Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

10 saker du inte visste om Silvana Imam från Så mycket bättre

17 okt, 2020 
AvJessica Rådne
silvana imam
Hiphopstjärnan Silvana Imam är hösten 2020 högaktuell som en av artisterna i jubileumssäsongen av Så mycket bättre på TV4. Här får du lära dig mer om henne!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 saker du inte visste om Silvana ImamBrand logo
5 saker du inte visste om Silvana Imam

Med låtar som Svär på min mamma, Tänd alla ljus och För evigt är Silvana Imam, 34, en av 2010-talets starkast lysande svenska hiphopstjärnor. Hennes feministiska och antirasistiska budskap hörs i musiken som är lika kaxig som medryckande och inspirerande.

Men vem är hon, kvinnan som fått oss att sjunga med? Här är 10 fakta du kanske inte visste om Silvana Imam.

Hon föddes i dåtida Sovjetunionen

Silvana Imam föddes den 19 september 1986 i Klaipeda i dåtida Sovjetunionen, nu mer Litauen. Hennes mamma är språkvetare från Samogitien, Litauen och hennes pappa är jurist och journalist från Homs i Syrien. Familjen flyttade till Sverige när Silvana var fyra år gammal, efter att först ha bott en tid i Prag. De bodde under ett år i Kiruna för att sedan slå sig ned i Stockholmsförorten Jakobsberg där Silvana växte upp.

Silvana talar tack vare sin uppväxt fem språk; svenska, engelska, arabiska, litauiska och tjeckiska.

Annons

Hon älskar att spela basket

Tidigt fick Silvana ett intresse för basket och hon började spela i Järfällas F-86-lag. Mellan åldrarna 9 och 19 hängde hon i baskethallen varje dag, har hon berättat i en intervju med lokaltidningen Mitt i.

– Jag var utfryst i skolan i perioder och det här blev mitt ”safetynet”. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort efter skolan om jag inte haft basketen, jag var ingen som var ute och festade. På fredagarna sprang jag från Tensta gymnasium, slängde i mig en kebab på vägen och hoppade på bussen för att hinna till träningen 16.30, har hon sagt till tidningen.

Silvanas basketintresse har senare synts i hennes scenshower, musikvideor och omslagsplåtningar där hon ofta har klätt sig i basketställ och vant dribblat boll.

Hon har dubbla magisterexamen

Att Silvana skulle bli artist var långt från självklart. I en intervju med Damernas värld har hon berättat hur musiken fanns med henne redan från barnsben men att det var först vid 26 års ålder som hon började spela in låtar. Dessförinnan pluggade Silvana på Stockholms universitet i syfte att utbilda sig till lärare. År 2012 tog hon sin dubbla magisterexamen i psykologi och engelska.

Annons

Har varit modell i New York

Åren efter studenten, och innan universitetet, bodde Silvana i New York där hon bland annat livnärde sig på att jobba som modell. I ovan nämnda intervju med Damernas värld svarade Silvana på frågan vad hon skulle vilja säga till tio år yngre jag såhär:

– Ta det lugnt! Det ordnar sig. När jag var 23 hade jag precis kommit hem från New York. Jag hade bott där ett tag och modellat och träffat massa roliga, sjuka människor. Jag var på fest med artister som Jay Z och Mariah Carey och hamnade i en massa roliga sammanhang. Tanken var att jag skulle plugga engelska där, men så blev det inte. Då hade jag ju gått i skolan i tolv år och varit den duktiga elevrådsordföranden. Jag behövde göra nåt annat.

Hennes flickvän är också artist

Silvana bor i Stockholm tillsammans med sin flickvän Beatrice Eli, 33, som också är artist. Beatrice har medverkat på två av Silvanas album i låtarna Shhh och Magi som Orlando. År 2015 uppträdde paret tillsammans i Göteborg under namnet Vierge Moderne, taget från Edith Södergarns dikt med samma namn. Paret kallas av fansen för Elimam.

Paret Silvana Imam och Beatrice Eli.

