Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

ELLE möter Zoë Kravitz – superskådis och YSL-ambassadör

12 maj, 2023 
ELLE möter Zoë Kravitz – superskådis och YSL-ambassadör
En stilikon att räkna med eller ganska basic, som hon beskriver sig själv. ELLE möter superskådisen, tillika YSL-ambassadören, Zoë Kravitz för att prata doftminnen, relationen till hennes föräldrar – och modetrenden hon aldrig skulle falla för.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Zoë Kravitz bästa röda mattan-looksBrand logo
Zoë Kravitz bästa röda mattan-looks

Våren tycks precis ha hittat till hippa Shoreditch i östra London. Fåglarna kvittrar, solen skiner och strålarna nästan värmer huden, som de senaste månaderna täckts av varma dunjackor och stickiga koftor. Men i Nobu hotels mörka korridorer finns ingen tillstymmelse till dagsljus. Här är dovt, avskalat, knäpptyst – och det doftar lyx.

Jag ska inte ljuga och säga att jag inte är lite skakig i benen när jag kliver in i sviten där superstjärnan Zoë Kravitz sitter elegant och väntar på den stela soffan. Kanske är det egentligen hennes sällskap som består av agenter, presspersoner och säkert någon assistent, som egentligen gör mig nervös? För Zoë, hon sitter där, lugn och världsvan och ler vänligt mot mig när jag sätter mig på andra sidan soffan.

Annons

Innan nervositeten släppt och intervjun kan dra i gång på riktigt hinner jag ställa någon ogenomtänkt fråga om hon varit i London tidigare, lite som en artighetsfras för att lätta upp stämningen. Vad tror jag egentligen? Här sitter en berest kvinna som flugit världen över sedan hon var ett spädbarn och antagligen har fler flygmil på en månad än vad gemene man har på flera år. Hon fnissar försiktigt, säger att det har hon och lutar sig lite tillbaka, utan att tappa den eleganta positionen.

Hemligheten till felfri hy är enligt Zoë Kravitz highlighter

Den som sett Zoë på vita duken eller röda mattan har garanterat lagt märke till hennes otroliga glow, som jag slås av är lika strålande i verkligheten – till och med efter en lång flygresa över Atlanten.

Annons

– Hemligheten är highlighter, säger Zoë och skrattar.

Men hon tackar för komplimangen och fortsätter.

– Och att ta hand om huden. Jag dricker mycket vatten och ser verkligen stor skillnad beroende på vad jag äter. Jag kan känna mig riktigt glåmig i huden om jag inte ger min kropp rätt näring.

Har du alltid haft ett hudvårdsintresse?

– Ja, min mamma är verkligen noggrann när det gäller hudvård så ända sen jag var liten har hon har lärt mig hur viktigt det är att ta hand om sin hud. Men också att det faktiskt börjar med vad vi stoppar i oss och hur vi tar hand om vår kropp. Det är något jag alltid haft med mig.

Att säga att Zoë Kravitz är född in i rampljuset är inte en överdrift. Hennes föräldrar, skådespelaren Lisa Bonet och musikern Lenny Kravitz, var ett av 80- och 90-talens hetaste kändispar i Hollywood. Och det är tydligt att Zoë ärvt en hel del från sin mamma och pappa – inte bara samma succékarriär.

Annons

– Jag tror att alla blir påverkade av den miljö man växer upp i. Det är nog svårt att undvika. Min estetik och mitt intresse för konst och mode och allt det, är jag säker på att jag har fått från dem, deras vänner och omgivningen jag växte upp i.

Hon håller med mig när jag säger att hon antagligen har världens coolaste föräldrar. Men Zoë beskriver dem också som några av sina närmsta vänner.

– De är verkligen underbara artister och personer. Vi är liksom som vänner också, vilket är helt underbart, säger hon och fortsätter.

– Mina föräldrar fick mig när de var ganska unga så vi har nästan vuxit upp tillsammans, på något märkligt sätt. De har alltid uppmuntrat mig att vara den jag är och att göra det jag gör från hjärtat. De får mig verkligen att skratta och är så underbara människor!

