Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Vårmode 2024 – största och viktigaste trenderna

20 dec, 2023 
Våren och sommarens modetrender 2024.
Äntligen dags att blicka till nytt år och ny säsong! Vilka modetrender kan vi egentligen vänta oss i vår? ELLEs moderedaktion hjälper dig få koll på vilka plagg, detaljer och trender som dominerar. Vi ger dig ELLEs stora trendrapport för våren/sommaren 2024.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nytt år, ny stil! Eller vad säger du? Vill man uppdatera stilen inför det nya året finns mängder med möjligheter i och med att en helt ny modesäsong är runt hörnet. Innan vi vet ordet av det så möter vi första vårsolen, byter ut varma jackan mot vårens val och lämnar varma kängor i källaren.

Behind the scenes med Zećira MušovićBrand logo
Behind the scenes med Zećira Mušović

Under hösten har de internationella modeveckorna varit i full sving och kommande kollektioner för våren- och sommaren 2024 har presenterats. ELLEs moderedaktion har givetvis bevakat visningarna, djupdykt i alla detaljer och samlat de största vår- och sommartrenderna för dig att frossa i. Perfekt för alla oss vill ligga steget före och kanske anamma något redan nu utifrån sin existerande garderob. Från ELLE till dig – en matig trendrapport med allt du vill ha koll på i vår.

Annons

Vårmode 2024 – vilka trender är mest populära i vår och sommar?

  • Underklädestrenden 2.0
  • Slarvigt preppy
  • Barbent
  • Likt en lady
  • Utility
  • Sommarläder
  • 90-tals minimalism
  • Draperat
  • Babydoll
  • Sportig twist
  • Semestersikte

Vårmode 2024 – största och viktigaste trenderna

Underklädestrenden 2.0

Acne studios SS24 stor tröja och underklädesstrumpbyxor.
N21
N21 SS24 glittrig transparent klänning.
Acne Studios
Sportmax SS24 transparent topp rosa.
Sportmax
Rotate by Birger Christensen SS24.
Rotate by Birger Christensen
Annons

Det kan inte vara någon som har missat att underkläder, skira nattlinnen och transparenta tyger har greppat ett hårt tag om modebilden. Underklädestrenden har bubblat rejält under en längre tid och till våren 2024 växlas det upp ännu ett snäpp. Nu lämnar vi dock den tydliga Y2K-stilen med synliga troskanter en aning och ger plats åt en alltmer sofistikerad och diskret känsla. Mer transparenta tyger blir valet på allt från kjolar till klänningar och toppar tillsammans med ett elegant underklädesset skymtandes där under.

Slarvigt preppy

Miu miu SS24 kort kjol.
Miu Miu
Loewe SS24 kjol och preppy tröja.
Loewe
Annons
Dries van Noten SS24 bermudashorts och kavaj.
Dries Van Noten
Victoria Beckham SS24 kjol och hotpants.
Victoria Beckham

Det blir även hög tid att blåsa liv i skoluniformen – som du aldrig sett den förut. Släpp på det allt för polerade och låt istället en mer avslappnad attityd leda dig framåt. Ledorden för våren blir messy school boy och handlar, precis som det låter, om en mer avslappnad och slarvig vardagsuniform än tidigare. Tänk dig en skjortkrage som sitter på sniskan eller ojämnt knäppta knappar, en längre ärm än tidigare och mixa sedan in känslan av maskulint möter feminint med exempelvis en vippig minikjol med polokrage och v-ringad overshirt. Miu Miu, Loewe, Dries Van Noten och Viktoria Beckham är några som visar vägen mot en perfekt operfekt preppy vardagsstil.

Annons

Barbent

Stella McCartney SS24 glittertrosa.
Stella McCartney
Chloe SS24 skinnjacka.
Chloé
Valentino vit miniklänning SS24.
Mugler
Mugler SS24 kort svart klänning,
Valentino
Annons

Då var det klart! Till våren skippar vi byxorna helt. Efter att ha blickat till vårens catwalk står det klart att klänningarna, kjolarna och shortsen blir i det kortaste laget och istället för höstens maxade axelvidd blir barbent statement-looken att satsa på. Modehus som Chloé och Stella McCartney visade hotpants aka trosan tillsammans med antingen en oversized t-shirt eller boxig rock medan Valentino och Mugler lät den superkorta miniklänningen ta plats. Håll det enkelt och benen bara så är du med på trendtåget.

Likt en lady

Tory Burch mingrön damig look.
Tory Burch
Grön klänning Stella McCartney SS24.
Stella McCartney
Annons
Tods SS24 pennkjol och randig tröja.
Tods
Givenchy

Feminina snitt, pasteller, spets och skor där allt från ballerinaskon till tantklacken finns med. Kommande säsong kommer med ett feminint och damigt omfång där typiska drag från 90-talet är den röda tråden. Tänk rena snitt, knälånga kjolar, klädda knappar, nätta nylonstrumpor, pudriga färger!

Utility

3.1 Phillip Lim cargolook.
3.1 Phillip Lim
Saint Laurent SS24 orange dräkt.
Saint Laurent
Annons
Max Mara SS24 utility shortsdress.
Hermés
Hermes SS24 beige shortsdress.
Max Mara

Som en förlängning av den rejäla cargobyxan (som under de senaste säsongerna varit it-plagget alla älskar) tar vi siktet på en ännu mer funktionell look – utility-looken! I samma veva som varmare vårväder gör entré kan vi nämligen vänta oss slitstarka material, funktionella detaljer som rejäla fickor och jordnära toner. Cargokjolar, shortsdräkter och rejäla skjortor är några plagg som garanterat kommer dominera nästa vår.

Sommarläder

Hermes SS24 läderlook.
Hermès
Miu Miu gul läderjacka SS24.
Miu Miu
Annons
Versace SS24 röd läderlook.
Coach
Tods SS24 läderjacka.
Versace

På tal om slitstarkt! Läder är ett annat material som hänger med oss framåt – men gärna i färg eller plagg anpassade för varmare väder. Bikerjackan står i fokus och stylas gärna med en liten nederdel eller klänning, färger som senapsgul och plommonrött visas som en konstrast till klassiskt svart och hålbroderier i läder blir en grej. Hermès, Miu Miu, Versace och Coach står för inspirationen!

90-tals minimalism

Proenza Schouler SS24 minimalistisk.
Proenza Schouler
Victoria Beckham
Annons
The Row SS24 vit klänning.
The Row
Tove SS24 vit minimalistisk look.
Tove

Även fast den minimalistiska stilen tidstypisk för 90-talet ständigt håller sig aktuell tack vare sin tidlösa elegans, väntas den blomstra riktigt ordentligt igen under 2024. Till skillnad från den mer lekfulla Y2K-estetiken som fullkomligt dominerat under senaste året blir nu det enkla och avskalade det vi längtar efter att bära igen. Så är du ett fan av det tidlöst enkla är våren din tid att skina. Anamma din inre Carolyn Bessette-Kennedy och du är redo att möta våren.

Annons

Draperat

Loewe SS24 brun draperad klänning.
Loewe
Christopher Esber
Ferragamo grön klänning draperad SS24.
Ferragamo
Acne Studios draperad klänning vit.
Acne Studios
Annons

Förtrollande tygkonst i form av drapering omfamnar kommande modebild och ger den en elegant och dynamisk känsla. Vi ser mängder av subtila veck omfamna vår- och sommarens plagg och det handlar främst om sommarens klänningar som med hjälp av den arbetade tekniken får ett helt nytt liv. Loewe, Christopher Esber, Ferragamo och Acne Studios är en kvartett som alla på sitt egna vis anammat den draperade tygkonsten. Helt klart något du vill lägga på minnet om du har ett bröllop eller någon festlighet inbokad till sommaren!

Babydoll

Simone Rocha SS24 i mintgrön voluminös klänning.
Simone Rocha
Versace SS24 Kendall Jenner i vit klänning.
Versace
Annons
Tory Burch SS24 Rosa klänning.
Tory Burch
Chanel SS24 kort klänning med ränder.
Chanel

Rosetter och volanger! Voluminös vidd och söta broderier! Ballerinaskor och pärlor i håret! Vi har redan sett hur kärleken till ballerinaskor fullkomligt exploderat och efter en snabb blick på vårens catwalk står det klart att detta bara varit början. Nu gör allt fler ballerina-inspirerade inslag entré och istället för enkla supertajta miniklänningar välkomnas luftiga små sommarklänningar med söta detaljer och snitt.

Sportig twist

Sportig och damig look från Bally SS24.
Bally
Sportig look med luvtröja och skinnkjol från Gucci SS24.
Gucci
Annons
3.1 Phillip Lim sportig look.
3.1 Phillip Lim
Röd sportig look från coperni.
Ferragamo

Klassiskt kvinnligt med en sportig twist är vårens ledord om du enkelt vill uppdatera vardagsstilen 2024. Sportiga influenser fortsätter nämligen att leta sig in i våra garderober och som en uppdatering av athleisure-stilen mixas den nu med feminina inslag. Tänk dig till exempel en pennkjol med en boxig träningströja + ett par klackar eller en sportig keps till kontorsuniformen.

Semestersikte

Miu Miu SS24 kontorstil möter strand.
Miu Miu
Louis Vuitton Ss24 randig skjorta och kamera.
Louis Vuitton
Bottega Veneta T-shirt och bara ben.
Bottega Veneta
Coperni SS24 skjorta och kavaj.
Coperni
Annons

Efter en tid där corpcore dominerat, kontorstilen som mixar typiska kontorsplagg med moderna inslag, verkar modehusens designers ha siktet inställt på att låta stilen ta nästa steg. På catwalken hos bland annat Miu Miu och Bottega Veneta klev modellerna ut klädda för att ta sig direkt från kontoret till standen. Och hos Louis Vuitton stod äventyr och utforskande i fokus, med en och annan kamera som utmärkande accessoar tänkt för att föreviga minnen på språng. Vi uppmanas med andra ord att anamma semesterstilen i vardagen och låta semesterkänslan vara i sikte även om det kan tyckas kännas långt bort. Ett perfekt sätt att pigga upp i det dagliga!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons