Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

8 kändisar med väskor uppkallade efter sig

27 jul, 2023 
AvSade Borquez
8 kändisar med väskor uppkallade efter sig
Legendariska modehus som Hermès, Gucci och Dior har desiginat väskor döpta efter stilikoner som Grace Kelly, Jane Birkin och prinsessan Diana. Vi listar exempel på kändisar med väskor som delar deras namn och historierna bakom dem!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 ikoniska revenge dresses genom årenBrand logo
5 ikoniska revenge dresses genom åren

Att bli kallad stilikon vars stil inspirerar och anammas av omvärlden är en ära i sig, men att få en väska namngiven efter sig är nog det ultimata erkännandet. Ett erkännande som lever vidare långt efter ens tid i rampljuset. Modehus som Hermès, Dior, Gucci och Mulberry har designat väskor och gett dem namn efter stilikoner som Jane Birkin, prinsessan Diana, Grace Kelly och Jackie Kennedy. Vi listar nio stycken berömda väskor som är uppkallade efter kända stilister!

Annons

1. Jane Birkin – HermÉs Birkin

Den mest eftertraktade väskan i världen och dessutom svårast att få tag på är Hermès väskan – Birkin. Väskan kommer i flera olika storlekar och versioner som säljs till miljonbelopp.

Birkin-väskan är namngiven efter den brittisk-franska multibegåvade Jane Birkin. Känd för sin chic och franska klädstil under 60- och 70-talet, som inspirerar människor världen över än idag.

Historien bakom väskans uppkomst är både ovanlig och charmig. Jane lånade nämligen ut sitt namn till modehuset efter att ha mött dess dåvarande exekutiva chef Jean-Louis Dumas på ett flyg 1984. Jane uttryckte frustration till Jean-Louis över att inte lyckats hitta en lämplig väska anpassad till hennes behov. Något som inspirerade den exekutiva chefen till att designa en ny väskan på plats och döpa den efter stilikonen.

Jane Birkin med Birkin-väskan från Hermès i Paris 1998
Jane Birkin med Hermes-väskan Birkin i Paris, 1998.

2. Grace Kelly – Kelly, HERmés

Hermès-väskan "Kelly" kom till produktion ungefär 50 år innan idén om Birkin-väskan uppstod. Väskan vars namn döptes om på 50-talet efter den amerikanska skådespelerskan Grace Kelly. Detta skedde efter att Grace regelbundet fångades på bild med Kelly-väskan framför sin mage för att dölja sin graviditet med dottern Caroline, prinsessan av Monaco.

Annons
Grace Kelly med Hermès-väskan Kelly 1956
Grace Kelly med Hermes-väskan Kell, 1956.

3. Prinsessan Diana – Lady Dior, Christian Dior

Prinsessan Diana är den enda på listan som har fått äran att få två väskor uppkallade efter sig. Hennes stilsäkra mode både under och efter sin tid i brittiska kungahuset var älskad och är det än idag av modeentusiaster världen över.

Först upp på listan har vi en av Diors populäraste väskmodeller – Lady Dior. Väskan introducerades 1994 med namnet “Chouchou” som betyder favorit på franska. En av Frankrikes före detta första damer, Bernadette Chirac, gav väskan i present till prinsessan 1995, och efter att Diana vid flera tillfällen fotats med väskan valde modehuset att byta namn till Lady Dior.

Annons
Prinsessan Diana med Dior-väskan Lady Dior i svart, London 1996.
Prinsessan Diana vid National Hospital of Neurology and Neurosugery i London, 1996.

4. Prinsessan Diana – Diana, GUCCI

År 2021 introducerade Gucci en omarbetad version av sin ikoniska bamboo tote-väska, och den fick namnet Diana. Anledningen till att det italienska modehuset valde just det namnet var för att prinsessan Diana ofta syntes bära originalet.

Prinsessan Diana med Gucci-väskan Diana, 1996
Prinsessan Diana med den originella Gucci-väskan Diana, London 1996.
Annons
Gucci-väskan Diana i Guccis AW21 höstkampanj.
Guccis omarbetade Diana-väska från deras AW21 höstkampanj.

