Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

ELLE möter skådespelaren och Chanel-ambassadören Whitney Peak

06 apr, 2023 
AvKathleen Hou
ELLE möter Whitney Peak
Hon blev historisk i och med sitt senaste jobb som doftambassör. ELLE fick en exklusiv intervju med skådespelaren Whitney Peak – om drömmar som blir sanna, att vara en förebild för unga och exakt hur en mamma-kram doftar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kvinnorna som revolutionerat modehistorienBrand logo
Kvinnorna som revolutionerat modehistorien

Det är fredag och klockan är prick tre i modets huvudstad Paris. Skådespelaren Whitney Peak ler från öra till öra på Microsoft Teams-mötesskärmen. Hon har storslagna saker på gång. Ett sådant där utannonserande som många skådespelare suktar efter. Och det är inte en superhjältefranchise, utan mer glammigt än så. Det är så pass stort att hon själv inte ens har vågat drömma om det. Gossip girl-stjärnan är redan det franska modehuset Chanels ansikte utåt, men nu ska hon representera varumärket även som ambassadör för doften Coco Mademoiselle. Ett historiskt val, eftersom hon är den första svarta kvinnan på jobbet.

Whitney Peak drömde tidigt om att bli skådespelare men trodde inte att det faktiskt var något hon skulle kunna arbeta med.

Whitney Port föddes i Uganda som den yngsta i en syskonskara på fyra och flyttade som 10-åring till Kanada med sin familj. Hennes mamma är frisör och pappan helikopterpilot. Under skoltiden var simning Whitneys största intresse, och hon tävlade i sporten. Hon drömde tidigt om att bli skådespelare men trodde inte att det faktiskt var något hon skulle kunna arbeta med. I stället planerade hon att börja plugga till läkare. Men en radioreklam om en audition fick henne att våga satsa. Hon provspelade och fick rollen. Kort därefter fick hon sitt genombrott i Netflix-serien Chilling adventures of Sabrina, 17 år gammal. Det ledde i sin tur till en huvudroll – som Zoya Lott i HBO Max-serien Gossip Girl – en uppföljare på serien med samma namn från 2007. Det innebar en flytt hemifrån, till New York. Och heltidsjobb med en populärkulturklassiker som många har en relation till. Till en början upplevde hon det som hisnande – att få möta människor i verkligheten som hon själv sett på tv under flera års tid. Och nu är hon själv en starkt lysande stjärna.

Annons

Berätta om när du fick uppdraget av Chanel.

– Min chef hintade om det först. Typ ”Det kanske finns en doft i din framtid. Det kan vara något på gång, kanske en viss kampanj”. Han var väldigt vag. Så en dag fick jag ett trepartssamtal från honom och mitt team. Jag hann tänka att antingen är det något riktigt dåligt eller så är det något som kan bli riktigt bra. ”Vad händer? Vad är fel?” frågade jag. Svaret blev att Chanel ville ha mig i sin doftkampanj. Det enda jag fick ur mig var ”Åh, verkligen? Coolt.” eftersom jag alltid försöker undvika att bli för upphetsad över saker som sedan gör mig besviken. Jag försökte ha så låga förväntningar som möjligt. Men nu när bilderna och filmen är ute känns det galet, jag är så, så exalterad.

Det var i Netflix-serien <i>Chilling adventures of Sabrina</i> som Whitney Peak fick sitt stora genombrott

Spelar du en karaktär?

– Det kändes som en minifilm. Alla på inspelningsplatsen refererade till min karaktär som Coco. ”Okej, det är galna Coco, hon går ut med sina vänner och har kul.” Eller: ”Det är sexiga Coco. Hon ligger i sängen med sin älskare.” Jag utnyttjade sidor av mig själv som jag aldrig riktigt har utforskat tidigare. Jag har alltid spelat en ung person i mina tidigare roller. Att spela en mer vuxen person var väldigt intressant. Jag fick en glimt av hur mitt nästa decennium kommer att se ut. Det var kul. Jag tänkte roligt, sensuellt, spontant, självsäkert, intelligent och väldigt självständigt. Att sätta på sig en parfym kan ge en sista touch av självförtroende. Det blir som en förlängning av din personlighet.

Annons

Vilket är ditt första doftminne?

– Babypuder, bokstavligt talat. Jag kan minnas Johnson & Johnson-produkterna som min mamma jämt löddrade in mig med. Dessutom minns jag min mammas doft. Jag skulle känna igen den var och när som helst. Hon doftar som en kombination av kakaosmör och mandelolja. Och hårcrème. Hon har en som jag känner doften av varje gång jag kramar henne. Mat är också en stor del av mitt liv och min kultur. Jag gillar afrikansk mat och doften av kokbanan som jag älskar. Och även pilaff, som är ris med örter, kött, grönsaker och mycket kryddor. Det luktar ungefär som jerk chicken, sås och gryta.

