Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

ELLE möter stjärnskottet Jade Cropper

05 apr, 2023 
AvHelena Skoog
ELLE möter stjärnskottet Jade Cropper
Hon är en introvert person som gör extroverta kläder. För designern Jade Cropper är hållbarhet ingen orsak att kompromissa med modegraden – och de internationella superstjärnor som burit hennes plagg håller nog med. ELLE möter en kreativ framtidsdesigner, som hämtar inspiration på vägen till bussen.
Annons
Kvinnorna som revolutionerat modehistorienBrand logo
Kvinnorna som revolutionerat modehistorien

Hon har alltid velat jobba kreativt, men till en början visste hon inte med vad. Så Jade Cropper provade allt möjligt, musik, foto – och 2014 gick hon en kurs i sömnad.

– Jag bara fastnade direkt. Sedan den dagen har jag inte gjort något annat. Jag vet inte riktigt varför, men när jag har testat andra grejer har det inte känts hundra – men här bara längtade jag efter att lära mig mer. Det är svårt att förklara, men det var som att jag hade hittat hem.

Hon tog examen från Beckmans 2020 och har sedan dess klätt stjärnor som Kim Kardashian och Gigi Hadid. 2022 fick hon H&M:s och ELLEs nykomlingsstipendium på ELLE-galan.

Annons

– Det var en euforisk känsla, det kändes overkligt. Helt galet! Det var ett sånt stort erkännande efter alla otaliga timmar av slit. Det bekräftar att jag ändå gör något rätt. Priset gav mer energi och en tro på mig själv. Och kraft att fortsätta, för det är tufft att starta ett nytt märke i modebranschen. Det krävs så sjukt hårt jobb.

Jag gillar att hitta inspiration i det som inte anses vackert eller självklart.

Berätta om din höstkollektion som vi har fotat till det här numret av ELLE!

– Jag kallar den Extraordinary everyday. Jag har omtolkat vardagsfunktionella plagg och gett dem en mer feminim edge. Det är det som är mitt designsignum också, kan man säga.

Var hämtade du inspiration?

– Jag har haft väldigt fullt upp och knappt sett annat än det jag ser på vägen till bussen och till min studio. Så jag försökte hitta inspiration i det jag såg och det var ganska passande, för jag gillar att hitta inspiration i det som inte anses vackert eller självklart. Som att stå i kö i en mataffär, vänta på grön gubbe vid övergångsstället, promenera till tunnelbanan … Att forma en egen värld av det har känts kul och spännande.

Annons

Hur skulle du beskriva din designfilosofi?

– Det jag vill förmedla är självförtroende. Empowering. Starka självständiga kvinnor. Och något slags exklusivitet. Det är en känsla som jag vill att man ska få när man bär plaggen, som är svår att sätta ord på. Jag vill också göra hållbara plagg som ändå har hög modegrad.

Ja, hur viktigt är det med hållbarhet för dig?

– Jätteviktigt. Eller det är en direkt nödvändig aspekt för både modebranschen och mänskligheten. Idéer om hur jag kan göra min design mer hållbar finns med hela tiden. För mig personligen känns det viktigt att om jag ska komma med ett nytt varumärke så måste det vara något som förbättrar branschen på något sätt.

Hur jobbar du med hållbarhet, mer konkret?

– I en massa olika aspekter, från materialval till val av produktion och att inte överproducera … Men jag jobbar även inkluderande, från medarbetare till modellval. Jag tror att det är svårt att ändra kundens beteende, så det bästa jag kan göra är att se till att det jag gör är så hållbart som möjligt.

Annons

Idéer om hur jag kan göra min design mer hållbar finns med hela tiden.

Vad jobbar du med för material?

– Jag började med deadstock (material som blivit över från andras textil- eller modeproduktion, reds anm) och spilltyger. Sen fick jag kontakt med företaget Renewcell som gör ett material som heter circulose av återvunna gamla bomulls-t-shirtar. Det använde jag nästan uteslutande i min förra kollektion, men i höstkollektionen har jag gått tillbaka till deadstock och spilltyger igen. Jag vill inte låsa mig vid en sak, jag är väldigt öppen för att testa nya tekniker som kommer.

Du har klätt stora stjärnor som Kim Kardashian, Kylie Jenner och Gigi Hadid. Hur har de hittat dig?

– Oftast via Instagram. Första gången var direkt efter examen, det kommer jag aldrig glömma. När Veneda Carter, Kim Kardashians stylist, hörde av sig och sa att hon ville köpa några grejer. Det var kul!

Du har beskrivit dig som en introvert person som gör extroverta kläder. Berätta!

– Ja, kläderna är väl … som mitt språk. Jag kommunicerar, eller fantiserar, så. Kläder gör så mycket med identiteten och olika föreställningar om en person. Jag tycker att det är kul att jobba med det, med känslan som kläder kan få en att känna och hur de gör att man uppfattas.

Jade Cropper har beskrivits som en introvert person som gör extroverta kläder.

Hur skulle du beskriva din egen stil?

– Jag är så bekväm av mig! Jag klär mig inte så roligt som jag hade velat. Det är mycket stora t-shirtar och hoodies. Men om jag ska synas, då bär jag självklart mina egna plagg.

Annons

Är det självklart, trots att du är introvert?

– Ja, men då kan man gömma sig lite bakom plaggen. Det är det jag jobbar med, att kläderna får en att våga. Det är det jag vill, att de ska ge den där extra kraften.

Du verkar jobba väldigt mycket. Hur gör du för att få balans mellan jobb och resten av livet?

– Nej, jag vet inte. Nu har jag bara kört på. Det är svårt, jag strugglar med det hela tiden. Men mina närmsta, närmsta de finns ju alltid där – de stöttar mig och vet hur det är nu. Det är det viktigaste för mig.

Vad gör du helst när du inte jobbar?

– Vilar, haha. Jag kanske åker ut till min familj, de har hus på Ekerö och katter. Jag brukar åka ut dit och bara ta det lugnt. Eller umgås med min pojkvän, kolla på serier. Väldigt lugna grejer.

Annons

När mår du som bäst?

– Det beror lite på sammanhanget, men jag älskar skapandeprocessen. Att känna lust och kreativitet. Det är en underbar känsla när man har kreativt flow. Det är därför jag gör det här. Men annars är det tillsammans med min pojkvän eller min familj, att vara med nära och kära.

Det är en underbar känsla när man har kreativt flow.

Vad har du för drömmar och planer framåt?

– Jag vill fortsätta utveckla Jade Cropper mer internationellt, arbeta mer med hållbarhet och göra spännande design. Nå ut till fler människor. Jag vill bli ett stort internationellt modehus. Det skulle vara väldigt coolt.

Foto: Malin Cropper

Annons