Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

90-tal möter Y2K – nostalgiska stilen som gör comeback

21 nov, 2023 
AvAmie Chorr
90-tal möter Y2K – nostalgiska stilen som gör comeback
I svallvågorna av modeveckornas extravaganta visningar och iögonfallande streetstyle dyker nya spännande trender och tendenser upp. ELLE tar dig genom den senaste nostalgiska trenden – Gen x soft club.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Behind the scenes med Zećira MušovićBrand logo
Behind the scenes med Zećira Mušović

Vad är Gen X Soft Club?

Nu sveper en ny trendstil in i modebilden och utmanar Y2K-stilen. Trenden som ofta bland annat nämns på TikTok med namnet Gen x soft club hämtar influenser från sent 1990-tal till sent 2000-tal.

Tänk dig futuristiska toner i svala blå och grå, neutrala lädermaterial, silverinspirerade tekniska accessoarer, frostade toppar och sci-fi-infunderade Oakley-solglasögon. Ja, det är påväg upp!

spice girl i oakley solglasögon

Ett tydligt tecken på att den nostalgiska stilen från 90-talet gör comeback var Copernis visning under modeveckan i Paris. Under vår- och sommarvisningen för 2024 skickade de nämligen ut väskor i form av CD-spelare på catwalken – något som väckte en stor dos nostalgi. Även svenska Acne Studios omfamnar denna estetik till kommande vår. Med bland annat futuristiska solglasögon väntas en SS24-kollektion som utstrålar soft club-energi genom neutrala läderplagg och en palett av beige, vitt och grått.

Annons
Copernis CD-spelar väska
Acne Studios visning
Annons

Medan Y2K-trenden hittills har handlat om knallrosa, fjärilar, lågt skurna plagg och diamanter, erbjuder Gen X soft club en mer dämpad estetik, liknande hur människor verkligen klädde sig på den tiden enligt Gen X och millenniegenerationen.

Modell som går dolce och gabbanas visning

I kontrast till Y2K-estetiken ser vi mer neutrala looks inom Gen X-estetiken idag, med naken makeup och dämpade färger. Denna stil kombinerar minimalism från tidigare på 90-talet med futurism från Y2K-eran. Tänk er de suddiga, blekta musikvideorna från mainstream popikoner som Britney Spears och Spice Girls – en estetik som vi förväntar oss se mer av både på TikTok och Instagram.

Annons

Varför återkommer trenden år 2023?

Medan Y2K-estetiken fortfarande är populär, letar designers efter alternativa källor – och nu är förstoringsglaset på åren innan Y2K då den vanliga 20-årsregeln för trender indikerar att vi nu är vid Gen X soft clubs primetime! Modeindustrin söker alltid inspiration från det förflutna för att forma framtiden och TikToks-mikrotrender accelererar trendcykeln.

Kate Moss blir sminkad inför en visning
Salma Hayek 1997
Annons

På TikTok, plattformen där trender skapas och förklaras, framträder Gen X soft club som ett motstånd till de dominerande Y2K-trenderna. Även om trenden just nu är på uppgång, kan vi vara säkra på att den kommer att nå sin fulla potential till våren.

@previewph

The Gen X Soft Club Aesthetic is the latest cybercore trend that you should try next. Read more about this minimalistic 90s style on the link above. #preview#previewph#genx#genxaesthetic#genxsoftclub#katemoss#fayewong#naomicampbell

♬ original sound - Female Rap Verses

På TikTok hyllas återkomsten av Gen X soft club med Tumblr-liknande moodboard-videor som samlar bilder från modevisningarna 1992 till 1998.

Hur stylar du gen x soft club-trenden?

Estetiken är en mix av futuristisk-retro och minimalism där neutrala silhuetter, dämpade toner, pasteller och semi-metallic dominerar. Låt dina tankar gå tillbaka till tiden då toppar och klänningar i transparent material matchades ihop med lätt figurnära silkeskjolar i midi-modell. Eller figurnära och korta t-shirts ihop med kostymbyxor i slim-fit. Även de korta frisyrerna som då var på allas läppar ser ut att bli en grej igen!

Annons
Naomi Campbell

När det kommer till sminket är helhetsintrycket för trendlooken neutralt vad gäller ögonskugga och rouge men en djärv läpp i lila eller mörkbrun tar plats – gärna i form av ett skimrande läppglans eller läppstift med skimmer. Den omvända looken där ögonskuggan i pastellfärger eller en metallic finish med neutrala läppar får ta fokus är också en signatur för denna tid.

Inspireras av Gen X soft club – bilder från tiden som ger nostalgi och inspiration

Fortsätt skrolla och slukas upp av trenden, smeta på lite Maybelline-ögonskugga, gräv fram din gamla CD-samling och klä dig som de coola tonåringarna du beundrade som barn.

Naomi Campbell
Modell går modevisning
Annons
Blå skjorta och grön skjorta
Modell på modevisning i ett vitt set
Annons
Modell i en helsvart look
Modell i en helvit look
Annons
Naomi Campbell i ett svart set
The height of Supermodel-Mania in the 1990s. PICTURED: Naomi Campbell AW Milan 1995
Eva Herzigova i ett rosa set
Annons
transparent klänning
modell i en cardigan, transparent topp och mönstrad kjol.
Annons
Jennifer Lopez skriver autograf i en silvrig klänning.
Jennifer Lopez, 1997, Photo By Michael Ferguson/PHOTOlink /Courtesy Everett Collection
Kate Moss i ett röd/rosa set.
Annons
Transparent klänning.
Mandatory Credit: Photo by Steve Wood/REX (270426bw)Antonio Berardi Fashion Show, Model on catwalkLondon Fashion Week, Britain - 1997
Transparent klänning.
Annons
Naomi Campbell.
Annons

Foto: TT, Instagram och Tiktok

Annons