Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Mob wife, Tumblr, Indie sleaze och Messy girl – ELLEs moderedaktör guidar till årets mikrotrender

09 feb, 2024 
AvAmie Chorr
Trenderna som fullkomligt exploderat i början av 2024 har alla något gemensamt – det ska vara lite stökigt.“Clean girl”-looken som länge inspirerat inom både mode och beauty har minskat och den nya eran bjuder på djärvare, rörigare och mer obrydda uttryck än på länge. ELLEs moderedaktör Amie Chorr guidar dig till mikrotrenderna (de är många!) du borde ha koll på 2024.
Annons
Behind the scenes med Zara LarssonBrand logo
Behind the scenes med Zara Larsson

Årets mikrotrender kan bäst beskrivas som ett kurerat kaos och “messy makeup”-eran är ett faktum. Kajalen är lite slarvigt utsmetad och håret får mer än gärna skvallra om gårkvällens klackar i taket. “Clean girl” och hudvårdsrutiner i 18 steg har minskat i popularitet och inne är istället “jag bryr mig inte”-attityden och andra motreaktioner till den polerade yta vi levt med den senaste tiden. ELLEs moderedaktör Amie Chorr tar dig på en nostalgitripp för att förstå varför trenderna som dominerar på TikTok gör comeback just nu.

Annons

Tumblr-eran är tillbaka

Året är 2010. Jag lyssnar på Lana Del Rey medan jag väntar på bussen till gymnasiet, ständigt oroad över att komma för sent. När jag bläddrar igenom Tumblr (tidstypiskt tidsfördriv) möts jag av otaliga melankoliska memes. Mina Dr. Martens-stövlar hinner bli rejält skitiga i regnet, och min slitna Levis-jacka blir allt blötare. Jag fortsätter slöscrollandet i flödet där grungeiga tonåringar med snedbena och bilder på Ollie Sykes från Bring Me The Horizon dominerar.

Annons

Inte visste jag då att jag befann mig i ett ögonblick som generationen efter mig, Gen-Z, skulle hitta i arkiven och plocka inspiration från. För trots att det var hela min verklighet där och då kan jag med facit i hand säga att Tumblr-eran mellan 2010 och 2014 egentligen var en ganska kortlivad period i populärkulturen som snabbt kom och gick.

Det var i början av 2010-talet som Tumblr-estetiken tog över totalt i sociala medier. Millenials var pionjärer och bildestetiken online präglades till stor del av svartvita, korniga och överexponerade filter som mest påminde om polaroidbilder. Man hämtade klädinspiration från 90-talets grungeartister, iklädda vintage bandtröjor, slitna flanellskjortor, överdimensionerade tröjor och skatepunken. Tumblr blev en plats för att få utlopp för sina idéer och känslor – och känslor fanns det mycket av.

I den andra änden av Tumblr fanns motsatsen till mitt grungeiga tonårsjag. Det var rosa, det var fluff, det var pastellfärgat hår och det var Victoria’s Secrets bodysplash fotograferade på rad (helst med ett puderrosa filter).

Annons

Och oavsett om Tumblr betydde grunge eller unicorn-rosa flöde finns det mycket som tyder på att trenderna är tillbaka. Kylie Jenner dök nyligen upp med rosa hår (igen!) och den tonårsdeppiga skatepunken har också letat sig tillbaka till sociala medier.

Indie Sleaze

Trendcykeln snurrar i en allt snabbare takt, och varje gång den stannar för att ge oss något nytt möts vi av allt mer knasiga namn. Trenderna som dyker upp är ofta nygamla och vi tar tillfället att blicka bakåt – igen. På senaste tiden har “indie sleaze” varit på tapeten, något vi millenials också har upplevt tidigare.

Annons

“Indie sleaze” var populärt mellan cirka 2006 och 2012. Jag minns denna tid så väl, för helt plötsligt var det enda alla ville att hänga på vintage-kedjan Beyond Retro efter skolan och fynda mockajackor, virkade västar med fransar och andra indie-inspirerade plagg. Inte sällan satt jag klistrad framför budgivningar på Tradera och höll tummarna för att vinna solglasögon med en rejäl vink till 70-talet. Glädjen var total när jag vann – men var solglasögonen är idag har jag ingen aning om.

