Halsey berättar om aborten som räddade hennes liv

Halsey

Efter ett missfall blev Halseys abort livsviktig då kroppen inte kunde avsluta missfallet av sig självt. I ett öppet brev i Vogue skriver Halsey om aborten efter att aborträtten upphävts i USA.
05 juli, 2022
VIDEO: Met-galan – looksen vi minns
1:49

Efter reklamen: VIDEO: Met-galan – looksen vi minns

(1:49)

Slå på ljud

Den 24 juni upphävdes aborträtten i USA vilket resulterat i protester och uttalanden från amerikanska kändisar. I Vogue skriver Halsey om hur livsviktig rätten till abort varit för henne själv efter att hon drabbats av missfall.

Kändisarnas kritik efter nya beslutet kring abortlagen

Halsey om rätten till abort

I ett öppet brev till Vogue berättar Halsey om sin egen upplevelse av abort och åsikterna kring att aborträtten upphävts i USA.

– Många har frågat mig sedan jag fick min son, eftersom jag fick kämpa med att få barn, om jag ändrat min åsikt kring abort. Svaret är ett klart och tydligt nej. Jag har snarare aldrig varit mer säker eller känt så starkt för det, skriver Halsey.

– Min abort räddade mitt liv och banade väg för att min son skulle få finnas. Varenda människa förtjänar rätten att välj om, hur och när de ska genomgå den här farliga och livsomvälvande upplevelsen. Jag kommer hålla min son med ena armen, och kämpa med den andra.

Halsey

Halsey

Halsey om sin abort

Halsey berättar att hon fick tre missfall innan hon fyllt 24, och att det kändes som en grym ironi att hon så enkelt kunde bli gravid, men inte bibehålla en graviditet.

– Ett av mina missfall krävde "eftervård", ett finare sätt att säga att jag behövde göra en abort, eftersom min kropp inte kunde avsluta missfallet av sig självt, och därmed riskerade blodförgiftning om jag inte fick medicinsk vård.

– Under ingreppet grät jag. Jag var rädd och kände mig så hjälplös. Jag var desperat att få avsluta den här graviditeten som hotade mitt liv, berättar Halsey.

11 kända kvinnor som delat sina abortberättelser

Halseys ord efter Roe v. Wade upphävts

När aborträtten upphävdes efter ett nytt beslut av USA:s högsta domstol den 24 juni, skrev Halsey på Twitter att hon kände sig besegrad.

”Jag har förespråkat abort, reproduktiva rättigheter och kroppslig integritet så länge jag haft den här plattformen och jag börjar få slut på sätt att formulera hur allvarliga konsekvenserna är av fundamentalismens påverkan i vårt land.”

Källa: People, Foto: TT

SE OCKSÅ: ELLE Pop #11: Fotokurs för straighta män och Kylie leker fattig
6:40

Efter reklamen: SE OCKSÅ: ELLE Pop #11: Fotokurs för straighta män och Kylie leker fattig

(6:40)

Slå på ljud