotografen Elizaveta Porodinas lins och i samklang med märkets kreativa chef, Wes Gordon, har det amerikanska modemärket Carolina Herreras värld förevigats i cinematiska och färgstarka fotografier.

Carolina Herrera: Colormania

av Elizaveta Porodina och Wes Gordon
Kliv in i Carolina Herreras värld.
Köp boken här! Reklamlänk

FÖR HÅLLBARHETSHJÄRTAT

Viktigt på riktigt

Går det att leva mer hållbart? Spelar det ens någon roll? I den här boken får vi följa Therése Lindgren i hennes strävan efter ett liv mer skonsamt för vår planet. Therése delar med sig av sina bästa tips och berättar personligt om de utmaningar hon själv ställs inför. Boken är ett samarbete med Naturskyddsföreningen som i faktatexter förklarar hur vårt sätt att äta, köpa, resa och bo påverkar ekosystem, biologisk mångfald och klimat.

Annons

Viktigt på riktigt

av Thérese Lindgren
Kliv in i 2024 med ny kunskap.
Köp boken här! Reklamlänk

Clean & Green

Redo för medveten städning? Från de dagliga tingen till ugnsrengöring utan ansträngning – i handboken Clean & Green delar författaren med sig av sina beprövade recept för att minska sin användning av plast, engångsprodukter och skadliga kemikalier.

Clean and Green

av Nancy Birthwhistle
Gör städningen grönare och skönare!
Köp boken här!Reklamlänk

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode

En uppdaterad version av favoriten från 2012! I en bok som är lika delar modemanifest och praktisk handbok besvarar Jennie Dahlén och Johanna Leymann frågor som: Vad är för- och nackdelarna med bambuviskos? Vad är fegmärkning, greenwashing, och hur lagar man ett par jeans så att det blir riktigt snyggt? Slow fashion en ovärderlig hjälp på vägen mot ett mode där eftertanke, medvetenhet och miljö står i fokus.

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode

av Jennie Dahlén och Johanna Leymann
En instruktionsbok för livet.
Köp boken här! Reklamlänk

FÖR SPORTSJÄLEN

Skam den som ger sig: en självbiografi

Annons

Charlotte Kalla är en av Sveriges mest älskade och framgångsrika idrottare genom tiderna. I sin självbiografi berättar hon om vägen till segrarna men också om besvikelser, bakslag och återkommande självtvivel – som kommer att forma en ny bild av Sveriges starka skidikon.

Skam den som ger sig: en självbiografi

av Charlotte Kalla och Johan Esk
En skidikons egna berättelser.
Köp boken här! Reklamlänk

Althea: The Life of Tennis Champion Althea Gibson

Har du hört talas om Althea Gibson? Tonåringen som lär sig spela tennis på Harlems gator med träffsäkra aggressiva slag anses snart vara för grov och ouppfostrad för att representera svarta idrottare. Hennes sexualitet är lika misstänkt som hennes "okvinnliga" kropp. När hon äntligen uppnår det som ingen tidigare gjort – att som svart kvinna delta i amerikanska mästerskapen 1950, och sju år senare bli den första svarta kvinna att vinna Wimbledon – kritiseras hon för att inte förespråka medborgerliga rättigheter. Biografin vill uppmana att fler blickar riktas mot den ikon vars bidrag till både sporten och politiken länge har förbisetts.

Annons

Althea: The Life of Tennis Champion Althea Gibson

av Sally H Jacobs
En sporthistoria att tipsa alla sina vänner om.
Köp boken här.

Jag sa inte ens hälften

Nilla Fischer, en av Sveriges genom tiderna mest meriterade fotbollsspelare, är redo att berätta om det vi aldrig såg: konflikterna i omklädningsrummet, bråken med pamparna i förbundet och det ständiga hatet från omvärlden. Om att aldrig vara lika mycket värd som männen, och kraven på att bevisa sig och prestera även i livet utanför planen. Om våndan över att bli kär i fel person, kampen för att skaffa barn och förväntningarna på att vara en förebild i gayvärlden.

