Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

And just like that... och intermittent förstärkning – en analys av Carrie och Samanthas sms

05 jan, 2022 
Carrie Bradshaw och Samantha Jones sms-koversation i And just like that, uppföljaren till Sex and the city.
Det är skakigt i relationen mellan Carrie och Samantha i HBO-serien And just like that... Carrie fortsätter försöka nå fram via sms till en Samantha som bara svarar ibland, men oftast inte. ELLE har analyserat sms:en och ställt sig frågan: varför fortsätter Carrie? Svaret stavas intermittent förstärkning, eller: besatthetens magiska trollformel.
Annons
TV: Skådespelarna I Sex and the City då och nu – se skillnadernaBrand logo
TV: Skådespelarna I Sex and the City då och nu – se skillnaderna

And just like that... så lämnas du, efter ditt känslosamma sms, med tre guppande punkter på mobilen som sedan försvinner – utan att få något svar.

I den nya Sex and the city-serien And just like that... har det hänt något mellan Carrie och Samantha. De har brutit all kontakt trots att de har varit bästa vänner i årtionden.

Bakgrund: Bråket mellan Carrie och Samantha

Anledningen till uppbrottet ska vara att Carrie inte längre vill ha Samantha som PR-person då bokbranschen ”är som den är”. Det ska ha fått Samantha att ”sparka Carrie som vän” och flytta till London, som Carrie själv uttrycker det i ett samtal med Miranda. Samantha slutar svara på sms och telefonsamtal (och meddelanden i röstbrevlådan, hej där pensionär-Carrie – snälla sluta störa folk med meddelanden i röstbrevlådan). Carrie fortsätter dock enträget att försöka nå fram.

Annons

Men, så dör Big (sorry, men fem avsnitt in får ändå spoiler-embargot anses vara släppt). Samantha skickar blommor till begravningen och Carrie börjar sms:a igen.

Utsätts Carrie för intermittent förstärkning?

Carrie och Samanthas prekära situation fick mig att tänka på något som Lina Thomsgård och Björn Hedensjö har tagit upp i sin podd Dumma människornämligen intermittent förstärkning.

Intermittent förstärkning är ett psykologiskt fenomen som i princip innebär varierad belöning. Psykologen Björn Hedensjö kallar intermittent förstärkning för ”besatthetens magiska trollformel” i podden, och jag ska nu försöka förklara varför.

När man blir belönad för ett beteende, men bara ibland och inte regelbundet, så skapas en form av besatthet. Man börjar jaga den där belöningen igen, eftersom man vet att ”bara jag fortsätter så kommer jag någon gång få känna den där sköna belöningskänslan”. Det är samma mekanismer som triggas inom spelberoende, det eviga scrollandet i sociala medier eller besattheten av den där svårflörtade dejten.

Annons

Intermittent förstärkning är därför en effektiv manipulationsteknik som håller sitt offer bunden till sin manipulator. Fenomenet förekommer ofta i misshandelsrelationer där (oftast) mannen efter en period av psykisk eller fysisk misshandel blir ångerfull, gråter, köper blommor eller ger annan typ av bekräftelse. Det är så han får sitt offer (ofta en kvinna) att stanna kvar. Kvinnans hopp om att kunna få de där oregelbundna stunderna av tillgivenhet blir som ett beroende.

Psykologen Burrhus Frederic Skinner upptäckte till exempel att råttor pressade en spak för mat mer stadigt när de inte visste när nästa portion matpellets skulle komma än när de alltid fick pellets efter pressning (kontinuerlig förstärkning).

Hur som helst. Här är min hobbypsykologiska analys av sms-konversationen karaktärerna emellan, baserad på intermittent förstärkning.

1. Blommorna till Bigs begravning

Blommorna på Bigs begravning i And just like that.

Efter månader utan kontakt skickar Samantha blommor till kistan på Bigs begravning. Carrie, som bestämt inte skulle ha några blommor på kistan, låter dem ändå ligga kvar när hon ser att de kommer från Samantha – för Carrie får plötsligt klirr i kassan på förstärkningskontot i sin relation till Samantha.

2. Carrie tackar för blommorna

Carries sms till Samantha i And just like that.

Carrie skickar ett tack för blommorna och då får vi också se flera obesvarade sms i historiken. Carrie har uppenbarligen fortsatt försöka hålla relationen vid liv utan respons på flera månader. Men hon tar ändå blommorna som ett tecken på att det kanske, kanske skulle kunna förändras... hon har ju ändå fått lillfingret.

Annons

Och hon får ett svar: ett kort och koncist ”Of course.”

Klirr!

3. Carrie ger heads-up om sin podcast-anekdot

Carries sms till Samantha i And just like that.

Efter några dagar är Carrie med i en podcast, hög på smärtstillande, och berättar om ett tillfälle när Samantha Jones hjälpte henne att få ut ett pessar som fastnat. Pryda Charlotte tycker givetvis att anekdoten tillsammans med det fullständiga namnet på Samantha var ett övertramp – så Carrie tar chansen igen och sms:ar. Kanske kan det leda till någon form av respons igen? Och det får hon. Det spritter till i Carries kropp och hon sitter och fnissar för sig själv medan hon skriver igen.

Klirr, klirr!

4. CARRIE GETS CARRIED AWAY...

Carries sms till Samantha i And just like that.

När Carrie får sitt andra svar på bara någon minut blir hon så till sig att hon blir övertygad om att belöningen är där för att stanna. Så hon fortsätter att skriva. I total förnekelse kring det faktum att svaren kan sluta komma när som helst. Och hon skriver:

5. Carrie får lida av besatthetens magiska trollformel

Carries sms till Samantha i And just like that.

”I miss you”. De tre punkterna guppar en stund för att sedan slockna. Svaret uteblir. Carrie hade råkat ut för besatthetens magiska trollformel och blev slutligen lämnad blottad – och utan belöning.

Annons

Så. Kommer hon att försöka igen, senare i säsongen? Förmodligen.

Slutligen ska jag återigen påminna om att intermittent förstärkning inte bara används för att manipulera människor. Det kan ju faktiskt bara vara så att vi inte har fått veta Samanthas sida av bråket eller anledningen till att hon drar sig för vidare kontakt. Men det är ändå intressant att se hur hennes oregelbundenhet i responsen får Carrie att bli desperat. Ja, rentav besatt! Och det är inte heller svårt att förstå hur smärtsamt det måste vara för henne när svaren plötsligt slutar komma. Särskilt när hon sträcker ut handen och blottar sig genom att skriva "I miss you".

Kämpa, Carrie och Samantha!

Se också: 7 gånger Sarah Jessica Parker inspirerats av Carrie Bradshaws klädstilBrand logo
Se också: 7 gånger Sarah Jessica Parker inspirerats av Carrie Bradshaws klädstil
Annons