ELLE reagerar på gift vid första ögonkastet avsnitt 5

Gift vid första ögonkastet avsnitt 5

I veckans avsnitt av Gift vid första ögonkastet firas midsommar på traditionellt vis: Med renar, kilt och bråk. ELLEs Helle Schunnesson tar dig igenom det femte avsnittet.
19 mars, 2021

Intressant utveckling: Efter dagens avsnitt av Gift vid första ögonkastet har jag bestämt mig för att vara singel resten av livet! Det känns så skönt att det är spikat, för inget bra kan någonsin komma av att lära känna och bli ihop med någon.

Du har väl inte missat analysen av Gift vid första ögonkastet avsnitt 3 och avsnitt 4?

I det femte avsnittet skulle midsommar firas och allting var skit – som alltid på högtider! Men jag hade hellre återupplevt den midsommarfesten då jag blev träffad med en kubb i huvudet än firat med något av de här gängen. Det finns så mycket att unpack i det här avsnittet, så det finns väl ingen anledning att skjuta upp det. Ur askan in i elden.

Johans Bitna naglar och slöa knivar

Gift vid första ögonkastet Susanna och Johan

Ett klassiskt fall av PICK YOUR BATTLES, SUSANNA.

Vi börjar med Susanna och Johan: Det tar cirka två minuter av dagens avsnitt, sen vill jag krypa ur skinnet. Johan biter på naglarna, har för mycket spott (?), lägger sig i smutsiga kläder på sängen, använder skärbrädan fel – ja, listan på hans många fel tycks aldrig sina. Redan då kände jag att nä, nu klarar inte jag mer kritik från Susanna, och antagligen inte Johan heller, men är det något man ska ge henne så är det att hon pulled through!

Efter ett dygn isär (och ett kort tjafs om huruvida det verkligen var ett helt dygn) så har Susanna kommit till insikt om att hon är överdrivet kritiskt, ber om ursäkt och försöker bättra sig. STORT.

Gift vid första ögonkastet Susanna

Lär dig livets stora gåta: Älska, glömma och förlåta.

Men det har väl inte undgått någon som tittar, och antagligen inte paret själva heller, att de är från så pass olika bakgrund att det känns osannolikt att de ska hitta tillbaka till varandra. Hon vill inte sitta i en fällbar fåtölj. Han vill inte trippa på tå för att inte dra ett opassande skämt. Kan inte båda bara få leva sina liv och vara ihop med någon de gillar?

Det är så speciellt för deras dynamik är också så, ett par som varit ihop i 7 år och hatar varandra men ingen vågar göra slut. Mitt råd till det här paret (och alla andra) är i vanlig ordning: Gör slut! Man måste inte vara ihop. Det är superskönt att inte vara det. Rekommenderas!

Gift vid första ögonkastet Johan Kilt

Är detta CA..?

Men å andra sidan, kunde Susanna finna humor och glädje i en matchande kilt och keps som fick mig att se i kors, då kan vad som helst hända! Det här paret har verkligen gjort veckans comeback, och förtjänar A for effort!

Känslostorm hos Elinor och Lars

Vi går vidare till de duktiga i klassen, Lars och Elinor, som har det lite tufft i dagens avsnitt. Elinor öppnar återigen upp sig, försöker möta Lars i den sårbarheten och stöter även denna gången på patrull.

Jag vet att alla tycker det är sexistiskt att prata om var kvinnor befinner sig i menscykeln, men var det inte lite PMS:ig stämning? OBS säger jag som kvinna med mycket PMS och dålig attityd, please dont cancel me.

Gift vid första ögonkastet Elinor och Lars

Men måste ni alltid antingen åka mountainbike på Kilimanjaro eller prata om döden på en kyrkogård? Kan ni inte bara kolla på tv någon gång.

Alltså, det är ju skitstörigt att det verkar så svårt att komma nära Lars, men de har ju de facto bara känt varandra i några dagar..? Kan han inte få lite tid att komma fram till det där. Ibland är det ju också svårt när någon har sååå mycket känslor som tar upp all plats i rummet att själv känna att man kan uttrycka sina. Jag tror det var bra att de spenderade midsommar isär, och jag upplever ändå att Lars verkligen försöker nu, även om han inte är lika verbal med sina känslor.

Gift vid första ögonkastet Lars

Drabbades av sympativåg här.