Jag sa inte ens hälften

av Nilla Fischer
Fotbollsspelarens liv – på och utanför plan.
Köp boken här! Reklamlänk

Good for a Girl: A Woman Running in a Man's World

Hur är det att sikta mot stjärnorna i en sportvärld som är uppbyggd kring männen? Den tidigare proffssprintern och numera tränaren Lauren Fleshman berättar sin historia i hopp om både inspiration och uppvaknande.

Good for a Girl: A Woman Running in a Man's World

av Lauren Fleshman
En inblick i den kvinnliga löparens värld.
Köp boken här! Reklamlänk

FÖR KÖKSÄLSKAREN

Kål hela året

En hyllning till kål – utformad till ett sextio recept långt kärleksbrev från Siri Barje. Boken är proppfylld med recept på kål i olika säsonger, smaker och skepnader: Här finns allt från krämiga snabbnudlar med chilistekt vitkål, pot pie på savojkål med svamp till grönkålslasagne med persilja och brynt smör-béchamel.

Annons

Kål hela året

av Siri Barje
Ett kärleksbrev till kål!
Köp boken här! Reklamlänk

Den sista kokboken

I kokböcker brukar det finnas recept – men inte i den här. För tyvärr är recept inget annat än en onödig krycka i köket som dödar all kreativitet, anser kokboksförfattaren Amanda Nordlöw. Den här kokboken lär läsaren istället att laga fantastisk mat på fri hand genom tolv enkla metoder, att variera i all oändlighet.

Den sista kokboken

av Amanda Nordlöw
Kanske någons sista kokbok?
Köp boken här! Reklamlänk

På Bordet: om det goda och det sköna

I denna livsbejakande berättelse om mat delar Charlotte Birnbaum med sig av sitt omfattande och brokiga vetande kring mat. Det handlar om allt från sötsakernas historia till barockens banketter (där servetternas konst nådde sin kulmen), pastahatande futurister och två herrar i London som äter alla sina måltider på restaurang. På bordet är en gastronomisk resa fylld av referenser och aptitretande fakta.

På Bordet: om det goda och det sköna

av Charlotte Birnbaum
Dyk ner i matkuriosa!
Köp boken här! Reklamlänk

Den bästa veckan

”Nu ska vi tillbringa en drömvecka ihop. Det blir såklart frukost, lunch och middag varje dag, men också vinprovning, mellis och snacks. Ingen är ledsen och ingen gnäller. Vi har stor kompislunch på tisdag, romantisk torsdagsdejt och går på picknick på söndag. Drömvecka som sagt, du orkar såklart med allt och någon annan tar disken”, säger Frida Lund om hennes senaste kokbok som tar läsaren från måndag till söndag.

Annons

Den bästa veckan

av Frida Lund
Rätter från måndag till söndag.
Köp boken här! Reklamlänk

FÖR DEN INRE KONSTVETAREN

Lotte Laserstein – Ett delat liv

Den tysk-svenska konstnären Lotte Laserstein (1898–1993) är en av de senaste årens mest spännande återupptäckter. Den rikt illustrerade utställningskatalogen med essäer om Lasersteins konstnärliga verksamhet i Berlin och hennes mottagande i Sverige samt tidigare opublicerade brev från henne själv fördjupar kunskapen om Lasersteins liv och verk.

Lotte Laserstein – Ett delat liv

av Anna-Carola Krausse och Iris Müller-Westermann
Konstnärens verk och liv i ett.
Köp boken här.

Matisse: Life & Spirit

Matisse: Life & Spirit, som sträcker sig över sex decennier av konstnärens arbete, fördjupar sig i Henri Matisses konst – en av världens mest älskade, innovativa och inflytelserika konstnärer.

Matisse: Life and Spirit

av Aurélie Verdier, Justin Paton och Jackie Dunn
En djupdykning i Matisse.
Kör boken här.

From Nothing

From Nothing innehåller bilder som skapats genom promtografi – en form av AI-teknik. Konstnären Annika Nordenskiöld har använt sig av artificiell intelligens för att gestalta sina drömmar och inre fantasier. Platserna, personerna eller varelserna som finns i boken existerar inte i verkligheten, utan har utvecklats och framkallats genom mänsklighetens kollektiva erfarenheter. Projektet har resulterat i en bok, som är både vacker och spännande.

From Nothing

av Annika Nordenskiöld
När AI möter konsten.
Köp boken här!

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons