Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Kändisarnas kritik efter nya beslutet kring abortlagen

25 jun, 2022 
AvLinda Strömbäck
Bella Hadid
24 juni kom det beslutet att USA:s högsta domstol upphäver abortlagen som grundades 1973. Nu kritiserar Bella Hadid, Taylor Swift och andra kända amerikaner beslutet.
Annons
10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorienBrand logo
10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien

USAs högsta domstol upphäver abortlagen som grundades i samband med rättsfallet Roe vs Wade. Lagen, som grundades för att skydda en persons grundlagsenliga rätt att göra abort, har sedan 1973 ansetts som en stor framgång för kvinnors rättigheter. Nu reagerar kändisarna på att rätten till abort kraftigt reducerats.

Vad är Roe vs Wade?

Rode vs Wade är ett av de mest kända rättsfall som behandlats av den Högsta domstolen i USA. Fallet inleddes 1969 i Texas av advokaten Sarah Weddington på begäran av Norma Convey som var gravid. Namnet Jane Roe användes för att hålla Normas namn anonymt.

Vid den tidpunkten var det olagligt att utföra abort i Texas, utom för att rädda mammans liv. Advokaten Sarah Weddington menade att lagen kränkte kvinnors rättigheter enligt första (religionsfrihet), fjärde (rätt till privatliv), femte (rätt att dömas i domstol), nionde (mot regeringsinskränkande av grundrättigheter) och fjortonde (medborgarrättigheter) tillägget i konstitutionen.

Annons

Domslutet som kom 1973 etablerade att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddande rätten till privatliv. Fredagen den 24 juni kom beskedet att högsta domstolen upphävt lagen – 50 år efter att den grundats.

Kändisarna om att abortlagen blivit upphävd

Efter högsta domstolens beslut har nu flera kända profiler gått ut och kritiserat beslutet.

”Jag är förskräckt över att det är här vi är nu. Att kvinnors rätt till sina egna kroppar, som så många människor kämpat för i decennier, nu tas ifrån oss.” kommenterar Taylor Swift.

”Tror dem verkligen att det här beslutet kommer stoppa kvinnor från att göra det som är rätt för deras egna kroppar? Från att göra det som är rätt för dem och deras personliga problem i livet? Nej. Det kommer det inte. Det kommer bara stoppa kvinnor från att göra det lagligt och säkert. Det är det enda som kommer förändras.” skriver Bella Hadid.

Även USAs tidigare president Barack Obama kommenterade beslutet:

”Idag har högsta domstolen, inte bara omvänt nästan 50 år av prejudikat, de har även förvisat det mest intensivt personliga beslut någon kan göra, till politikers och ideologers nycker – och attackerat den grundläggande friheten för miljontals amerikaner.”

Källa: Eonline, Foto: TT, Instagram

Annons