Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

7 kändisar om tillfället när de kom ut som gay

26 feb, 2020 
AvMalin Ny
Silvana Imam.
Silvana Imam har gjort det, likaså Ellen Page och Kajsa Bergqvist. Här är sju kändisar som har kommit ut som homosexuella – och deras tankar kring ögonblicket de gjorde det.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Flera kända personer har kommit ut de senaste åren – bland annat Kajsa Bergqvist, Ellen Page och Jodie Foster. Här är sju kända personer som har kommit ut som homosexuella och känslorna de hade inför att göra det!

Ellen Page

Ellen Page.
Ellen Page höll ett känslosamt tal under en HBTQ-konferens.

Ellen Page, mest känd från filmen Juno, kom ut som lesbisk år 2014 under ett tal på en HBTQ-konferens anordnad av den amerikanska organisationen Human Rights Campaign i Las Vegas. Skådespelerskan höll ett känslosamt tal där hon berättade att hon var homosexuell.

– Jag är trött på att gömma mig och behöva ljuga. I åratal har jag lidit på grund av att jag inte har vågat komma ut. Min psykiska hälsa har fått lida och alla mina förhållanden har fått lida. Jag står här i dag tillsammans med er på andra sidan av den smärtan, sa Page till publiken.

Annons

Page har pratat om ögonblicket på Ellen DeGeneres Show och sa då att hon aldrig har varit så nervös i hela sitt liv som hon var innan hon skulle hålla talet.

– Jag tror att en av mina största rädslor inför talet var att jag skulle få en panikattack, men jag var så redo att göra det och så exalterad att göra det också. Jag visste att jag skulle bli en gladare person och att jag skulle må bättre efteråt, men jag hade aldrig kunnat ana hur glad jag skulle bli och att varje aspekt i mitt liv skulle bli bättre, sade hon i programmet.

Jodie Foster

Jodie Foster.
Jodie Foster kom ut på Golden Globe-galan 2013.

År 2013 kom skådespelerskan Jodie Foster ut som gay när hon tog emot Golden Globes hederspris på galan, även om hon gjorde det på sitt eget speciella vis.

Annons

– Allvarligt talat. Jag hoppas ni inte är besvikna över att det inte blir något stort komma ut-tal i kväll. Jag kom ut för ungefär tusen år sedan, på stenåldern. Men på den tiden kunde en ung tjej öppna sig för pålitliga vänner och familjemedlemmar, medarbetare, och sedan, gradvis och med stolthet, för alla som kände henne, sa Foster i sitt tal och tillade:

– Men nu förväntas varenda kändis redogöra för detaljerna i sitt privatliv på en presskonferens, i en parfymreklam och i ett realityprogram på bästa sändningstid.

William Spetz

William Spetz.
William Spetz kom ut under sin föreställning.

Svenska komikern och skådespelaren William Spetz kom ut som gay för första gången under sin föreställning Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? Spetz hade hoppats att media inte skulle skriva särskilt mycket om det, vilket det inte heller gjorde.

Annons

– Jag ville att det skulle vara precis som det varit under min uppväxt, ett kapitel som allt det andra i mitt liv. Jag ville ju göra en grej av att inte göra en grej av det, sade han till QX.

William berättar även om hur han inte kunde säga det till sin bästa vän Linda utan var tvungen att skriva ner det istället.

– Jag skrev ner orden i ”anteckningar” i mobilen och bara satt tyst. Jag hade lika gärna komma ut genom teckentolk.

Kajsa Bergqvist

Kajsa Bergqvist.
Kajsa Bergqvist kom ut 2012.

Kajsa Bergqvist, en av Sveriges mest kända idrottare genom tiderna, kom ut i tidningen QX 2012. I en öppenhjärtig intervju delade hon med sig av sina känslor kring dåvarande flickvännen Kristina.

Annons

– Jag är jätteglad att jag och Kristina har träffat varandra och vi är jättekära och har ett fantastiskt förhållande. Men jag har aldrig pratat om sådana här grejer tidigare. Och har man som jag ett stort behov av integritet kan du förstå att det är jobbigt. Men det är inte svårare att prata om bara för att det är en tjej det handlar om, säger Kajsa Bergqvist till tidningen.

Hon berättade även att hon kom ut till sina föräldrar ganska snabbt efter att hon träffat sin dåvarande partner.

– Min mammas enda reaktion var ”jaha, så du är lagd åt det hållet”. Sedan var det utagerat, säger hon till QX.

Anton Hysén 

Anton Hysén.
Anton Hysén kom ut i fotbollstidningen Offside.

Anton Hysén kom, som första svenska fotbollsspelare, ut som homosexuell år 2011 och gjorde det för första gången i media för fotbollstidningen Offside.

Annons

– Jag kanske inte spelar i allsvenskan, men jag vill ändå bevisa att det inte måste vara en så stor grej. Jag är fotbollsspelare. Och homosexuell. Om jag presterar som fotbollsspelare, då tror jag inte att det spelar någon roll om jag gillar tjejer eller killar. So what, liksom? sa han i en intervju med tidningen då.

Han berättade också att han endast kom ut till sin mamma till att börja med, men inte till sin pappa, Glenn Hysén.

– Jag har inte riktigt pratat med pappa om det här. Jag berättade för mamma – först att jag var bi och sedan att jag är homosexuell. Men jag berättade aldrig framför pappa att jag är homosexuell. Jag har aldrig behövt säga det, han vet om det.

Silvana Imam

Silvana Imam.
Silvana Imam har berättat att det tog lång tid för henne att komma ut.

Silvana Imam är en utav Sveriges mest hyllade rappare och blev utsedd till årets homo/bi/trans på Gaygalan år 2015. I inledningen av hennes tacktal berättade hon att hon borde kommit ut tidigare, och att det tog lång tid och var jobbigt för henne att komma ut som lesbisk.

Annons

– Om jag visste att jag skulle stå där för tio år sedan skulle jag kommit ut mycket tidigare, sade Silvana i sitt tacktal på Gaygalan.

Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres med partnern Portia de Rossi.
Ellen DeGeneres med partnern Portia de Rossi.

Tv-stjärnan Ellen DeGeneres kom ut som gay 1997 och enligt henne själv hade hon innan dess tankar på att aldrig avslöja sin läggning för någon. Vändningen kom när hon under en semester gick en kurs i hur man kan lära sig att tolka sitt undermedvetna, och det var också då hon insåg att hon var rädd att avslöja att hon var lesbisk eftersom hon var så rädd för vad andra skulle tycka. Till slut orkade hon inte längre dölja vem hon var, och kom ut som homosexuell samtidigt som hennes rollfigur i serien Ellen gjorde samma sak.

– Jag skämdes för att jag gömde något, jag skämdes för att jag inte kunde vara ärlig och vara mig själv. Jag ville inte låtsas vara någon annan längre bara för att folk skulle tycka om mig, säger hon.

Foto: TT

LÄS MER:

Kändisar som hyllar sina barn med vackra tatueringar

11 kändisar som är släkt med kungligheter

Kändisar som gett sina hundar påhittiga namn

Annons