Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Nakenklänningar genom tiderna – 21 ikoniska modeögonblick

25 nov, 2022 
Nakenklänningar genom tiderna – 21 ikoner från då till nu
Ett effektfullt röda mattan-knep, statementplagg eller bara en sexig, snygg look – här är kändisarnas mest ikoniska nakenklänningar genom tiderna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Pop #12 Trosor på stan, dramakaos i Bachelor & problematiskt TikTok-bingandeBrand logo
ELLE Pop #12 Trosor på stan, dramakaos i Bachelor & problematiskt TikTok-bingande

Trender kommer och går, nakenklänningen består. Ja, nakenklänningen är ständigt aktuell. Den hade ett stort uppsving under slutet av 90- och början av 00-talet, men fanns såklart redan tidigare (på Marilyn Monroe under 60-talet till exempel), och gör nu återigen stark comeback i modebilden.

Genom åren har vi sett den i många olika former – transparent tyg, vågade cut outs, höga slitsar, hud i hud-nyanser, figurnära passform – med den gemensamma nämnaren att den är utformad så att den som bär den ska se naken ut.

Annons

Och anledningarna till dess populäritet har varit många. Klänningen har fungerat som ett effektfullt röda mattan-knep, ett statementplagg eller bara en sexig, snygg look. Och nakenklänningen har gått från att som nykomling chocka, till att idag vara ett vanligt, för att inte säga givet, inslag på kändistäta tillställningar.

Ikoniska nakenklänningar genom tiderna

Och kändisvärlden har bjudit på en rad ikoniska looks med nakenklänningar genom åren. Från Chers kristallprydda, transparenta klädval på Oscarsgalan 1988 till Jennifer Lopez djupa v-ringning på Grammygalan 2000 och Kendall Jenners barhudade glitterlook på Metgalan 2017 – här är 21 ikoniska nakenklänningar genom tiderna.

Kate Moss 1993

Kate Moss i nakenklänning 1993

En av Kate Moss mest välkända looks genom åren är den här transparenta slipklänningen som hon bar till en fest arrangerad av Elite Model, 1993. Bredvid sig har hon Naomi Campbell som bjuder på en något mer diskret version av nakenklänningen.

Annons

Rihanna 2014

Rihanna i nakenklänning 2014

Rihanna stal hela showen när hon entrade röda mattan på CFDA Fashion Awards 2014. Inte bara för att hon senare skulle ta emot pris som årets Style Icon Award. På sig bar hon vad som har kommit att bli en av de mest ikoniska nakenklänningarna genom tiderna. Mesh-klänningen, som var täckt av 200 000 Swarovski-kristaller och signerad Adam Selman, blottade det mesta och looken har i efterhand blivit beskriven som ett modigt självförtroende-statement i sann Rihanna-anda.

Annons

Cher 1988

Cher i nakenklänning till Oscarsgalan 1988

Cher har setts i både en och två nakenklänningar genom åren. En av de mest ikoniska är den här från Oscarsgalan 1988. Cher tog emot pris för bästa kvinnliga huvudroll iklädd en transparent klänning från Bob Mackie – den amerikanska modedesigner som för övrigt också står bakom en annan känd nakenklänning som Cher bar till Met-galan 1974.

Kendall Jenner 2017

Kendall Jenner i nakenklänning på Met-galan 2017

En annan frekvent användare av nakenklänningen stavas Kendall Jenner. En av hennes mest minnesvärda looks är den här från Met-galan 2017. Den skimrande La Perla-klänningen har jämförts med Rihannas look från 2014. Framtill hade klänningen en djärv cut out och den öppna ryggen baktill blottade en matchande stringtrosa som glittrade ikapp med resten av tyget.

Annons

Jennifer Lopez 2000

Jennifer Lopez i nakenklänning på Grammy 2000.

Jennifer Lopez har bjudit på en rad ikoniska modeögonblick genom tiderna. Men en av de mest välkända är den här gröna Versace-klänningen som hon bar på Grammy-galan 2000. Den palmprintade klänningen med extremdjup v-ringning har blivit så ikonisk att vi all kände igen den när artisten och skådespelaren tjugo år senare överraskade med att stänga Versace SS20-visning iklädd en omgjord version av den.

Beyoncé 2015

Beyoncé i nakenklänning på Met-galan 2015

Många började tro att hon aldrig skulle dyka upp, men sedan gjorde Beyoncé entre i sista minuten till Met-galan 2015. Och vilken entre det blev! Artisten kom iklädd en transparent nakenklänning täckt av kristaller, från Givenchy.

Annons

Rose McGowan 1998

Rose McGowan i nakenklänning 1998

Under MTV Music Awards 1998 kom Rose McGowan till röda mattan iklädd en väldigt lättviktig klänning. Framtill var det en genomskinlig nätklänning och baktill bestod den bara av några skimrande trådar. Skådespelaren har i efterhand berättat att det var hennes första officiella framträdande efter att hon utsatts för våldtäkt och i sina memoar, Brave, skriver hon att klänningen var ett sätt att ta tillbaka sin egen kropp efter övergreppet.