Hur de träffades skildras i dokumentären Silvana – väck mig när ni vaknat som kom 2016. I den berättar Silvana att hon är kär i Beatrice, redan innan de ens hälsat på varandra. Kameran är med när de till slut möts och Beatrice sträcker Silvana en öl som för att bekräfta att hon känner likadant. En stund senare lägger Beatrice armen om Silvana och tittaren förstår att det nu kommer bli de två.

Annons

Hon har utretts för brott

Under sista låten på en spelning på Malmöfestivalen år 2018 sa Silvana till alla i publiken att komma upp på scenen. Det resulterade i att minst 120 personer klev upp och en kameraman blev nedtrampad av den stora folkmassan. Silvana polisanmäldes därefter för brottet framkallande av annan fara. Under samma konsert kastade Silvana även av misstag en basketboll i huvudet på en kvinna i publiken, och blev därför anmäld för vållande till kroppsskada.

I ett mejl till Kvällsposten skrev Silvana dagen därpå såhär:

”Jag och mitt team har pratat med Malmöfestivalen samt bett om ursäkt till personen i personalen som kom till skada. Personen ifråga har meddelat att hen trots allt är okej efter omständigheterna.”

Hon har släppt en bok

År 2018 släpptes Silvanas fotobok Silvana. Beskrivningen på den digitala bokhandeln Adlibris lyder:

”I denna unika fotobok möter vi Silvana Imam på ikoniska, tidigare opublicerade och privata bilder tillsammans med de flesta av hennes låttexter, för första gången samlade.

Annons

Genom personliga kommentarer och berättelser får vi en inblick i kreatören Silvana Imams arbete. Silvana bjuder in till ett eget land där jantelagen är ogiltigförklarad och full kreativ och personlig frihet råder.”

Hon har sommarpratat

Den 21 augusti 2016 sändes Silvanas sommarprat i Sommar i P1. ”Jag tror det svenska skolklimatet gjorde mig till rappare. På riktigt. Jag är byggd till varje tegelsten av ‘du-ska-inte-tro-att-du’ citat som slängts på mig genom min uppväxt”, säger hon i programmet som givetvis hyllats.

Hör Silvana imams sommarprat här.

Hon har samarbetat med Håkan Hellström

Beatrice Eli är inte den enda som gjort duetter med Silvana, den har även artister som Fricky, Fille Danza (känd dom ena halvan i hiphopduon Ison & Fille), Erik Lundin – och nationalikonen Håkan Hällström gjort. Om just detta samarbete drömde Silvana länge innan det blev verklighet, vilket hon år 2016 berättade om i en intervju med Solo där hon som svar på frågan ”Vilken annan artist skulle du vilja samarbeta med” svarade:

Annons

– I Sverige skulle jag välja Håkan Hellström. Jag har aldrig träffat människan, men jag älskar hans naiva texter. Eftersom jag är en väldigt känslig person, älskar jag vemodet. Jag vet inte hur många gånger jag har gråtit till Håkan.

Hon driver ett konstnärshus

Hösten 2019 meddelade Silvana på sina sociala medier-kanaler att hon hittat den perfekta lokalen för att bedriva studio, ateljé och kontor i ett av Hötorgshusen i Stockholm. Lokalen ger numera plats för F5emman – vilket är hennes och vännernas kreativa knytpunkt.

”Konst, musik, film, foto, design you name it allt ska skapas här. Är tacksam, stolt och ärad över möjligheten och förtroendet kära Hötorgsskrapan, you will never ever be the same again”, skrev hon på Instagram i samband med invigningen.

Lokalen är hela 270 kvm stor och har en ljudisolerad studio så väl som kontorslokaler samt magnifik utsikt över Sergels torg.

”Vi har bokstavligen fått KEYS TO THE CITY”, skrev en överlycklig Silvana på Instagram.

Källa: Mitt i, Damernas värld, TT, Instagram, Solo

LÄS MER:

Nu kan du bli Silvana Imam och Beatrice Elis roomie

7 kändisar om tillfället när de kom ut som gay

Artisterna i Så mycket bättre 2020

Annons