5. Jackie Kennedy – JACKIE 1961, GUCCI

Jacqueline "Jackie" Kennedy Onassis var inte bara en av USA:s mest välkända första damer utan även en kvinna med smakfull stil. Precis som Lady Dior hade den här hobo-väskan från Gucci först ett annat namn, men det byttes ut på 70-talet, eftersom Jackie Kennedy ofta syntes med väskan. Från början hette väskan “First Constance" men blev sedan kallad "Jackie". En moderniserad version av Jackie-väskan introducerades år 2021 (samtidigt som Gucci Diana) av dåvarande kreativa chefen Alessandro Michele.

Annons
Jackie Kennedy med Gucci-väskan Jackie 1971
Jackie Kennedy med Gucci-väskan Jackie, London 1970.

6. Nina Simone – NINA, Gabriela Hearst

Inspirerad av amerikanska sångerskan och medborgarrättsaktivisten Nina Simone. Med hits som Feeling Good och I Put a Spell On You, anses hon vara en musikikon. Utöver hennes talangfulla röst, var Nina en kvinna med en iögonfallande stil. Tack vare sin djärva och lekfulla stil, fick hon en väska uppkallad efter sig av amerikanska modedesignern Gabriela Hearst. Den unika runda väskan lanserades 2016 med namnet “Nina” och var Gabrielas första för sitt varumärke. Väskan blev omedelbart en it-väska och har burits av kändisar som Meghan Markle, Lady Gaga och Angelina Jolie.

Annons
Nina Simone 1969
Nina Simone 1969.
Angelina Jolie med Gabriela Hearst-väskan Nina i brunt, Augusti 2020.
Angelina Joilie med Gabriela Hearst-väskan Nina i Los Angeles, augusti 2020.

7. Demi Moore – DEMI, Gabriela Hearst

På jakt efter en väska att bära på brittiska prinsessans Eugenies bröllop år 2018, frågade Demi Moore modedesignern Gabriela Hearst om hon kunde skapa en skräddarsydd och mindre version av Nina-väskan. Gabriela Hearst lyssnade på Demis önskemål och valde dessutom att döpa väskan efter henne.

Annons
Demi Moore med Gabriela Hearst-väskan Demi, på prinsessan Eugenies bröllop, Oktober 2018.
Demi Moore med Gabriela Hearst-väskan Demi på prinsessan Eugenies bröllop i Windsor, oktober 2018.

8. Alexa Chung – Alexa, MULBERRY

Mulberry-väskan "Alexa" var inspirerad av 2010-talets it-girl och stilikon, Alexa Chung. Väskan introducerades 2010 och blev direkt en stor hit bland modefolk och kändisar. Alexa ansågs som den perfekta vardagsväskan och syntes på kändisar som Blake Lively och Sarah Jessica Parker. Den fick dessutom sin egna tv-debut på kultförklarade hitserien Gossip Girl, där den sågs på drottningen av Upper East Side, Blair Waldorf.

Annons
Alexa Chung med Mulberry-väskan Alexa i leopardmönster, September 2012
Alexa Chung med Mulberry-väskan Alexa i leopard-mönster på London Fashion Week, september 2012

9. Lana Del Rey – Del Rey, MULBERRY

Mulberry har inte bara designat en väska med Alexa Chung i åtanke utan även sångerskan Lana Del Rey. Den lanserades år 2012 med Mulberrys dåvarande kreativa chef Emma Hill i spetsen, efter att hon blivit ett stort fan av Lanas musikvideo till hitlåten Video Games. Med namnet “Del Rey”, kom väskan i många olika färger, men endast Lana fick väskan i strutsvitt. Det brittiska modehuset har slutat producera väskan, men den går att finna på second-hand marknaden, på sajter som Vestiaire Collective.

Lana Del Rey med Mulberry-väskan Del Rey i strutsvitt, Februari 2012
Lana Del Rey med Mulberry-väskan Del Rey på London Fashion Week i februari 2012.

Foto: TT

Annons