Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

11 kända kvinnor som delat sina abortberättelser

28 jun, 2022 
AvSaga Pettersson
11 kända kvinnor som delat sina abortberättelser
USA:s högsta domstol har rivit upp domen Roe mot Wade – en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten.
Efter nästan 50 år av lagstadgad rätt till abort innebär det nu att enskilda stater kan förbjuda aborter. Något som nu fått hela världen att höja sina röster.
Här är 11 kända kvinnor som delat med sig av sina aborter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här råder de hårdaste abortlagarna i världenBrand logo
Här råder de hårdaste abortlagarna i världen

Jemima Kirke

Jemima Kirke.
Jemima Kirke.

”Mitt liv var inte alls anpassat för att uppfostra ett hälsosamt och lyckligt barn – jag kände att det bara inte var rättvist. Så jag bestämde mig för att göra en abort. Jag kunde inte berätta för min mamma att jag var gravid, så jag betalade den med egna pengar. Jag var tvungen att tömma mitt bankkonto och få pengar av min pojkvän. Jag har alltid känt att det här borde vara någonting som kvinnor ska kunna prata fritt kring. Men jag ser fortfarande kvinnor som känner en skam över sina aborter”, sa hon under kampanjen Draw the line, för the Center for Reproductive Rights 2015.

Annons

Nicki Minaj

Nicki Minaj
Nicki Minaj.

”Jag trodde att jag skulle dö – jag var bara tonåring. Det var det svåraste jag någonsin tagit mig igenom. Det skulle vara hyckleri att säga att jag inte är för valet att själv få välja om man vill behålla barnet eller inte, jag var inte redo. Jag hade ingenting att ge det barnet”, Nicki Minaj i en intervju med Rolling Stone 2014.

Uma Thurman

Uma Thurman.
Uma Thurman.

”Min abort har varit min mörkaste hemlighet fram tills nu. Jag är 51 år gammal, och jag delar det här med er från hemmet där jag uppfostrat mina tre barn, som är min stora stolthet och min lycka. Jag hade precis startat min karriär och hade inget stabilt hem, ens till mig själv. Som familj bestämde vi då att jag inte kunde behålla barnet och vi var eniga om att det var rätt beslut. Det gjorde så fruktansvärt ont, men jag klagade inte. Jag kände så pass mycket skam att jag tänkte att jag förtjänade smärtan”, Uma Thurman till Washington Post, i september 2021.

Annons

Rozonda Thomas

Rozonda Thomas.
Rozonda Thomas.

”Jag var 20 och min karriär hade inte riktigt startat än, och så blev jag gravid. Hur skulle jag klara av det? Hur skulle jag kunna vara en mamma? Aborten tog sönder mig – den splittrade hela min själ. Jag kände mig inte längre som mitt starka jag. Jag kände att jag gav med mig och gjorde det som andra ville att jag skulle göra. Jag grät i nästan nio år. Jag kände att det enda sättet att lösa det på var att faktiskt skaffa ett barn. Jag behövde skaffa ett barn med Dallas Austin. Jag var bara tvungen att ha det barnet med honom för barnet jag aldrig fick var hans”, sa hon 2010 i tv-showen What Chilli Wants.

Annons

Busy Philipps

Busy Philipps.
Busy Philipps.

”Det är inte modigt av mig att säga att jag gjorde en abort när jag var 15, det är en medicinsk grej – det är en grej, ett val jag tog, och jag ångrar det inte alls. Den här skammen tvingades på mig, men jag kände ingen skam. Jag är glad att jag inte behöll den där killens barn. Vi kvinnor håller dessa saker för oss själva för att inte göra männen obekväma, men jag är redo för att de också ska ta sitt ansvar”, sa hon i ett tal under Goop Summit 2019.

Annons

Toni Braxton

Toni Braxton
Toni Braxton.

”Jag kände mig självisk för jag tänkte: ’Jag går igenom en konkurs – det är saker som händer i mitt liv, och jag kan inte ge det här barnet en framtid’. Jag kände mig hopplös helt utan anledning och nu när jag tänker tillbaka på det, hur tänkte jag egentligen? Jag skäms inte alls över det. Det var ju mest en ursäkt jag gjorde för mig själv”, Toni Braxton i sin memoar Unbreak my heart: A memoar.

Keke Palmer

Keke Palmer
Keke Palmer.

”Jag var orolig över min karriär och rädd att jag inte skulle kunna vara både en karriärkvinna och en mamma. Jag är väldigt ledsen över att höra att abort förbjuds i Alabama. Det känns som att om kvinnors rättigheter tar ett stort kliv bakåt, och att individens egna val tas ifrån en. Jag är uppriktigt sagt så förvirrad över världen och politiken som råder”, skrev hon på Twitter 2019.

Annons

Stevie Nicks

Stevie Nicks.
Stevie Nicks.

”Om jag inte hade gjort en abort är jag rätt säker på att det inte hade funnits ett Fleetwood Mac. Det fanns inte en chans att jag skulle kunna haft ett barn då, och jobbat så hårt som vi jobbade – och det var en hel del droger. Jag hade varit tvungen att lämna. Jag visste att musiken som vi skulle sätta till världen skulle kunna läka så många människors hjärtan och göra folk så glada, så jag tänkte att 'vet du vad? Det här är väldigt viktigt'. Det finns inte något annat band i världen som har två frontkvinnor och två kvinnor som skriver musiken. Det var min uppgift i livet”, sa hon i en intervju med the Guardian 2020.

Annons

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg
Whoopi Goldberg.

”Jag upptäckte att jag var gravid när jag var 14 år gammal – jag fick ingen mens. Jag pratade inte med någon. Jag fick panik. Jag satt i ett varmt bad, drack något märkligt ihopkok som några tjejer berättat om – lite blekmedel, alkohol, bakpulver (vilket antagligen räddade min mage) och någon sorts grädde. Man mixade ihop allt det. Jag mådde fruktansvärt illa. I den stunden var jag mer rädd över att behöva berätta för folk vad som var fel än att gå till parken med en galge, vilket var vad jag gjorde”, har hon berättat i Angela Bonavoglias The choices we made från 1991.

Annons

Phoebe Bridgers

Phoebe Bridgers.
Phoebe Bridgers.

”Jag gjorde en abort i oktober förra året när jag var ute på turné. Jag gick till organisationen Planned Parenthood, där de gav mig ett piller. Det var enkelt. Alla förtjänar den typen av möjlighet”, sa hon på Instagram i maj i år.

Jameela Jamil

Jameela Jamil.
Jameela Jamil.

”Jag gjorde en abort när jag var ung, och det var det bästa beslutet jag någonsin tagit. Både för mig och för barnet jag varken ville ha eller var redo för, emotionellt, psykiskt eller ekonomiskt. Så många barn kommer att hamna i fosterhem och så många liv kommer att bli förstörda”, skrev hon på Twitter 2019.

Källa: Buzzfeed

Foto: TT

Annons