Sydney Sweeney är Hollywoods hetaste ”it-girl”

09 dec, 2022 
AvSamuel Maude
Sydney Sweeney är Hollywoods hetaste ”it-girl”
Meka med bilar, baka och ta långpromenader står på agendan när ”vanliga Syd” får välja. Annars har Hollywoodälsklingen Sydney Sweeney jobbschemat fulltecknat – dygnet runt. ELLE fick en Zoomstund.
Annons
Det här är Sydney Sweeney
Det här är Sydney Sweeney

Sydney Sweeney uppenbarar sig i Zoomfönstret med perfekta lockar och utsökta eyelinervingar. Hon skämtar lite om tapeten i bakgrunden, den är mönstrad med blommor och tranor, inhandlad på Etsy och hon har satt upp den själv. Hon verkar chill – Zoomer-lingo för avslappnad, tillfreds, lättsam, grundad. Drottningen av Gen Z-karaktärer, Hollywoods hetaste ”it-girl”, softar. Det är ofattbart hur hon som 25-åring kan vara så balanserad när hennes liv i övrigt verkar vara allt annat än chill.

När vi pratar har hon haft flera nattliga inspelningar, fram till sex eller sju på morgonen, flera dagar i rad (ett hemligt projekt) och under sina ”lediga” stunder plåtar hon annonskampanjer. Dessutom har det varit galasäsong, med inte mindre än två Emmynomineringar: för rollen som Cassie Howard, självdestruktiv highschool-tjej som ändå lyckas prestera, i HBO-serien Euphoria och Olivia Mossbacher, sinnebilden av Twitter-troll i White Lotus, också HBO.

När Sydney har möjlighet att vara ledig gillar hon att meka med fina gamla bilar, baka och ge sig ut på långpromenader.
Kappa, Fendi. Behå, La perla. Ring, Piaget. Skor, Gianvito Rossi.

Nuförtiden är de stunder lätträknade då hon kan vara ”vanliga Syd”, som hon själv uttrycker det – det vill säga meka med fina gamla bilar, baka och ge sig ut på långpromenader. Men tempot är det som får Sydney Sweeney, från lilla Spokane i Washington, att köra på. Hennes två första stora serier spelades in i stort sett parallellt, Everything sucks! (Netflix) filmades i Oregon och Sharp objects (HBO) i Kalifornien, vilket innebar att hon ofta fick flyga mellan de olika produktionerna.

Annons

– Jag märkte att jag trivdes med den hektiska galenskapen, minns Sweeney. Jag visste att det var min dröm, att den höll på att gå i uppfyllelse och att jag skulle arbeta ännu hårdare för att verkligen kunna få den karriär jag ville ha.

Nu, efter 13 år i branschen, är hon namnet på allas läppar. Hennes ansikte syns överallt på nätet men hon föredrar när de virala inläggen bara gäller hennes karaktärer.

Nästa filmprojekt för Sydney Sweeney är att sjösätta blir inget mindre än Marvels <i>Madame Web.</i>
Jacka och byxa, Emporio Armani. Behå, La perla. Skor, Giuseppe Zanotti.

– Jag har en vansinnig scenskräck och önskar att någon hade talat om för mig hur mycket jag måste framträda som mig själv … jag känner mig tryggare som mina karaktärer.

Det märks tydligt att hon lägger ner sin själ i rolltolkningarna och även om hon framstår som tillbakalutad rent privat, så är hennes arbetsmoral allt annat än avslappnad. Nästa filmprojekt att sjösätta blir inget mindre än Marvels Madame Web.

Annons

– Jag kämpade för den karaktären, säger Sweeney. Det har varit en fantastisk resa som jag är oerhört exalterad över att vara en del av.

Sydney om …

… Emmynomineringarna

”Det ligger mer än 13 års arbete bakom och massor av uppoffringar och folk som sagt nej. Nomineringarna betyder verkligen mycket och jag hoppas att mina föräldrar är stolta, de har offrat så mycket av sina liv och sig själva för att jag ska kunna förverkliga mina drömmar.” ”Att gå som dubbelt nominerad första gången var en oerhörd ära. Det är en födelsedag jag aldrig kommer glömma. Jag blev alldeles till mig när Mariska Hargitay och Christopher Meloni gick upp på scen, jag fick aldrig tillfälle att säga hej men det var ett av de enda tillfällena jag filmade den kvällen!”

Annons

… Cassie

”Jag tänkte liksom, ’Cassie, nej. Varför?’. Herregud alltså, det har varit tufft för Cassie. Ett tag undrade jag typ, ’Hur snabbt kan den här tjejen varva ner?’ Men som skådespelare är hon så himla kul att spela. Jag älskar att hamna på de där galna platserna, förhoppningsvis blir det ännu mer galenskap nästa säsong.”

… sexualiseringen av Cassie

”Jag var oerhört sexualiserad i gymnasiet eftersom jag hade bröst. Det är ju lite skruvat, att sådant folk sa om Cassie i Euphoria, det sa publiken om mig som person sen. Vilket jag tyckte var så sjukt, för vi hade försökt porträttera en person som var så hypersexualiserad och vilka följder det fick för henne. Och så bara fortsatte de att göra likadant.”

… familjeliv

”Ända sedan jag var liten har jag velat bli mamma. Jag älskar barn och deras fantasier, de bidrar till ljuset i tillvaron. Och förmodligen blir en familj det mest normala jag lyckas åstadkomma i mitt liv.”

Annons

… att trotsa förväntningar

”I gymnasiet, när jag kom hem mellan olika inspelningar, kände jag mig så osäker och nedvärderad. Folk undrade typ, ’När ska du skaffa ett riktigt jobb?’ Eller, ’När tänker du komma hem och gifta dig och få ett ordentligt liv?’ Och jag visste att om jag gav upp så skulle jag aldrig kunna förlåta mig själv. Jag tänkte inte tillåta mig själv att sluta eller låta folk säg att jag inte dög och aldrig skulle lyckas. Jag tänkte jobba på så hårt jag bara kunde för att förverkliga mina drömmar.

Likt sin karaktär Cassie i <i>Euphoria </i>var Sydney själv oerhört sexualiserad i gymnasiet.
Linne, Fendi. Underkläder, La Perla. Halsband, Bvlgari. Skor, Giuseppe Zanotti.

Fakta
Namn: Sydney Sweeney
Ålder: 25 år.
Familj: Pojkvännen Jonathan Davino.
Följ: @sydney_sweeney

Foto: Sharif Hamza
Stylist: Alex White

Annons