Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Louise Åström: ”Att klaga på spoilers är höjden av egoism”

17 dec, 2021 
AvLouise Berglund
Mr. Big och Carrie i första avsnittet av And just like that...
Detta gör mig vansinnig MEN spoilervarning för dig som inte sett filmer och tv-serier du borde ha sett vid det här laget. ELLEs Louise Åström är trött på gnället. Att klaga på spoilers är höjden av egoism, konstaterar hon.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Biofilmerna du inte vill missa 2022Brand logo
Biofilmerna du inte vill missa 2022

Harry Potter dödar Voldemort i den sista av sju filmer.
Arya Stark dödar the Night king i den sista och åttonde säsongen av Game of thrones.
Mr. Big dör i det första avsnittet av Sex and the city rebooten And just like that...

Den sista Harry Potter-filmen hade premiär i juli 2011.
Sista avsnittet av Game of thrones släpptes i maj 2019.
Första avsnittet av And just like that… kom ut den 9 december 2021.

Dessa tre stora film- och tv-seriehändelser har en sak gemensamt. Nej det är inte att de varit efterlängtade. Och nej, det är inte att huvudkaraktärer dör. Det är bråken om spoilers. De börjar i samma sekund som en film kommer ut på bio eller ett avsnitt av en tv-serie släpps. Och det blir bara värre. Det går numera inte ens att nämna en titel utan att någon skriker ”spoila inte!!!!”.

Annons

Regler för spoilers

På varje mediehus jag jobbat finns regler om hur vi journalister måste märka ut spoilers i våra texter. Inside info: Det räcker inte med att bara skriva “spoilervarning” en gång. Då blir folk arga.

Jag halkade nyligen in på en frågestund på ett instagramkonto för realityskvaller där följarna fick svara på frågan om hur länge man måste vänta innan ”det är okej att spoila”. Vissa tyckte att man behövde vänta VECKOR innan man fick prata om en dramatisk twist eller händelse i en tv-serie. Förlåt? Men? Internet finns? Innan [infoga valfri social media] fanns kanske vi kunde leva såhär. Nej, jag ångrar mig. Det kunde vi inte alls! Isåfall skulle diskussioner vid fikabord och busshållplatser behövt förbjudas.

On demand öppnar luckan för gnäll

Streamingtjänster har gjort att vi kan kolla på tv-serier och filmer jämt. On demand, för att använda ett riktigt stelt reklamord. Men det innebär också att vi kan spara det hela till senare. Där har plötsligt en lucka för gnäll öppnat sig för svensken. Och många tar alla chanser de får att kräva kompromisser från sin omvärld. Egoismen i det moderna samhället är verkligen förväntningen på att resten av världen ska anpassa sig efter just dig.

Annons

Mitt svar på frågan om hur länge man måste vänta innan man får spoila ett avsnitt i en tv-serie är i princip ”till klockan 23 samma kväll som avsnittet släppts” (förutsatt att vi pratar om ett enskilt avsnitt och inte en hel säsong). Jag kan eventuellt tänka mig att sträcka mig till ”morgonen efter premiären”. Gäller det en biofilm kan jag sträcka mig till ”slutet av helgen under premiärveckan”.

Men när jag i över fem dagars tid är i ett extremt behov av att diskutera det faktum att Mr. Big avlider på en peloton och ständigt får höra frasen ”spoila inte” så fort jag yppar orden ”har ni sett nya”, blir jag vansinnig. Jag vill i princip trycka upp en tröja med orden rip Mr. Big och bära på stan som protest mot alla er som anser att omvärlden ska vänta tills ni behagat se ikapp. Den enda fördelen är att jag hann inse att pelotons aktie sjönk och kunde handla innan klubben ”se ikapp” insåg vad de missat. Jag hoppas er egoism gör mig rik.

Annons