Annons

Zoë Kravitz 2021

Zoë Kravitz nakenklänning met-galan 2001

Zoë Kravitz fick blickarna riktade mot sig när hon kom till Met-galan 2021 iklädd en smyckesprydd nätklänning från Saint Laruent, med matchande behå och stringtrosa under. Nakenklänningen fick enorm uppmärksamhet och alla kommentarer var inte positiva. Vad Zoë gjorde? Hon mötte kritiken! I en kommentar på Instagram skrev hon ”Det är bara en kropp. Vi alla har en”.

Cameron Diaz 2002

Cameron Diaz nakenklänning 2002

Cameron Diaz debut på Filmfestivalen i Cannes, 2002, har också kommit att bli ett av hennes mest omtalade stilögonblick från den franska tillställningen. Skådespelaren kom iklädd en svart, transparent nakenklänning med hög slits och ringning i one shoulder-modell.

Annons

Marilyn Monroe 1962

Marilyn Monroe i nakenklänning 1962

Marilyn Monroe blev under sin tid uppmärksammad för flera olika klänningar. En av de mest kända är den hon bar, 1962 när hon bara några månader innan sin död, sjöng för John F Kennedy på hans 45-årsdag i Madison Square Garden. Den figurnära, strass- och pärlprydda ”illusionsklänningen” är designad av Jean Louis och beskrivs ofta som världens dyraste klänning.

Det var den här klänningen som Kim Kardashian bar under Met-galan 2022.

Annons

Halle Berry 2018

Halle Barry i nakenklänning 2018

Halle Barry kom till röda mattan för NAACP Image Awards 2018 iklädd den här skira spetsklänningen från Reem Acra.

Bella Hadid 2017

Bella Hadid i nakenklänning 2017

AmfAR-galan under Filmfestivalen i Cannes fick besök av Bella Hadid och kvällen till ära kom hon iklädd en gnistrande, skir nakenklänning med hög slits från René Caovilla.

Annons

Chrissy Teigen 2016

Chrissy Teigen i nakenklänning 2016

Till American Music Awards 2016 kom Chrissy Teigen iklädd en svart klänning med lång ärm från Yousef Akbar. Klänningen hade hög slits på båda sidor – på den ena sidan gick slitsen ända upp till axeln och gled ihop med en bar rygg. Båda slitsarna hölls på plats med hjälp av varsin säkerhetsnål.

Rita Ora 2015

Rita Ora i nakenklänning 2015

Till Oscarsgalans Vanity Fair 2015 kom Rita Ora iklädd den här skräddarsydda, svarta klänningen i transparent tyg från Donna Karan.

Annons

Megan Thee Stallion 2021

Meghan Thee Stallion i nakenklänning 2021

Meghan Thee Stallion gör sällan någon besviken på röda mattan. När hon kom till firandet av 2021 års upplaga av Sports Ullustrated Swimsuit, gjorde hon det iklädd en nakenklänning från Natalia Fedner. Den transparenta nätklänningen hade en midjehög slits och var täckt med silverkedjor och kristaller.

Emily Ratajkowski 2019

Emily Ratajkowski i nakenklänning 2019

Emily Ratajkowski satsade på en smyckad nakenklänning till Met-galan 2019. Klänningen var specialdesignad av Dundas.

Annons

Lil' Kim 1999

Lil’ Kim i nakenlook 1999

Lil’ Kim kom iklädd den här lila looken till MTV Music Awards 1999. Byxdressen var i så djup one shoulder-modell att ringningen gick under bröstet på ena sidan – bröstet täckte hon istället med en matchande snäck-detalj.

Ashley Graham 2017

Ashley Graham i nakenklänning 2017

Även Ashley Graham är en frekvent användare av nakenklänningen. Här i en svart, transparent, smyckad klänning under Women of the Year-galan 2017.

Annons

Winnie Harlow 2019

Winnie Harlow i nakenklänning 2019

Winnie Harlow kom till Met-galan 2019 iklädd en smyckad guldklänning med stora cut outs. Klänningen hade långt släp och matchades med en enorm huvudbonad.

Kylie Jenner 2017

Kylie Jenner i nakenklänning 2017

Kylie Jenner fick uppmärksamhet när hon bar en nakenklänning till Met-galan 2017. Klänningen, signerad Versace, var helt i mesh och smyckade med juveler, fransar och blommor.

Annons

Miley Cyrus 2015

Miley Cyrus i nakenklänning 2015

Miley Cyrus har burit mängder av lekfulla looks genom åren. Den här miniklänningen(?) i silver, som hon bar till MTV Video Music Awards 2015 blev otroligt omskriven. Artisten matchade looken med ett par höga silverboots.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons