Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

Största snackisarna från haute couture-veckan i Paris

27 jan, 2023 
Största snackisarna från haute couture-veckan i Paris ss23
Schiaparellis lejonhuvud, Doja Cats virala looks och Vikor & Rolf i 360 grader. Här är de största snackisarna från haute couture-veckan i Paris.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Elle stylar: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardagsBrand logo
Elle stylar: 3 enkla sätt att styla sneakers till vardags

Januaris sista måndag gick startskottet för haute couture-veckan i Paris. Under fyra intensiva dagar har de franska modehusen visat upp deras allra mest avancerade sömnader och exklusiva kollektioner.

Höjdpunkterna från Paris haute couture-vecka ss23

Och visst har veckan lämnat avtryck efter sig? Inte ens de som inte är särskilt modeintresserade har förmodligen lyckats undgå Schiaparellis lejonhuvud eller Viktor & Rolfs upp och ned-klänning. Veckans gäster har såklart även skapat buzz!

Annons

Här snackisarna du inte vill missa från Paris haute couture-vecka för SS23.

Kylies lejonhuvud

Kylie Jenner med lejonhuvud på Schiaparelli

Schiaparelli öppnade haute couture-veckan i måndags med en visning som skapade reaktioner från första stund. Daniel Roseberry är chefsdesignern bakom Schiaparelli som med sina konstnärligt extravaganta kreationer har fått det ikoniska modehuset att bli superhett igen. Och under visningen i måndags sågs modellerna bära plagg smyckade med (konstgjorda) djurhuvuden.

Annons

Men det var inte bara catwalken som drog blickarna till sig. Även Kylie Jenner på front row blev en av dagens stora snackisar, då hon bar en av kreationerna från kollektionen. En svart axelbandslös klänning med ett enormt lejonhuvud på.

Schiaparelli haute couture ss23

Reaktionerna efteråt var delade. En del menade att det uppmanar till troféjakt och gav en osmaklig känsla även om det inte var riktiga djur, andra hyllade att det skapas fler innovativa sätt att designa fuskpäls på. Läs mer om tanken bakom den omtalade visningen här!

Annons

Doja Cats virala outfits

Veckans största snackisar i tre ord? Doja Cat, Doja Cat och Doja Cat! Ja, en som verkligen bidragit till haute couture-veckans stora höjdpunkter stavas Doja Cat, som har levererat den ena virala looken efter den andra.

Doja Cat i röd look på Schiaparelli

Under Schiaparelli-visningen i måndags kom hon iklädd en knallröd look sminkad i 30 000(!) röda Swarovski-kristaller från topp till tå. Bakom looken stod Schiaparellis Daniel Roseberry och makeup-artisten Pat McGraw som senare har avslöjat att det tog hela 4 timmar och 58 minuter att skapa det omtalade konstverket (för vad annars kan man kalla det?).

Annons
Doja Cat i fejkmustasch och skägg

Och DÄR var vi igång. Senare i veckan kom artisten till Viktor & Rolf-visningen med fejkmustasch, skägg och ögonbryn – samtliga gjorda av lösögonfransar. Det hela visade sig vara ett svar på tidigare kritik från hennes följare. Läs mer om anledningen bakom stylingen här!

Till Jean-Paul Gaultiers visning samma kväll kom Doja Cat sedan iklädd en helblå look med en annorlunda accessoar. Nämligen en klase matchande vindruvor som hon passade på att snacksa lite på, då och då.

Viktor & Rolf i 360 grader

Upp och ner! Ut och in! Ja, när Viktor & Rolf presenterade sin haute couture-kollektion under veckan bar modellerna inte klänningarna så som vi är vana vid att se det. Medan en modell hade klänningen över huvudet, kom en annan med den diagonalt över kroppen och en tredje helt bredvid sig.

Viktor & Rolf haute couture ss23
Viktor & Rolf haute couture ss23
Annons

Några looks satt lite snett och såg nästan photoshoppade ut. Barbiedocks-vibbarna var starka och lekfullheten gick att TA på. Haute couture när det är som bäst – tycker många med oss.

Bruddrömmar hos Chanel

Det OSAR av bröllopsinspiration i modebilden just nu och den brudlika looken blir en av vårens allra hetaste. Och just brudinspiration fick vi en stor dos av under Chanels haute couture-visning i veckan med helvita look som snabbt gav bröllopsvibbar.

Annons
Chanel haute couture ss23

En skir golvsvepande spetsklänning och en klockad miniklänning med snörade stövlar var exempel på bröllopsinspiration i ny tappning. Men givetvis var det den avslutande bröllopslooken med en brudklänning i minilängd och skir slöja handbroderad med svalor som var den allra tydligaste inspirationen för en modern brudlook.

Chanel haute couture ss23

Inspirationen bakom visningen var Gabrielle Chanels egen lägenhet där hon samlade på unika skulpturer, objekt och målningar av vackra djur som lejon, kameler och fåglar. Det här plockades upp i såväl scenografin som i broderier på plaggen i kollektionen. Så, djurtema även här alltså!

Annons

Säsongens haute couture + vårens trender = sant

Haute couture-veckan i Paris är alltid åtskild från Paris övriga modeveckor där modehusen visar upp säsongens mer trendsättande kollektioner som (till skillnad från haute couture-kollektionerna) kommer finnas i butik. Men den här säsongens haute couture står ut i det att många av vårens stora trender också syntes i kollektionerna.

Dior haute couture ss23
Dior haute couture ss23
Fendi haute couture ss23
Fendi haute couture ss23
Valentino haute couture ss23
Valentino haute couture ss23
Annons

Valentino visade upp en hel del chockrosa och rött, två av vårens stora trendfärger tillsammans med mycket transparent material och vi såg bruddrömmar hos Chanel. Vidare dök vårens silver och metallic upp hos såväl Dior som Fendi och Fendi visade också prov på rådande avklädda trend med spets och synliga underkläder samt statementörhängen som tar plats.

Foto: Imaxtree, TT

Golden Globe 2023: Se kändisarna på röda mattanBrand logo
Golden Globe 2023: Se kändisarna på röda mattan
Annons