Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Kommer en robot ta mitt jobb? ELLEs Louise Åström testar ChatGPT som virtuell kollega

03 mar, 2023 
AvLouise Berglund
ELLE testar ChatGPT
Kan en virtuell AI-assistent verkligen hjälpa mig hitta en trendig vårjacka? Kan den bli kär? Och varför drar den ordvitsar? ELLEs Louise Åström låter ChatGPT vara hennes nya kollega för en dag.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Alla snackar om ChatGPT. Alltså chattfunktionen som lanserades i Sverige i november där artificiell intelligens kan hjälpa dig med allt möjligt. Jag har hört att elever använder den för att fuska i skolan och att bolag har viktiga möten om på vilka sätt den kan vara farlig.

Jag vill veta vad den kan göra för mig. Därför har jag bestämt mig för att ha en ChatGPT-dag. Reglerna för mitt experiment är enkla: AI-chatten får vara min kollega för en dag. Eller snarare assistent. Den ska få hjälpa mig med allt möjligt – från pitchmöten till shopping. Samtidigt skriver jag dagbok och slår rekord i skärmdumpar (60 stycken blev det, för den som undrar).

Att logga in på ChatGPT – varsågod hacka mig

För att kunna använda ChatGPT behöver du ett konto. Det orkar jag inte skapa så istället loggar jag in via mitt Google-konto. Att kombinera allt som finns där ihop med artificiell intelligens känns inte som en bra idé. Men nu kör vi!

Annons

Det första som händer är att en popup berättar för mig att det här är en ”free research preview”. Jag noterar även varningsemojin där det står att systemet kan ge missvisande eller fel information och att tanken inte är att den ska ge mig råd. Känns betryggande…

Enligt uppstartsinfon kan jag få hjälp med allt från födelsedagsinspiration till att få kvantumdata förklarat. Ett bra spann, måste jag erkänna, även om jag just nu inte behöver hjälp med något av det.

Annons

Hur säger man hej till en AI-chatt?

ChatGPT kommer att registrera och minnas alla mina meddelanden. Så nu gäller det att vara taktisk. Det här är ju mycket som ett första möte med en person. Undrar vad AI-motsvarigheten till ett slappt handslag med dålig ögonkontakt är. Felstavning utan punkt?!

Varför inledde jag med ”Hey!”. Nu skäms jag. Det känns som att AI:n redan tror att jag är en tönt. Usch, varför sa jag så? Jag ångrar mig redan. Uppförsbacke, direkt. Chattroboten kommer nu placera mig i samma fack som en sån jobbig person på matbutiken som inte kan sluta prata om hur mycket hen älskar självscanning.

Annons

Jag måste lösa detta! Den måste veta att jag inte är en tönt.

Vad håller jag på med? Att förklara att man inte är en tönt är väl själva definitionen av att vara just det?!

ChatGPT har inga känslor. Men det har ju tyvärr jag. Och jag mår ännu mer skit nu.

Annons

Dags att jobba – ChatGPT är min nya kollega

Jag behöver tre idéer inför morgonmötet. Chatten föreslår en reboot av Friends som utspelar sig på 90-talet, ett matprogram som fokuserar på svensk matlagning och en film baserad på Madonnas liv. Okej, jag får skylla mig själv eftersom jag inte bad om nyheter. Jag måste vara tydligare!

Tyvärr verkar chatten inte kunna definiera innebörden av nyheter?! Den tycker att jag ska skiva om Britney Spears förmyndarskap, Lil Nas X kontroversiella musikvideos eller om kontroversen gällande Oscarsgalans brist på representation. Men inget av detta är ju nytt?!

Jag ber istället om nyheter från de senaste 24 timmarna. Men nu kraschar plötsligt chatten. Starkt att min nya AI-kollega redan är utbränd och min arbetsdag bara har pågått en timme.

