Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

10 klassiska filmer som fyller 10 år 2024

14 dec, 2023 
AvCassandra Lindblom Riso
wolf of wall street film 2014
TT
2024 är snart här och det betyder att 2014 redan är 10 år sedan. ELLE listar filmerna du inte kan tro att de faktiskt släpptes för ett helt decennium sedan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2014 må låta som en evighet sedan, men i filmvärlden finns det flera stora box office-rullar som faktiskt inte alls känns som att de släpptes för ett helt decennium sedan. 2024 är det hela tio år sedan många klassiker släpptes. Passa på att nostalgi-inspireras inför ledigheten!

Interstellar

Christopher Nolan-klassikern Interstellar tog många med storm 2014 blev en flerfaldigt prisad succé. Sci-fi-filmen utspelar sig i en nära framtid där jordens öde där och mänsklighetens klimatförändringar hotar mänsklighetens överlevnad. En grupp forskare (ledd av Matthew McConaugheys karaktär) ger sig ut på en rymdresa för att hitta en ny bebolig planet. Andra i rollerna är Anne Hathaway, Matt Damon och Timothée Chalamet.

interstellar 2014
Matthew McConaughey och Anne Hathaway i Interstellar.TT
Annons

The wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street är en mörk komedi som berättar den sanna historian om Jordan Belfort (spelad av Leonardo DiCaprio), regisserad av Martin Scorsese. I filmen får man följa Belforts liv som börsmäklare under 80- och 90-talet på Wall Street i New York. Hans dekadenta liv är lyx i överflöd – med droger, korruption och bedrägeri mer som regel än undantag. I rollerna ser man även bland andra Margot Robbie, Matthew McConaughey och Jonah Hill.

wolf of wall street
Margot Robbie och Leonardo DiCaprio spelar två av huvudrollerna i The Wolf of Wall Street.TT

The fault in our stars

The Fault in Our Stars, Förr eller senare exploderar jag på svenska, är en gripande romantisk film som följer historien om Hazel (spelad av Shailene Woodley) och Gus (spelad av Ansel Elgort), två tonåringar vars liv kretsar kring deras kamp mot cancer. Trots sjukdomen och de begränsningar den medför, utvecklar de en djup kärlek till varandra och ger varandra styrka och stöd. Filmen är baserad på John Greens bästsäljande roman.

Annons
förr eller senare exploderar jag film
Ansel Elgort och Shailene Woodley i The Fault in Our Stars.TT

Sex Tape

Komedin Sex Tape följer paret Annie (spelad av Cameron Diax) och Jay (spelad av Jason Segel) som försöker krydda upp sitt sexliv genom att spela in en privat sexvideo. Problemet uppstår när videon av misstag laddas upp i en molntjänst och delas med deras vänner. För att undvika en potentiell katastrof ger sig paret ut på en smått kaotisk resa för att radera alla kopior av videon innan den hamnar i fel händer.

Jason Segel och Cameron Diaz spelar i filmen Sex Tape.TT

Maleficent

Maleficent är en fantasyfilm som baserats på sagan om Törnrosa. Filmen handlar om titelkaraktären Maleficent ("den onda fen" i svenska översättningen) och följer hennes perspektiv och bakgrund – från en kraftfull och missförstådd fe till den onda häxan som förvannar prinsessan Aurora. Huvudrollen spelas av Angelina Jolie.

Annons
Angelina Jolie och dottern Vivienne Jolie-Pitt i filmen Maleficent.TT

The Hunger Games Mockingjay del 1

The Hunger Games Mockingjay (del 1) är början på slutet för Katniss Everdeen (spelad av Jennifer Lawrence). Den tredje, och nästa sista filmen i Hunger Games-serien, utspelar sig i dystopiska Panem. Drömmen om frihet från Capitols järngrepp och längtan efter revolution präglar samhället och Katniss är ledare för motståndsrörelsen.

The Hunger Games Mockingjay del 1 med Liam Hemsworth och Jennifer LawrenceTT

Gone Girl

Gone Girl är en psykologisk thriller som skildrar kring mysteriet om Amy Dunnes (spelad av Rosamunde Pike) försvinnande och den efterföljande utredningen av hennes make, Nick Dunne (spelad av Ben Affleck). Filmen växlar mellan två perspektiv – Nicks berättelse och Amys välskrivna dagboksanteckningar. Det blir en nervpirrande historia där tittaren får följa med på en resa om manipulation, lögner och intriger. Filmen är baserad på Gillian Flynns bestseller vid samma namn.

Annons
Ben Affleck och Rosamund Pike.TT

Unbroken

Unbroken är en film baserad på verkliga händelser som följer Louis Zamperinis liv, från hans tid som olympisk löpare till andra världskrigets krigsfångenskap. När hans plan kraschar över havet tillbringar han en lång tid på en flotte innan han tillfångatas av japanska styrkor. Filmen skildrar hans otroliga uthållighet och överlevnadstaktik under brutala förhållanden och är en berättelse om mental styrka och den oförstörbara viljan att överleva. Huvudrollen spelas av Jack O'Connell.

Annons
Jack O'Connell i Unbroken.TT

Bad Neighbors

Komedin Bad Neighbors handlar om ett ungt par (spelat av Seth Rogen och Rose Byrne) som får grannar i form av en studentförening som leds av Teddy (Zac Efron). Det lugna familjelivet byts ut mot total anarki där oändliga fester och oljud präglar parets tidigare trivsamma tillvaro. I filmen får vi följa kampen mellan grannarna där de försöker sabotera varandras liv för att vinna grannfejden.

Bad Neighbors är en klassisk komedi.TT

Guardians of the Galaxy

Äventyraren Peter Quill (också känd som Star-Lord) stjäl en kraftfull artefakt från den mäktige skurken Ronan. Peter slår sig samman med Rocket, Groot, Gamora och Drax the Destroyer – en salig blandning superhjältar (inklusive en tvättbjörn med vapenexpertis) som kämpar för att skydda galaxen från hot och faror. I filmen ser du bland andra Zoe Saldana, Crh

Zoe Saldana och Chris Pratt i Guardians of the Galaxy.TT
Annons