Populärt: ShoppingtipsStylingtipsModetrenderVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskor

Prinsessan Dianas andra brudklänning avslöjad

09 aug, 2023 
AvLinda Strömbäck
prinsessan diana och prins charles
Prinsessan Dianas brudklänning som bars i Sankt Paulskatedralen den 29 juli 1981, går till historien som en av de mest ikoniska. Nu avslöjar designern Elizabeth Emanuel att det fanns ytterligare en brudklänning som var tänkt till det kungliga bröllopet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ikoniska bröllopsklänningar genom tidernaBrand logo
Ikoniska bröllopsklänningar genom tiderna

Prinsessan Diana och och prins Charles bröllop kan vara ett av de mest omtalade genom tiderna. Vigseln ägde rum i pampiga Sankt Paulskatedralen i London, och på plats fanns kungligheter och celebriteter som kung Carl Gustaf och drottning Silvia, Margret Thatcher och Nancy Reagan. Bruden bar en skräddarsydd kreation skapad av designerparet David och Elizabeth Emanuel – en klänning med gigantiska puffärmar, marängkjol, spetsvolanger och ett sju meter långt släp.

Klänningen har idag blivit ett ikonisk plagg, en symbol för prinsessan Diana och klassas som en liten bit modehistoria. Däremot hade det kunnat vara en helt annan klänning som skymtats längs altaret sommaren 1981. Det avslöjar designern Elizabeth Emanuel.

Annons

Prinsessan Dianas två brudklänningar

I en intervju med Hello Magazine berättar Elizabeth att det inte skapades en, utan två, brudklänningar inför prinsessan Dianas stora dag. Klänningen skapades bland annat för att användas som reserv, utifall några detaljer om originalklänningen skulle läckas i pressen. Däremot bad Diana både Elizabeth och personalen att hålla detaljerna om klänningen hemliga. Den förvarades dessutom i ett metallskåp som vaktades av två vakter tjugofyra timmar om dygnet, berättar designern.

– Vi drog ner persiennerna när vi jobbade med klänningen och la andra färgtrådar i soporna eftersom folk gick och rotade, säger Elizabeth.

Prinsessan Diana i sin brudklänning
Prinsessan Diana i sin brudklänning.

Så såg Prinsessan Dianas andra brudklänning ut

Eftersom brudklänningen lyckades förbli hemlig fram till bröllopet behövde reservklänningen aldrig användas.

Annons

– Den var gjord i elfenbensvit sidentaft med broderade detaljer längs ärmarna och ett pärlbroderat liv, avslöjar Elizabeth Emmanuel.

– Folk frågar alltid hur den såg ut. Och den var lik den första på några få sätt, som att båda hade en stor kjol, men annars var nästan allt annat annorlunda. Så den var verkligen en reserv till originalet och jag har ingen aning om vart den tog vägen efter bröllopet. Den försvann, berättar designern.

Klänningen har aldrig heller fångats på bild och vart den befinner sig idag är fortfarande ett mysterium. Klicka här för att ta del av skisserna av prinsessan Dianas andra brudklänning – som kunde nått ikonstatus.

Foto: TT

5 ikoniska revenge dresses genom årenBrand logo
5 ikoniska revenge dresses genom åren

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons