Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

ELLE reagerar på Gift vid första ögonkastet avsnitt 4

12 mar, 2021 
Ny vecka, nya utmaningar, en ny chans att skrika på tv:n! I avsnitt 4 av Gift vid första ögonkastet åker paren på smekmånad, och det är på många sätt en studie i passiv aggressivitet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” - se klipp från den nya säsongenBrand logo
Här är deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” - se klipp från den nya säsongen

Det har blivit dags för smekmånad, och på grund av en kombination av public service och pandemi (skulle jag tro) är det ganska fattiga resor paren skickas på? Hade de skickat mig på Susanna och Johans honeymoon hade jag 1) skilt mig på fläcken 2) stämt SVT på mångmiljonbelopp. Men vad vet jag, Susanna och Johan kanske får det hur trevligt som helst?! (Spoiler: det får de inte.)

Har du missat analysen av Gift vid första ögonkastet avsnitt 3? Här hittar du den!

Gift vid första ögonkastet
Tack, för mig är det bra.

Lars och Elinor – Världsmästare i fysisk närhet

Men vi återkommer till dem och börjar med Lars och Elinor (den joggande vårdpersonalen)! De drog ju absolut det långa strået och blev skickade till Yasuragi. De slog nog också rekord i kroppskontakt i GVFÖ:s historia? Elinor kan inte gå in i ett rum utan att han hånglar upp henne? En obekväm, stel person som jag får fantomsmärtor. Ny drinking game: Shotta varje gång Lars drar in Elinor i en omfamning.

Gift vid första ögonkastet Lars och Elinor
Halvvägs igenom det här kollaget som tog jättelång tid att göra ångrade jag mig djupt och tänkte "Helle, du är en galen person som borde söka hjälp för alla dina problem". Men here we are.

Äntligen berörs dock det som för längesen räknades ut av alla som gått 10 minuter i terapi, Lars tvångsmässiga joggande, hånglande, frukost på sängen, cykeltur, picknick, aktivitet, middag etc osv i all oändlighet är ett tecken på att man har svårt att slappna av och släppa in (who called it? I called it).

Annons

Jag var helt ärligt ganska fed up med det här paret, och när Lars la sig för att ta en “mini-powernap” med en TIDNING började jag författa ett syrligt mail till granskningsnämnden, jag menar, kan han vara på mobilen som vi vanliga, lata människor istället för att använda sin 20 minuters vila till att catch up on current events?

Och när han i parterapin konstaterade att han inte tycker om att prata om “sånt som hänt förr” (relate my man, men kom igen) undrade jag hur fan de skulle hitta en väg framåt.

Lars i gift vid första ögonkastet
"Men vad sägs om en cykeltur!"

MEN! När han sen faktiskt kunde öppna upp och berätta lite om sina sår för Elinor så väcktes hoppets låga hos mig igen! Våga vara sårbar, Lars!! Nu är jag ju inte här för att betygsätta paren men Lars och Elinor får 3 av 5. Lite för mycket fysisk närhet men imponerande personlig utveckling.

Annons

Tacos will tear us apart

Låtom oss gå vidare till Taco-paret! De låg i topp förra veckan, och känns fortsatt stabila. Men visst börjar det knaka i fogarna när man inser att det som fört dem samman, kärleken till tacos, inte ens handlar om SAMMA TACOS??? Och det är liksom inte bara så "Åh nej jag gillar inte koriander". Utan Sofia är en världsvan, sofistikerad gourmand och Anton vill ha sina tacos med så lite smak som möjligt?

Anton i Gift vid första ögonkastet
Isbergssallad – för dig som vill att maten ska smaka blöt inget.

Nej, förlåt, alla smaker är lika mycket värda men jag får SPEL när någon sitter och säger att mat är äcklig och “vidrig” när man sitter och äter. Det är liksom någon som lagat den maten? Till dig? Det är så bortskämt att jag brinner upp. Väx upp. Säg tack för maten. Ät inte av salsan och håll dig till isbergssalladen om det nu är så jävla hemskt.