Redan som 17-åring flyttade Whitney Peak till New York och började jobba med Chanel som 18-åring

Hur förknippar du doft med self-care?

– Det är en sorts self-care eftersom det kan höja självförtroendet. Den bästa komplimang jag kan få är när någon säger att jag luktar gott.

Annons

Vilken doft kommer du i framtiden att associera med den här perioden av ditt liv?

– Jag har precis fyllt 20. Jag flyttade till New York när jag var 17 och började jobba med Chanel när jag var 18. Det var då jag flyttade hemifrån, fick ta mer ansvar och måste klara saker själv. Min mamma gjorde ett bra jobb med att lära mig allt tidigt, tack och lov. Stadiet jag är i nu handlar om att växa upp och utvecklas. När jag sedan är i 60-årsåldern typ och vill känna mig ung igen ska jag bara spraya på mig lite Mademoiselle och minnas den här tiden.

Har du någon doftritual?

– Jag sminkar mig först och duttar på lite parfym när jag klär på mig. I min hall står en flaska parfym. Jag sprejar alltid både mig och mina kompisar innan vi går ut. Och jag har alltid en parfym med i väskan så att jag kan bättra på doften under en utekväll. Jag använder den på handlederna, på sidorna av halsen och i håret.

Vad betyder Coco Chanel för dig?

– Jag visste inte så mycket om henne tidigare, men jag har lärt mig. På hennes tid var det inte självklart att vara egensinnig, oberoende, smart, driven – och att göra uppror mot alla samhällets förväntningar på dig. Det var inte heller så vanligt att ha en åsikt, vara annorlunda. Jag besökte hennes lägenhet och fick en presentation om henne och hennes historia. Jag fick besöka arkiven och veta mer om hennes relationer och hur mycket hon gav av sig själv till människorna runt omkring henne. Nu känner jag en stark koppling till modehusets grund.

Annons

Whitney Peaks eget modeintresse är lika stort som hennes intresse för skådespeleri. Hennes modeförebilder är Lisa Bonet, Aaliyah och Teyana Taylor. Och hon använder sin stil för att förmedla hur hon känner sig just den dagen. Det kan skifta mellan vida byxor, skjorta, sneakers och massa smycken till svart trenchcoat, långbyxor och boots. Under uppväxten älskade hon att experimentera med mode och lånade gärna plagg ur sina bröders garderober. På fritiden älskar hon att yoga, läsa böcker och promenera runt på New Yorks gator.

Du är den första svarta modellen för en Chanel-doft. Vad betyder det för dig?

– Det är galet. Ärligt. Inte galet på ett bisarrt sätt, utan bara att det är jag. Det är svårt att ta in. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad och glad över att jag får göra det här. Jag såg aldrig mig själv i den här positionen när jag var yngre och jag kände mig aldrig representerad. Det faktum att jag gör det här just nu i min ålder är så ... jag vet inte. Jag är stolt över mig själv. Det är så coolt.

Annons

Hur vill du inspirera andra unga människor?

– Jag hoppas att jag kan öppna ungas ögon för vilka möjligheter som finns. Många gånger görs saker på ett visst sätt av gammal vana, eller för att ett visst utseende är normen och anses mer uppskattat eller mer eftertraktat. Det här är bara ytterligare ett steg framåt för att visa människor att det egentligen inte spelar någon roll. Du måste göra det du måste göra, det du älskar, och hoppas att det blir bra för dig. Jag blir rörd … Jag hoppas verkligen att det här visar att om jag kan göra det här så kan du också göra det. Du måste bara tro på dig själv – och våga ta risker.

Whitney Peak föddes i Uganda och är yngst av fyra syskon

FAKTA
Namn: Whitney Peak.
Ålder: 20 år.
Yrke: Skådespelare.
Roller i urval: Gossip girl (HBO Max), Home before dark (Apple TV+), Chilling adventures of Sabrina (Netflix) och Hocus Pocus 2 (Disney+).
Följ: @whitneypeak

Fotografer: Sofia Sanchez & Mauro Mongiello
Stylist: Anne Marie Brouillet
Hårstylist: Marc Orsatelli/Agence Aurélien
Makeupartist: Sandrine Cano/Artist Paris
Nagelstylist: Joanna Memmi/Majeure Prod
Stylistassistent: Ambrine Marouani

Alla kläder, genomgående i reportaget, Chanel.

Annons