I dag lever vi i en värld som vi låtsas är mer utvecklad, men egentligen ser den likadan ut.

Vilken skulle du säga är den bästa och viktigaste lärdomen du fått från dina föräldrar?

– Att bara göra sin grej. Mina föräldrar växte till exempel upp under en tid då de skapade konst och på ett sätt bröt reglerna genom att vara sig själva. I dag lever vi i en värld som vi låtsas är mer utvecklad, men egentligen ser den likadan ut. Jag tror att om du gör något som folk inte gillar eller inte är bekväma med, så skakar det verkligen om. Och det kan såklart vara läskigt!

När skulle du säga att du känner dig mest bekväm och som dig själv?

Zoë Kravitz föräldrar är musiker Lenny Kravitz och skådespelaren Lisa Bonet

– När jag är hemma med mina vänner och min familj där jag får möjligheten att vara mig själv utan att hela världen ska döma mig.

Annons

Att ha hela världen som åskådare är såklart inget som är lätt för någon, oavsett om du är född in i det eller inte. Och på frågan om hur det faktiskt är att konstant bli bedömd blir svaret:

– Det kan kännas överväldigande. Jag tror att det verkligen kan påverka ens psykiska hälsa och hur du mår i dig själv. Om du känner dig osäker eller har en dålig hårdag och bara vill komma utanför dörren … Det kan vara känsligt! Men som vissa skulle säga är det ett ”champagne problem”. Men ja, det kan vara väldigt tufft.

Zoë är i dag 34 år, men var bara 19 när hon började sin skådespelarkarriär med filmen Kärlek på menyn, där hon bland annat spelade mot Catherine Zeta-Jones. Efter det har vi sett henne i filmer som X-men, Divergent och såklart Batman som släpptes 2022.

Du har haft en hel del spännande roller! Vilken skulle du säga är din favorit hittills?

– Jag älskar alla roller jag haft, men av olika anledningar. Jag älskade att spela Selina Kyle (Catwoman, reds anm). Det var en fantastisk upplevelse och jag är väldigt stolt över den filmen. Men jag älskade också Kimi som jag spelade in ganska nyligen som var en Steven Soderbergh-film. Men också Big little lies. Så ja, jag har älskat alla mina karaktärer och alla har en speciell plats i mitt hjärta.

Annons

Vi konstaterar att hon spelade mot Alexander Skarsgård i Big little lies och jag förklarar att han är lite av vår svenska stolthet i Hollywood.

Hur var det att spela mot Alexander Skarsgård?

– Åh, han är verkligen en underbar person. Men han spelade en hemsk person i serien. Nej, men han är väldigt trevlig och en underbar skådespelare. Jag har inte pratat med honom på ett tag, men det händer att vi stöter på varandra då och då.

Zoë har inte bara en gedigen skådespelarkarriär och en kortare sångkarriär i bagaget, hon är också inne på sitt sjätte år som ambassadör för YSL, och precis som intresset för hudvård, har även intresset för makeup funnits med länge.

– Makeup är något som jag alltid har älskat och det är därför jag tycker att det här känns som en perfect match. Jag har älskat att experimentera med smink sedan jag var liten och har alltid gillat att sminka både mig själv och mina vänner. Däremot har jag lärt mig mycket om makeup de senaste åren.

Annons

Jag har älskat att experimentera med smink sedan jag var liten.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

– Att lära känna sitt ansikte. Det är viktigt för varje individ att lära sig formen på sina ögon, på sin käke, sina kinder och färgen på sin hudton för att se vad som faktiskt fungerar, i stället för vad som kanske är trendigt för stunden.

Hur ser din beautyrutin ut?

– Den varierar såklart beroende på vart jag ska eller vad jag har på mig, men till vardags håller jag den ganska simpel. Jag gillar att ljusa upp lite under ögonen, runt näsan och på blemmor med Touche éclat. Jag har en lätt eyeliner, ett läppstift och borstar upp brynen med Couture brow. Väldigt simpelt!