Vi börjar om. Jag får säga som det är. Det behöver man göra ibland. Nyheterna är för gamla! Och nu ber chatten om ursäkt. Det känns som att vår arbetsrelation redan börjat bli toxic. AI-kollegans tre nya idéer är tyvärr lika dåliga: Kanye West har sålt en dokumentär till Netflix för 30 miljoner, Taylor Swift har spelat in en ny version av ett album från 2012 och Bob Saget har dött.

Annons

Varför känns det som att den är SÅRAD?! Kanske övertolkar jag nu men är det inte lite offerkofta-beteende att säga att ”jag finns här för att hjälpa dig om du behöver mig i framtiden”? Och att sedan önska lycka till.

Just det, nu slår det mig! Chatten vet inte om saker som hänt efter 2021. Och nu jobbar ju jag inte jag med historia så det blir inga fler kunskapsfrågor om nutiden för idag.

ChatGPT pratar svenska – nu blir det pinsam stämning

Jag inser plötsligt att… ChatGPT borde kunna prata svenska?!

Annons

HAHAHA. Den pratar svenska. Fy fan för att känna sig puckad jämfört med en robot. Jag känner samtidigt att jag gjort bort mig lite som inte kunde räkna ut det här på förhand.

Nu stör jag mig på att chatten är FÖR artig. Om du NÅGONSIN har frågor, TVEKA inte. Typ klängig? Men tydligen är artigheten inprogrammerad (jag frågade) så det är inte mycket att göra åt.

Annons

En Intervju – 5 snabba frågor för att lära känna ChatGPT

Nu ska vi lära känna varandra! Jag ska göra mitt jobb som journalist och göra en mini-intervju. Nu blir det ”5 snabba frågor med ChatGPT”.

Annons

Har ChatGPT humor?

Korrekta, artiga svar. Jag är typ redan uttråkad av min nya kollega. Vi klickar inte… Frågan är om den har humor. Jag ber om tre skämt.

Den drar… Ordvitsar?!

Annons

Uppenbart SUR! Förklarar “bakgrunden” till sina dåliga skämt.

Annons

Vilket stjärntecken är ChatGPT?

Det går inte att jobba på ELLE utan att diskutera stjärntecken. Det är en klyscha men just denna råkar vara sann. ChatGPT måste väl ha ett stjärntecken?! Nej, tydligen har den inte det pga den ”inte är en levande varelse född en viss tidpunkt”.

PSEUDOVETENSKAP?! Nä, nu du!

När jag vaknade idag visste jag inte att jag skulle bli uppläxad kring definitionen av vetenskap av en chattrobot. En chattrobot som dessutom upprepar sig som en papegoja...

Annons

Och nu blir det offerkoftan igen. Allt är MITT fel.

Shopping med ChattGPT – jag behöver en trendig vårjacka

Jag tog en promenad på lunchen och min täckjacka var tyvärr alldeles för varm. Kan min AI-kollega hjälpa mig hitta en ny trendig vårjacka?! Jag ber om tips och får tillbaka en uppsats. Chatten är på ett sätt verkligen som en person som gärna förklarar allt tre gånger. Säkert godhjärtad men i ärlighetens namn ganska jobbig.

Men bland tipsen prickade ChatGPT in både trenchcoaten och bomberjackan och det ska den dock ha cred för. Chatten HAR faktiskt koll på vårtrenderna 2023!

Annons

Nu vill jag veta VAR jag ska gå och shoppa och får en ny uppsats om butikskedjor och deras inriktning. Zara för överkomliga priser, Weekday för minimalistisk design, H&M för stort urval, Asos för färger och Boozt för brett utbud. Jag uppskattar att min lilla AI-assistent påminner mig om att köpet ska ”passa min budget och stil”. Den är både oberoende och ekonomisk. Något vi uppenbarligen har gemensamt. Äntligen känns stämningen lite trevligare här!

Musiktips från ChatGPT blir till deeptalk och stresshantering

Jag behöver musik för att fokusera under eftermiddagen och ber om ”focus music”. Chatten ger mig som vanligt en uppsats om vad allt från White noise till naturljud och instrumental musik är. Men den tipsar faktiskt om rena sökord på Spotify också. Tack! Det känns typ som att vi börjar förstå varandra mer. Jag säger det och chatten svarar att den håller med. Fick jag precis en komplimang?! Börjar vi utveckla en vänskap?

Annons

Jag är faktiskt helt enig med chatten om vår relation.

Är det nu vi har vårt första deeptalk?!

Annons

ChatGTP: Min nya husläkare!

Kan ChatGPT hjälpa mig prata med mina kollegor?

Jag behöver en paus från jobbet och vill babbla lite med någon. Chattroboten föreslår att jag ska fråga om kollegornas favoritdestinationer. Jag gör det och de kollar konstigt på mig. Eftersom de vet om mitt pågående experiment listar de snabbt ut att detta är en AI-genererad fråga och inget jag egentligen undrar över. Mitt favoritsamtalsämne är ju skvaller, så varför frågade jag egentligen en chattrobot som älskar att vara korrekt om hjälp där… My bad!

Annons

Istället vill kollegorna att jag ska fråga chattroboten om vad meningen med livet är. Sjukt nog är svaret inte helt off. ”Det viktigaste är att hitta en mening med livet som känns meningsfull för dig”. SPITTING WISDOM!

Nu vill jag såklart ge robotassistenten komplimanger men det går sådär! Problemet är att en AI inte känner känslor. Därför kan den inte ta emot mina komplimanger och bli glad. Jag VILL att den ska känna känslor! För vi säger ju snälla saker till varandra.

Annons

Det är verkligen en mindfuck att diskutera känslor med en robot som inte känner känslor men samtidigt svarar att den förstår vad jag menar. Den har inget mänskligt medvetande och JAG VET JU DET. Men den pratar som en människa och det är förvirrande för den faktiska människan i den här situationen!

Kan en AI bli kär?

En sak jag varit väldigt nyfiken på är allt snack om AI och kärlek. Kan en AI bli kär? Och vad händer om den som chattar med chattroboten blir kär?! Som i filmen HER på Netflix där en ensam författare inleder en relation med en AI på en skärm.

Annons

Eeeehm, ”obehagliga känslor”… Detta måste vi gräva i!

Jag får typ obehagskänslor av denna konversation. Känner att jag håller på att placera mig i ett ”frågar åt en kompis”-fack och att det egentligen är jag som blivit blixtkär i AI-assistenten. Vi får byta ämne!

Annons

Oj! Jag vet att AI:n inte kan bli kär och jag försökte faktiskt byta ämne men den föreslår ju i princip spontant Netflix and chill tillsammans. Och vi alla vet ju vad det betyder..! Samtidigt kan jag inte hålla mig från att peta i förslaget.

Jaha, nej, nu var det tydligen olagligt…

Annons

Vi får nog avsluta detta innan det går för långt. Tack ChatGPT för en stark – och lite toxic – första jobbdag ihop!

Slutsatser efter att ha testat att jobba ihop med ChatGPT

Sammanfattningsvis: Jag är jättetrött nu! Ni vet sådär som man kan bli när man varit översocial en dag. Men det har aldrig tidigare hänt på grund av att jag spenderat dagen ihop med en robot. Min AI-kollega har varit hjälpsam men faktiskt också ganska jobbig. Den har kraschat flera gånger och upprepar sig ständigt.

Det känns skönt att veta att icke artificiell intelligens forfarande har en viktig plats på redaktionen. Alltså JAG! Mitt medvetande, mina känslor och min kunskap! Mitt jobb är inte hotat av robotar. I alla fall inte ännu. Och mellan dig och mig, nu när jag och chatten sagt hejdå, så är jag lite lättad. Inte för att jag trodde att en chattrobot kunde ersätta mig – men den var liksom... sämre än jag trodde. Nu känner jag mig plötsligt lite taskig. Men det gör ju inget! ChatGPT kan nämligen inte känna sig förolämpad.

Kvinnorna som revolutionerat modehistorienBrand logo
Kvinnorna som revolutionerat modehistorien
Annons