Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Ytterligare ett år av svenskt mode – här är snackisarna vi minns från 2023

21 dec, 2023 
AvRebecca Jardsdotter
Vi blickar tillbaka på det svenska modeåret och hittar internationella kliv, jättesmå t-shirts och en modeälskande hedersdoktor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min rutin #18 – CherrieBrand logo
Min rutin #18 – Cherrie

Det svenska modet fortsätter att bubbla. Vad minns du från året som gått?

INTERNATIONELLA KLIV

Rave Review och Hodakova presenterade sina vårkollektioner i Paris och AVAVAV intog modeveckan i Milano. Äntligen mer svenskt mode på de internationella scenerna!

Hodakova SS24.
Annons
Hodakova SS24.
Rave Review SS24.
Rave Review SS24.
Annons
AVAVAV SS24.
AVAVAV SS24.

LERIGT VÄRRE

Säga vad man vill om Kardashians – men att skapa buzz besitter de en stor talang för. Inte konstigt att Acne Studios-kampanjen med en lerig, svettig Kylie Jenner blev både viral och omdebatterad på några få sekunder.

Annons
Kylie Jenner för Acne Studios.
Kylie Jenner för Acne Studios.

KÄNDISCRUSHEN FUXE

Den svenska designern Filippa Fuxe har tidigare klätt nationella stjärnor som Hedda Stiernstedt och Evin Ahmad. Under 2023 tog hon, förutom sin examen på Beckmans, klivet ut på den internationella arenan. Modellen Erin Wasson bar hennes design när Business of Fashion hade fest i Paris och artisten Ice Spice ikläddes Fuxe på omslaget av Teen Vogue. Ett designnamn att hålla koll på, helt enkelt.

Annons

ÅRETS COMEBACK

Okej då. Det här kanske inte är en del av det svenska modet – men det var garanterat många svenska Philophiles som satt och inväntade releasen. Den efterlängtade Phoebe Philo gjorde ju comeback 2023 och många strupar satte kaffet i halsen över en viss summa på en viss väska. Samtidigt går det inte att inte se fram emot kommande släpp. Tänk att det går att längta efter att modedregla framför en skärm?

Stil i P1 gjorde ett radioavsnitt för de som vill lära sig mer om designerfenomenet som går att lyssna på här.

Phoebe Philos första kollektion i eget namn släpptes under 2023.
Annons

DEN OUNDVIKLIGA TISHAN

En jätteliten t-shirt blev en jättestor trend på www. Hej Eurotrash, heja Eytys!

HISTORISK UTSTÄLLNING

Från sms på front row och cigarettrökande designers till måttagning i showroom och hemliga syateljéer. I utställningen Klänningen gör mannen, haute couture – en ny era presenteras en unikt närgången inblick in till annars dolda dialoger om genialt hantverk bland skräddarsydda kreationer av Balenciaga, Dolce & Gabbana, Alta Moda, Jean-Paul Gaultier, Iris Van Herpen, Schiaparelli, Valentino och Vivienne Westwood. Utställningen finns att se på Liljevalchs i Stockholm fram till den 11:e februari 2024.

Läs ELLEs intervju med Fredrik Robertsson om utställningen HÄR.

Fredrik Robertsson på Hôtel Ritz i Paris, iklädd Jean Paul Gaultier, 2020. Foto: Ea Czyz.

NÅJA, VAD ÄR VÄL EN BAL PÅ… STOCKHOLMS STADSHUS

Den svenska midsommartraditionen med sju sorters blommor och Selma Lagerlöf stod i fokus när det italienska modehuset Max Mara presenterade sin resort 2024-kollektion i Stockholms stadshus i juni. I några timmar var det minst sagt kändistätt i huvudstaden: Lilly Collins, Nicki Hilton, Demi Moore och Lili Reinhart var några av ansiktena på front row.

Annons

JUBILAREN

Med sin säregna och kaxigt feminina minimalism har Filippa K i tre decennier serverat genomtänkta uppdateringar av givna garderobsklassiker. Under 2023 firade de 30 år som märke – och ELLE fick ett samtal med märkets kreativa chef, Liisa Kessler, och grattade på födelsedagen.

– Modebranschen och världen har förändrats mycket sedan 1993 och för mig är det fascinerande hur tidlöst Filippa K känns, berättade Lisa inför firandet.

Läs hela intervjun HÄR.

Boken It's been 30 Years med fotografier av JH Engström var en del av firandet av Filippa K.

FAVORITDOKTORN

Modejournalisten Susanne Ljung utsågs till hedersdoktor vid Stockholms Universitet. Välförtjänt!

Annons
Journalisten Susanne Ljung – numera hedersdoktor.

ETT SILVRIGT NEW YORK

New York-märket Peter Do bad de svenska smyckesmakarna All Blues att ta fram unika smycken för deras SS24-kollektion, och skapade snabbt silversmycken att tråna efter.

All Blues-smycken hos Peter Do SS24.
Annons
All Blues-smycken hos Peter Do SS24.

VARDAGSHJÄLTEN

Som smör i solsken försvann handgjorda Hedabags när de släpptes 18.00 varje (nästan) söndag under 2023. Och det är fullt förståeligt – det finns inget som inte får plats i de färgrika crossbody-väskorna.

TALANGEN: PETRA FAGERSTRÖM

Många svenska modeintressenter fick upp ögonen för Petra Fagerström när hon blev en del av Swedish Fashion Council under 2023. Designern, med rötter i Göteborg, ammade hem årets upplaga av Mercedes-Benz årliga internationella hållbarhetspris i oktober och höll sin första egna RTW-visning i Stockholm i november, På märkets hemsida står orden ”launching soon" skriver i versaler – och här ser vi, minst sagt, fram emot vad som kommer härnäst.

Annons

TACK CIA, HEJ ELINA

Inte kan vi lyfta 2023-händelser på det svenska modelandskapet utan att nämna årets största ELLE-nyhet. Elina Grothén tar över rodret som chefredaktör efter Cia Jansson.

– Det är en dröm för mig att få förtroendet att leda den fantastiska redaktion som ELLE består av och att tillsammans bygga och vidareutveckla ELLE som ledande modedestination i samtiden, sa Elina Grothén när nyheten kom ut i december.

Cia Jansson och Elina Grothén.

Och vem som kletar in sig i lera härnäst eller får ett kapitel i trendhistorien med magkorta t-shirts får vi helt enkelt vänta och se. Bring it on, 2024!


Foto: TT, launchmetrics.com/spotlight, Phoebe Philo, Acne Studios.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons