ELLE möter up-and-coming designern Filippa Fuxe

29 jun, 2023 
AvAmie Chorr
Helt nyutexaminerad från Beckmans designskola har 26-åriga Filippa Fuxe redan klätt stjärnor som Hedda Stiernstedt, Evin Ahmad och senast prydde rapparen Ice Spice omslaget av Teen Vogue US i hennes design! För ELLE berättar Filippa om hur hon skapade klänningen.
Annons
Steamskola: Så använder du en steamer – för maximal effekt
Steamskola: Så använder du en steamer – för maximal effekt

Filippa Fuxe har knappt hunnit ta examen från Beckmans Designhögskola, men har redan anlitats av en rad stora stjärnor, och har storslagna planer på gång. Hon beskriver sina plagg som skulpturala och skapandet sker genom utforskandet av kontraster där detaljer tas ur sin kontext för att finna nya uttryck.

ELLE möter Filippa Fuxe

Det är alltid väldigt roligt att ha one-on-one designprojekt, det är något personligt och intimt med att ge uttryck till någons karaktär, berättar Filippa Fuxe.

Annons

– Det är oftast då jag jobbar som bäst, när min kreativitet uppstår organiskt och baseras på lust, experimenterande och intuition. En av de allra första som jag samarbetade med var faktiskt Evin Ahmad. Vi var i mitt vardagsrum hemma och draperade olika material och tyger och skissade upp olika varianter för att sedan komma fram till en design för henne.

Din design har även burits av kanske världens hetaste rappare just nu, Ice spice, hur gick det till?

– En moderedaktör från Vogue på Condé Nast i New York hörde av sig tidigare i våras och hade sett en av mina looks och frågade om den skulle ha möjlighet att ta sig till deras HQ. Vogue Teen skulle precis plåta omslaget tillsammans med ikoniska fotografen Roberto Johnson för juninumret med Ice Spice, och undrade om jag kunde skapa en custom look speciellt framtagen för henne.

Klänningen som efterfrågades är en röd draperad klänning i ett tekniskt stretchmaterial som Filippa skapade för första gången för ett år sedan. För att klänningen skulle passa Ice Spice perfekt byggde Filippa en tredimensionell prototyp av hennes kropp, måtten hade hon fått i detalj från Ice Spice team. Designen var en version av den röda klänning som Filippa designat ett år tidigare. Men omgjord för att passa henne perfekt.

Annons

Har du alltid vetat att du vill jobba som designer?

– Min mormor lärde mig sy som barn, vi brukade handla mitt favoritplagg från H&M, sy upp en likadan för att sen lämna tillbaka det till butiken. Det blev ett viktigt sätt för mig att uttrycka mig, och experimentera med olika stilar. Jag kände att jag kunde sätta mig in i olika roller, bli olika karaktärer beroende på vad jag hade på mig. Men det var först i 20-årsåldern som jag tänkte att jag faktiskt skulle jobba med det.

Hur ser din designestetik ut och berätta vad som kännetecknar din design?

– Jag kombinerar ofta olika motpoler. Funktionsinriktade detaljer eller material från sportkläder med mer romantiska och feminina inslag. Jag faschineras mycket av modet under olika århundraden och en förebild för mig har alltid varit Vivienne Westwood, som omdefinierade sexualitet och kvinnlighet och integrerade punken i 70-talets mode.

Annons

Vad händer framåt för dig?

– Till hösten kommer jag bland annat att gå in som Creative Director för en lansering av ett nytt varumärke tillsammans med grundare och modeikon Nathalie Schuterman. Jag kommer även i september att ställa ut min senaste kollektion under modeveckan i Paris. Det blir kul!

Annons

Foto: Filippa Fuxe & Instagram

Annons