Annons

Nej, vet ni vad, härmed bestämmer jag att det är olagligt att gnälla på mat som någon annan lagat. Så, då klubbar vi igenom det!

Jag var i alla fall sur på Anton en stund efter det, men sen var det så mysigt när de lekte Dirty Dancing att jag förlät honom. Ja, det kändes väldigt regisserat, men ändå romantiskt.

Anton och Sofia i gift vid första ögonkastet
Nobody puts Sofia in a corner!

However undrar jag lite vad deras tycke för varandra baseras på? Alltså, det känns ju som att de har det mysigt, och de har sitt stora gemensamma intresse tacos, även om det försvagats något i veckans avsnitt. Men vad pratar de om? Har de lärt känna varandra?

Båda verkar ju kära (ish) men jag fattar inte VARFÖR? Det kan ju va klippningen men jag känner vi behöver se nåt mer snart för att tro på det här.

Sofia i Gift vid forsta ogonkastet
Ser inga falska uppgifter här.

I nästa veckas teaser fick jag direkt Skam-känsla, alltså inte känslan skam utan ungdomsserien Skam. Det kommer ske DRAMA nästa vecka. Tippar på att det handlar något om att Stockholm är stort och det är störigt.

Annons

Passivt aggressiv skogsutflykt med susanna och johan

Sist men inte minst så är det dags att må RIKTIGT dåligt. Susanna och Johan blir skickade till skogen för att lära sig *överlevnad* och har inte en enda trevlig minut ihop? Susanna har själv insett att Johan inte är “skogshuggar-typen” som hon drömt om, utan bara en helt vanlig småstadskille.

Efter förra veckans fadäs med det sexistiska skämtet så stör hon sig nu på allt han gör, och vi kan inte annat än bevittna hur den här relationen spårar ur.

Susanna i Gift vid forsta ogonkastet
Längtar till en parterapeut ska introducera konceptet kompromissa för Susanna och Johan.

Äkta boss bitch-stil att köra över någon totalt och sen klaga på att de är för mesiga som inte står upp för sig själva. Vi har alla en läxa att lära här. En gång sa min förr-förr-förra terapeut till mig: "Helle, vad är viktigast, att maten inte blir bränd eller att alla är glada?"

Annons

Det var en hypotetisk fråga och svaret var att alla är glada, jag orkar liksom inte förklara bakgrunden till det här men kontentan är i alla fall: Släpp på kontrollen. Kväv inte alla runt omkring dig med din perfektionism.

Susanna i Gift vid forsta ogonkastet
När hon inser att Johan inte heller sopsorterar blir det spiken i kistan.

Efter veckans avsnitt inser man att Susanna borde varit tydligare i vad hon sökte i en partner, nu har hon fått en som tex 1) utarmar skogen på granskott 2) använder för mycket olja i maten 3) inte förutser att hon är på väg att gå vilse i skogen och lyckas övertala henne om att byta väg 4) inte HELLER gillar att bada 5) dricker saft istället för öl och 6) går och lägger sig för tidigt.

Problematiskt ur ett IQ-perspektiv men jag håller med i sak.

Mardröm! Jag undrar om det här kommer gå att rädda upp, eller om de kommer bli ett sånt par som kastar in handduken innan de fyra veckorna är över. Jag undrar också hur mycket mer passivt-aggressiv stämning JAG pallar med? Satt med puls hela gårkvällens avsnitt.

Annons

Dock är det viktigt att föra till protokollet att det alltid finns en deltagare som blir positionerad som den osofta. Det måste vara fruktansvärt att bli ihopparad med en person man inte har något gemensamt med, ingen kemi med och så ska man bara hålla god min och göra sitt bästa. Jag lider med henne och tycker helt ärligt detta är en så konstig matchning. Justice for Susanna!

I nästa veckas gift vid första ögonkastet

I nästa avsnitt tror jag att Lars inte kommer kunna sluta gråta efter att ha dragit ut den känslomässiga proppen med barndomstraumat. Att Anton och Sofia går på skoldisco men börjar bråka i en Eva & Adam-liknande situation och att Susanna hittar fler saker med Johan hon stör sig på. Längtar!

Foto: SVT

Annons