Trenden kännetecknas av ett prisvärt och rörigt tillvägagångsstil där vintagelooken inspireras av 70-talets indiescen. Tänk “indie rock” möter punkscenen där material som och mocka möter luftiga skjortor, tight silhuett nedtill och gärna slitna jeansshorts. Men vad “indie sleaze” egentligen innebär 2024 råder det delade meningar om på sociala medier.

Annons

En del tolkar trenden som en tillbakablick till Coachella 2016 där kändisarna bar western boots i Kaliforniska öknen, medan andra menar att Kate Moss och Pete Doherty förkroppsligade trenden under sin storhetstid som (ett ganska problematiskt…) it-par. Oavsett enas de flesta om att “jag bryr mig inte”-attityden är nyckeln i trenden, som kan tolkas som en motreaktion till “clean girl”.

Messy Girl

I slutet av förra året var jag hemma hos en kompis som plötsligt utbrast "Vem är jag?”. Hon visade upp sin garderob för mig och fortsatte: “Min klädstil är så glutenfri! Allt är beige, grått, brunt och vitt. Amie, jag ville känna mig lite wild och edgy”. Och inte konstigt är ju det när quiet luxury har varit ett dominerande inslag hos många den senaste tiden.

Annons

Men min kompis (ärligt talat – inte så allvarliga) livskris fick mig att fundera över om folk faktiskt har börjat tröttna på det minimalistiska, trevliga och bildsköna. Tydligt är det i alla fall på catwalken att modehusen inför 2024 börjar överge prydligt och perfekt till förmån för en look som känns stökigare och lite mer “verklig”. Flottigt hår, överfyllda väskor och lager på lager-looks gör entré som en motpol till “clean girl”, och “messy girl”-eran är född.

Flottigt hår på Miu Mius visning och Messy Birkin

“Messy girl” delar också sociala medier-världen i två läger – vissa menar att estetiken ska inspireras av Miu Miu och överfyllda Birkin-väskor, medan andra tolkar trenden som 90-talets grunge-stil och flickaktiga goth-look med ikoner som Drew Barrymore, Winona Ryder och Courtney Love. Eller Taylor Momsen efter Gossip Girl. Gemensamt för båda läger är att sena nätter ska omfamnas, “jag vaknade precis” är rätt hårlook att eftersträva och att utsmetad eyeliner är mer regel än ett undantag.

Annons

Och eftersom “quiet luxury” har präglat modet under en längre tid är det många som verkar tycka att det är uppfriskande att få en förändring serverad. Man kan lugnt säga att trenderna som lockar 2024 är ett kurerat kaos och att “messy girl” handlar om att överge det tillrättalagda och omfamna det röriga, stökiga, obrydda.

Mob Wife

En sista mikrotrend att ha koll på 2024 är “mob wife” (som enklast översätts till maffiafru) som fullkomligt har exploderat de senaste veckorna i sociala medier. Också här vinkar vi farväl till “clean girl” och plockar in en maximalistisk look i garderoben som inspireras av, ja, just en stereotypisk maffiafru.

Annons

Djurmönster, så mycket läder som möjligt, fuskpäls, volymfönat hår, blaffiga guldsmycken, stora solglasögon och en iögonfallande designerväska är signaturinslag i “mob wife”-looken. Subtil och minimalistisk lyx får stå åt sidan när en stil som riktigt skriker efter uppmärksamhet tar plats. Och kanske är det inte en slump heller att trenden dyker upp samma år som Sopranos firar 25-årsjubileum och serien Griselda på Netflix varit på topplistan sen den kom ut.

SPNW

Värt att nämna är att “mob wife”-trenden inte bara har mötts av hejarop, utan den har blivit en stor vattendelare i sociala medier. Många höjer rösten om att idealiseringen av organiserad brottslighet som maffian är problematisk, medan andra hävdar att trenden bygger på en fiktiv stereotyp.

Så – vad kan vi då säga om alla dessa mikrotrender för 2024? Gemensamt för dem alla – förutom att de är sprungna ur en motreaktion mot det tillrättalagda ideal som varit – är nostalgi. Och vad som blir nästa TikTok-fenomen, det väntar jag spänt på.

Foto: TT & launchmetrics.com/spotlight

Annons