Det råder ingen tvekan om att Zoë har ett stort och genuint intresse för skönhet och hälsa. Under intervjuns gång slappnar hon av mer och mer och det känns som att vi är två vänner som delar vårt största intresse. Den enda gången Zoë har svårt att svara är när jag frågar hur hennes perfekta parfym skulle se ut, om hon skulle skapa en egen. Men på frågan om favoritdoftnot kommer svaret snabbare.

Annons

– Vanilj! Jag har alltid älskat vanilj och det är därför jag tror Black opium är den perfekta parfymen för mig och tillsammans med kaffet i den … Det är verkligen en parfym som är svår att slå!

Zoë är ansiktet utåt för märkets ikoniska doft Black opium, som i samband med att intervjun sker, kommer i en ny tappning: Black opium le parfum. Vi båda kan konstatera att originalet funnits med oss under livets olika stadier.

Min mamma doftar som kardemumma och pappa doftar mer mysk med lite tobak-noter.

Har du något speciellt doftminne som betyder extra mycket?

– Jag associerar alltid doft med personer jag älskar och jag förknippar det mer med hur min bästa vän, min mamma, partner eller vem det nu kan vara, luktar. Jag älskar när någon lämnar till exempel en tröja så att jag kan gå och dofta på den och bli påmind om till exempel mamma och pappa. Det är därför jag tror på att hålla sig till en doft som man verkligen älskar, hellre än att byta doft hela tiden, eftersom den blir en del av den du är.

Zoë har ett stort och genuint intresse för skönhet och hälsa, därför är hennes samarbete med YSL en perfekt match.

Och hur skulle du säga att dina föräldrar doftar?

– Min mamma doftar som kardemumma och pappa doftar mer mysk med lite tobak-noter.

Annons

Genom åren har vi sett Zoë Kravitz i en hel del olika stilar, framför allt när det gäller hennes hår där hon ofta experimenterar. Men de senaste åren har långa, tunna mikroflätor blivit lite av hennes signum. När intervjun sker har flätorna dock bytts ut mot en kort lugg och en något längre variant av pixie cut.

Hur skulle du beskriva din beauty-stil?

– Den ändras en del, men jag gillar ganska enkel och klassisk makeup. Om jag ska göra något som är lite mer vågat är det sotade ögon eller röda läppar som gäller. Jag håller mig till det jag gillar och jag vet vad jag passar i, men när jag var yngre var jag lite mer lekfull. Nu uppskattar jag mer att upptäcka olika nyanser av rött till exempel.

Finns det någon skönhetstrend du aldrig skulle hoppa på?

– Åh, herregud, det vet jag inte. Jag är ganska öppen för det mesta, så man ska aldrig säga aldrig.

Men på frågan om en modetrend hon aldrig skulle testa kommer svaret något snabbare.

Annons

– Kanske gladiatorsandaler? Jag är personligen inte så förtjust i dem och de var verkligen överallt ett tag!

Vi skrattar båda åt hur populära sandalerna en gång var och hon avslutar med att be om ursäkt för att hon gjorde mig påmind om trenden.

Men om du skulle beskriva din klädstil?

– Bekväm och klassisk, lite samma som när det gäller makeup. Jag är ganska basic och gillar att inte behöva bry mig och tänka på min stil för mycket. Jag gillar svart, vitt och jeans, så jag håller det ganska enkelt.

Jag gillar svart, vitt och jeans, så jag håller det ganska enkelt.

FAKTA Namn: Zoë Kravitz. Ålder: 34 år. Yrke: Skådespelare och ambassadör för YSL Beauté sedan 2017. Följ: @zoeisabellakravitz

Foto: YSL Beauty

Bekväm och klassisk, så beskriver Zoë sin egen klädstil. Lika så sin makeup.
Hollywoodkändisar som fyller jämnt under 2023Brand logo
Hollywoodkändisar som fyller jämnt under 2023
Annons