Och visst glimtade vi lite svaghet när han pratade om sin bakgrund, och hur den skiljde sig från Elinors. Shout out till alla som någon gång suttit på en sån veranda och ba “Nej, jag äger inget! Ja, precis! Jag är en fattig råttperson”. Hmm nu kände jag mig helt så, ombytta roller, märker Elinor att han blir obekväm i den situationen och förstår hon varför?! Eller är hon upptagen med att känna alla sina egna 100 000 känslor? Intressant.

Gift vid första ögonkastet Elinor

Häromdagen började jag gråta när jag insåg att jag glömt ta min tredje TBE-spruta, meanwhile sliter Elinor på IVA, gifter sig med en främling och gör vårens viktigaste tv-program. Jag lägger ner mina stenar i det här glashuset.

Vi måste också nämna faktumet att Elinor spelar in det här programmet samtidigt som hon vårdar covid-patienter på IVA? Hon liksom räddar världen OCH står för vår underhållning den här våren? Kan någon ge Elinor medalj och hundra miljoner kronor?

Midsommar-Haveri i Alingsås

Jag sparade taco-paret till sist för jag vet liksom inte var jag ska börja? Ska vi prata om vurmen för Alingsås? Belysningen under sängen..? Om Star Wars-inredningen? Eller ska vi bara dyka rätt ner i Björn Rosenström-träsket?

Gift vid första ögonkastet Alingsås

Varför är det ingen som berättat för mig att det finns en potatisfestival? Mina två favoritsaker kombinerat.

Jag tror inte att jag i något avsnitt i det här programmets historia, eller nä, i NÅGOT programs historia, skrikit rakt ut så många gånger. Jag vet inte hur jag ska närma mig det här, men jag kan ha suttit och vrålat SOFIA, GET OUT, ett antal gånger.

Jag vill inte vara dömande, vem fan säger att tjejinredning à la 100 palettblad och overprized snurrade ljus är så jävla snyggt och bra och sängbelysning och Star Wars är dåligt och fult? Men det klart att man undrar hur Sofia, 25, student från Stockholm känner när hon får bevittna det här spektalket. Är detta något alla hemsläp får vara med om, månntro?

Gift vid första ögonkastet Anton

Ladies – start your engines.

Hade uppvisningen i google-optimerat hem varit allt hade vi kunnat enats i att det var lite gulligt och goofy, fnissat åt ungkarlslägenheter och gått vidare med våra liv. Men när vi adderar att Anton ett järn in börjar med allsång av Raggarrock (“Vi är pojkarna som busar med flickornas små musar – Trumpeten känns så len mellan era ben”) så är liksom måttet rågat.

Det kändes som att jag drogs tillbaka till mina egna tonår. Man sitter i någons trädgård, föräldrarna är på semester, du har en ljummen, äcklig öl framför dig och bevittnar ett gäng killar höhö:a sig igenom kvällen. Du känner på dig att de är idioter, men de går i gymnasiet och du bara i åttan, och din tjejkompis är kär i en av dem så ni kan liksom inte gå. Någon bjuder på en shot smuggelvodka som ger dig kväljningar, och genom den sprängda högtalaren strömmar: Björn Rosenström.

Gift vid första ögonkastet Sofia och Anton

Hej google, get me out of here.

Det som är underbart med att bli vuxen är att man slipper vara i sådana sammanhang. Man behöver inte lyssna på en full kille som förklarar varför det bara är på skoj när Björn Rosenström sjunger om våldtäkt, och varför man inte behöver ta det på så stort allvar.

Fan vad strongt av Sofia att hon ändå orkar ta diskussionen och att hon försöker resonera med de här snubbarna. Undertecknad hade inte varit alls lika diplomatisk.

Gift vid första ögonkastet Sofia

"Så om du bara kan sammanfatta vad sexism är och varför det är dåligt så hade det varit toppen."

Men vad gäller Anton och Sofias äktenskap har jag sjukt svårt att se hur det här skulle kunna räddas upp. Det är lite samma problematik som Susanna och Johan hade i början. Det kan inte vara upp till de här kvinnorna att förklara för sina partners vad patriarkatet är – och varför det är dåligt?

Jag är känslomässigt TÖMD efter den här veckan. Jag vet inte hur mycket mer jag klarar? Vilket avsnitt är vi på nu, fem? Så det är FYRA KVAR? Okej, jag måste förnya mitt recept på ångestdämpande, brb.

Foto: SVT

ELLEs Helle Schunnesson reagerar på Gift vid första ögonkastet avsnitt 4

ELLEs Helle Schunnesson regerar på Gift vid första ögonkastet avsnitt 5

Sexologens ilska efter orden om deltagarna i Gift vid första ögonkastet