Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Nu blir det säkrare att köpa designermode online hos second hand-jätten

03 jun, 2024 
Tradera granskar märkesvaror – så vet du att varan är äkta
Fler vänder sig till second hand-marknaden för att köpa produkter från de stora modehusen. Och nu blir det enklare att se om varan är äkta – det menar Tradera som lanserar en ny tjänst som ska göra det tryggare att handla begagnat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Shoppa beauty i Stockholm med ELLEs beautyredaktör!Brand logo
Shoppa beauty i Stockholm med ELLEs beautyredaktör!

Med ett hållbarhetsperspektiv som bara blir mer och mer viktigt att ta hänsyn till och ett hårt privatekonomiskt läge är det inte svårt att hitta motivation att shoppa begagnat. Fler vänder sig idag till second hand-marknaden för att handla produkter från de stora modehusen. Detta enligt Tradera, där försäljningen av exklusiva märken – så som Gucci, Louis Vuitton och Hermès – har stigit med 33 procent hittills i år jämfört med samma period 2023.

Tradera inför granskning av märkesvaror

Och nu vill den svenska marknadsplatsen för second hand göra det lika tryggt att köpa begagnat som nytt. Tradera lanserar därför en ny tjänst som granskar om annonser med märkesvaror är äkta.

Annons

Var tredje svensk har råkat köpa förfalskade varor på internet, enligt en ny YouGov-undersökning från Tradera och hälften av svenskarna tycker enligt samma undersökning att det är svårt att bedöma varors äkthet online, vilket gör att många avstår från att köpa dyra märkesvaror på nätet.

Tradera granskar märkesvaror – så vet du att varan är äkta
Valentina Valdinoci/launchmetrics/spotlight

– Vi ser en stor efterfrågan på väskor och andra märkesvaror på vår plattform. När våra användare ska investera i exempelvis en dyr designerväska är förtroende och säkerhet avgörande. Vi har under alla år granskat annonser med lyxvaror på plattformen – nu går vi ett steg längre och sätter det i system, så att användarna kan shoppa exklusiva märken secondhand med trygghet, säger Sofia Hagelin, kommunikationschef på Tradera.

Annons

Hur fungerar äkthetsgranskningen?

Så, hur fungerar då granskningen? Systemet är en digital granskningsprocess som omfattar varor inom utvalda kategorier och varumärken, där Traderas experter granskar varans äkthet. När en annons har lagts upp på Tradera synas alla detaljer noggrant för att säkerställa produktens äkthet. Vi pratar allt från kvitton, material och loggor till serienummer, gravyr och sömmar.

Om det råder osäkerhet kring en annons kan Traderas säkerhetsteam kräva in fler bilder, intyg, inköpskvitto och liknande för att säkerställa varans äkthet och annonser som inte klarar äkthetsgranskningen tas bort.

Märks med vattenstämpel

Varor som klarar kontrollen märks med en särskild vattenstämpel och en informationsruta som framhäver de säkerhetsåtgärder som har vidtagits. Tjänsten inkluderar även ett köparskydd med äkthetsgaranti för att ytterligare säkerställa köparens trygghet och förtroende.

Tradera granskar märkesvaror – så vet du att varan är äkta
Mattia Arioli/launchmetrics/spotlight

Värt att veta är att tjänsten inte kostar något för säljaren, men att köparen däremot betalar en avgift vid köp av en vara med vattenstämpel. För nuvarande ligger avgiften på 5 kronor plus 5 procent av köpesumman (max 750 kronor) för att ta del av köparskyddet och äkthetsgarantin.

Här är alla varumärken som ingår i det nya granskningssystemet: Balenciaga, Bottega Veneta, Burberry, Canada Goose, Celine, Chanel, Christian Louboutin, Dior, Givenchy, Goyard, Gucci, Hermès, Louis Vuitton, Moncler, Mulberry, Prada och Saint Laurent.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Annons