AI-filmer och tv-serier som kan bli verklighet om ChattGPT utvecklas

08 mar, 2023 
AvPenellope Ness
AI-filmer och serier att se
Det är ingen hemlighet att artificiell intelligens (AI) är ett av de hetaste ämnena just nu, med nya genombrott var och varannan dag. Men hur står sig några av de mest populära AI-filmerna och serierna som gjorts jämfört med vart den verkliga tekniken är på väg?
Annons

Den senaste tidens uppsjö av AI-relaterade nyheter är tack vare ChatGPT, en chatbot utvecklad av företaget OpenAI. Chatten har visat sig vara obehagligt övertygande när det gäller att skriva som en människa – oftast.

Hollywood har fascinerats av artificiell intelligens i decennier och utforskat möjligheterna och farorna med intelligenta maskiner genom otaliga filmer. Och med en snabb och ständig utveckling av AI-teknik som ChatGPT, är det inte konstigt att filmer med intelligenta robotar har blivit allt mer populära.

5 grymma filmer av kvinnliga regissörer som du inte får missa
5 grymma filmer av kvinnliga regissörer som du inte får missa

AI-filmer och serier som (kanske) blir vår framtid

Därför listar vi några av tidernas mest populära tv-serier och filmer som skulle kunna bli verklighet om artificiell intelligens fortsätter att utvecklas...

Annons

1. Her (2013)

Her
face to face

Her är en romantisk sci-fi-film som tar plats i ett framtida Los Angeles. Den följer den ensamma gratulationskortsförfattaren Theodore (Joaquin Phoenix) som blir kär i sitt AI-operativsystem, Samantha (Scarlett Johansson). När deras förhållande fördjupas blir det tydligt för Theodore och Samantha att deras kärlek är både okonventionell och begränsad. Her kan uppfattas som en udda film, men med nya ChattGPT känns det inte helt omöjligt att det är något som dyker upp inom en snar framtid.

Annons

2. Ex machina (2014)

Ex machina
Dna/Kobal/REX

I denna kusliga film väljs en programmerare vid namn Caleb (Domhnall Gleeson) ut att delta i ett banbrytande experiment inom artificiell intelligens. Han har skickats till ett avlägset hus för att pröva de mänskliga egenskaperna hos en vacker och avancerad robot som heter Ava (Alicia Vikander). Roboten har designats av det reserverade geniet, Nathan (Oscar Isaac). Men allt är inte som det verkar och experimentet tar en mörk vändning.

3. Black mirror (2011-2019)

Black mirror
Image supplied by Netflix/Capital Pictures

Den här populära brittiska tv-serien utspelar sig i en absurd dystopisk framtid, där vi får följa flera karaktärer som brottas med effekterna av banbrytande teknologi och den påverkan det har på olika aspekter av deras liv. Det är en gripande tv-serie som utforskar en vriden, högteknologiskt värld där mänsklighetens största innovationer och mörkaste instinkter kolliderar.

Annons

4. The matrix (1999-2021)

The matrix
Image supplied by Capital Pictures

Huvudkaraktären Neo (Keanu Reeves) söker svar från den mystiska Morpheus (Laurence Fishburne) på frågan — vad är matrixen? Neo blir då kontaktad av Trinity (Carrie-Anne Moss), en främling som leder honom in i en mystisk värld där han äntligen möter Morpheus. De utkämpar en brutal kamp för sina liv mot en grupp illvilligt hemliga agenter. Men sanningen kan kosta Neo något mer värdefullt än hans liv.

5. Jung_e (2023)

Jung_e

Den här koreanska sci-fi-filmen skildrar en ödslig jord på 2100-talet som inte längre är beboelig på grund av klimatförändringarna, och människor tvingas bo i konstgjorda skyddsrum byggda i rymden. När människorna bosätter sig i dessa skyddsrum, förklarar några av dem sig själva som Adrian Republic, attackerar jorden och andra skyddsrum och startar ett inbördeskrig mellan den allierade styrkan och Adrian Republic. En forskare som arbetar i ett AI-labb försöker få slut på kriget genom att klona hjärnan på en heroisk soldat – hennes mamma.

Annons

6. I, robot (2004)

I, robot
Rights Managed

Löst baserad på Isaac Asimovs novellsamling från 1950, utspelar sig filmen I, robot i en framtid där människor och robotar lever i harmoni. Alla robotar lever under strikta regler och existerar för att assisterar människorna i deras vardag. Det här låter som en ren sci-fi, men det är också en spännande mordgåta. Detektiven Del Spooner (Will Smith) måste reda ut hur en framstående vetenskapsman dött. Han inser snart att en av de avancerade robotarna var det enda vittnet.

7. AI: Artificial intelligence (2001)

AI: Artificial Intelligence
Rights Managed

AI: Artificiell intelligens utspelar sig i en framtid där människor har skapat avancerade robotar. Filmen följer ett par som desperat vill ha barn, och väljer därför att adoptera robotbarnet David. Men saker och ting går inte riktigt enligt plan, och David tvingas bege sig ut i världen helt på egen hand där han träffar andra avancerade robotar. Den här filmen känns som AI-versionen av berättelsen om Pinocchio, med en ung huvudkaraktär som drömmer om att bli människa.

Annons

8. The 100 (2014-2020)

The 100
Copyright © ©CW Network/Courtesy Everett Collection / Everett Collection

The 100 följer överlevarna i en postapokalyptiska värld. Serien utspelar sig i yttre rymden, på Arken, som återvänder till jorden nästan ett sekel efter den förödande kärnvapenapokalypsen. De första människorna som skickas till jorden är en grupp ungdomsbrottslingar som möter ättlingar till de överlevande från kärnkraftskatastrofen.

8. Terminator (1984-2019)

Terminator
Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without permission.

En del filmer på den här listan har mer genomtänkta och djupa tolkningar av AI, men Terminator handlar helt enkelt om mordiska robotar. Den första Terminator-filmen hade premiär 1984 och sedan dess har det skapats ytterligare fem filmer. Den första filmen handlar om en cyborgmördare som har skickats från framtiden för att döda Sarah Connor, för att stoppa födseln av ledaren för det mänskliga motståndet.

Annons

11. Superintelligence (2020)

Superintelligence
Image supplied by Capital Pictures

Vi avslutar listan på bästa sätt – med en komedi. När artificiell intelligens väljer att studera Carol (Melissa McCarthy), den mest genomsnittliga personen på jorden, har hon plötsligt världens öde i sina händer. AI:n ska bestämma om den ska förslava, rädda eller förstöra mänskligheten och det är upp till Carol att bevisa att mänskligheten är värd att rädda.

Vilka är dina favoriter och hur tror du att världen kommer att se ut om 100 år?

Foto: TT

5 gripande filmer som alla borde se minst en gång
5 gripande filmer som alla borde se minst en gång
Annons
Innehåller annonslänkar