Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Happy Jankell: ”Jag vill spela teater på Dramaten”

04 nov, 2020 
AvLouise Berglund
AvLouise Åström
Happy Jankell-ELLE-profil
Happy Jankell är inte bara aktuell i nya tv-serien Ambassadören. Hon släpper snart sin första bok och är dessutom ELLE:s nyaste profil! Lär känna henne här.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Skådespelaren som blivit ansiktet utåt för löpning, ofta är klädd i studiokollektioner från H&M, alltid lyckas hitta rätt emojis i sina captions på Insta, älskar god mat och att krama på sin systerson. Senast aktuell i Viaplays nya originalserie Ambassadören där hon spelar praktikanten Ronja som drömmer om världsfred. Bokdebuterar gör hon i mars. Då släpps hennes självbiografiskt inspirerade roman Livlina.

Dessutom är hon ELLE:s nya profil. Möt Happy Jankell!

Vem är du i tre meningar?

– Oj! Jag får nog inte plats i tre meningar. Men visst. Jag ger det ett försök: Jag är ljus. Jag är mörker. Jag är allt och ingenting.

Varför bytte du namn till Happy efter 25 år?

– Mitt namnbyte handlade inte om annat än praktikaliteter. Det uppstår ofta problem kring mitt namn, framförallt när biljetter ska bokas. En gång fick jag inte åka med ett flyg för att min arbetsgivare skrivit in mig som Happy i boknings-systemet och i mitt pass hette jag ju Betty. Jag har ju alltid kallats för Happy. Så på sätt och vis var det ju inget namnbyte utan snarare en korregering.

Happy Jankell pressdag ny serie
Happy Jankell på pressdag för nya serien Ambassadören där hon spelar praktikanten Ronja.

Berätta om ett minne du har med ELLE!

– Jag har många ELLE-förknippade minnen. Allt ifrån min första ELLE gala till många fina artiklar med inspirerande kvinnor som jag läst i tidningen. Men om jag ska plocka ett specifikt minne är det från en ELLE-fotografering 2013 när en sminkös målade fräknar över hela min kropp. Det var så fint och efter det började jag gilla mina egna naturliga fräknar som jag innan inte tyckt så mycket om.

Annons

Vilka tre plagg kan du inte leva utan?

– Bekväma skor, helst från Adidas! Jag har ett stort behov av att kunna fly och klackar är inte så flykt-kompatibla. En stor ryggsäck, eftersom jag alltid vill bära med mig halva mitt hem vart jag än går! Och tillsist… En svart silkesskjorta - för det är ett så bra allt i allo plagg, från fest till jobb!

Vad är något de flesta inte vet om dig?

– Mycket… Jag är ett skal av hemligheter. Skämt åsido kan jag nog uppfattas som rätt filterlös, men om sanningen ska fram är min mur både tjock och hög. Men om jag ska berätta något som inte känns för blottande så skulle det väl kunna vara... Vad ska vi ta? Jo! Att jag och Gustav Lindh varit sambos! Såg just klart Älska mig på Viaplay och fan vad den serien är bra! Josephine Bornebusch som skrivit och spelar en av huvudrollerna är verkligen en förebild för mig.

Hur ofta blir människor förvånade när du säger att du gör rösten till flera animerade karaktärer?

Annons

– Inte sådär jätteofta. Har ändå dubbat mycket sedan jag var fjorton år. Och det är ju ett tag nu. Men folk kan absolut haja till när dom hör min röst på tv. Min kille tycker det är obehagligt när jag dubbar bebisröster – vilket jag faktiskt gör rätt ofta. Men det är nog ett gott tecken att han inte tycker det är sådär jättekul att hans tjej låter som ett spädbarn.

Hur känns det att vara moster?

– Fantastiskt! Min syster har liksom skapat en ny bästa vän till mig. Vad ska jag säga? Jag älskar min systerson på ett sjukt sätt.

Happy Jankell ELLE-galan 2020
Happy Jankell med sin kille Alexander Sjögren Elle-galan i januari i år.

Nämn tre roliga saker du har på gång just nu!

– I min bransch är allt så jäkla hemligt hela tiden… Men om jag ska säga något jag FÅR säga så skulle väl det vara att jag just nu färdigställer mitt bokmanus Livlina. Helheten är klar och nu är det bara småpill kvar innan den är tryckfärdig och sedan kommer ut i handeln i mars 2021. Och mer roligheter är att jag anmält mig till mitt livs andra maraton och ska börja träna inför det nu. Och till sist att jag nyligen läste in podden Dagens brott som finns att lyssna på på Spotify.

Ordspråk du lever efter?

– Ingenting i naturen är utslaget året om. För mig är det mest en påminnelse om att jag behöver vila och återhämta mig mer än vad jag gör. Det behöver nog dom flesta bli bättre på tror jag.

Vilken dröm vill du ha uppfyllt om 5 år?

– Oj! Jag har så många drömmar… Men en av dom är att jag vill ha spelat teater på Dramaten!

Läs mer:

Happy Jankell om nya tv-serien Ambassadören

Happy och Felice Jankell: ”Vem skulle jag vara utan henne?”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons