Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

18 ikoniska modeögonblick när kändisar tagit över catwalken

09 feb, 2023 
18 ikoniska modeögonblick när kändisar tagit över catwalken
Madonna, Rihanna, Jennifer Lopez, Victoria Beckham, Beyoncé och Kim Kardashian har alla bidragit till historiska modehändelser genom att sätta foten på catwalken. Här är 18 ikoniska ögonblick vi minns!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Låga midjan är tillbaka – så bar kändisarna trenden på 00-taletBrand logo
Låga midjan är tillbaka – så bar kändisarna trenden på 00-talet

En stor designer i kombination med en stor kändis brukar resultera i ett modeögonblick värt att minnas. Och exakt det här har vi sett på catwalken vid flera tillfällen genom åren.

Ikoniska modehändelser med kändisar på catwalken

Vi kommer nog till exempel alla ihåg den ikoniska visningen när Jennifer Lopez gick för Versace iklädd en omgjord variant av artistens gröna Grammy-klänning från år 2000. Men JLo är inte den enda stjärnan som har intagit runway. Madonnas båda visningar för Jean Paul Gaultier, 1992 och 1995, kan inte beskrivas som annat än legendariska. Och även Rihanna, Victoria Beckham, Beyoncé, Scarlett Johansson, Lady Gaga och Kim Kardashian är exempel på kända ansikten som satt sin fot på catwalken och bidragit till en ikonisk modehändelse. ELLE har samlat 18 favoriter genom tiderna.

Annons

Jennifer Lopez för Versace

Jennifer Lopez för Versace ss20

Det blev absolut en snackis när Jennifer Lopez intog catwalken iklädd en omgjord variant av hennes ikoniska, gröna Grammy-klänning från år 2000 under Versaces SS20-visning på Milano Fashion Week.

Beyoncé på Fashion for relief

Beyoncé på Fashion for relief 2006

Det är svårt att tänka sig att Beyoncé – vår tids största artist – någonsin är nervös. Men när hon skulle gå catwalken för Naomi Campbells Fashion for relief-show i september 2005 ska hon enligt modellen ha varit just blyg och tveksam till om hon vågade. Uppenbarligen lyckades Naomi övertala henne – och det fick vi ett ikoniskt modeögonblick för!

Annons

Kim Kardashian för Christian Audigier

Kim Kardashian för Christian Audigier 2008

Innan Kendall Jenner var ett frekvent förekommande ansikte på catwalken hade systern fått testa på modellkarriären. 26-åriga Kim Kardashian intog runway för Christian Audigier höstkollektion 2008 och hela looken osade 00-tal.

Rihanna för Dsquared2

Rihanna för Dsquared2

Rihanna har idag kommit att bli en modemogul att räkna med, men redan 2007 debuterade hon som modell på Milano Fashion Week, bara 19 år gammal. Artisten gick då Dsquared2 visning för vår- och sommarkollektionen 2008. Och det blev ett modeögonblick att minnas! Till låten ”Shut up and drive” klev Rihanna ur en bil och gick på catwalken i en svart klänning.

Annons
Rihanna för Dsquared2

Senare tog hon emot gästernas applåder tillsammans med designerduon.

Victoria Beckham för Maria Grachvogel

Victoria Beckham för Maria Grachvogel
Mandatory Credit: Photo by Steve Wood/REX (317213c)VICTORIA BECKHAMVICTORIA BECKHAM - 2000

Precis som Rihanna stod Victoria Beckham för ett starkt modeögonblick redan långt innan hon kom att bli en berömd designer. Hon debuterade som modell för Maria Grachvogel när modehuset visade sin AW-kollektion för 2000.

Annons
Victoria Beckham för Maria Grachvogel

I slutet av visningen entrade hon catwalken arm i arm med designern.

Scarlett Johansson för Imitation of christ

Scarlett Johansson för Imitation of christ

I svart linne, jeans med hög midja, knallröda läppar och skor entrade Scarlett Johansson catwalken under Imitation of christs visning av deras vår- och sommarkollektion för 2006, under New York Fashion Week 2005.

Annons

Miley Cyrus för Marc Jacobs

Miley Cyrus för Marc Jacobs AW20

Det gick rykten om att Miley Cyrus skulle komma på Marc Jacobs AW20-visning under New York Fashion Week, men få hade nog gissat att hon skulle gå själva visningen. Vid sidan av Kaia Gerber och systrarna Hadid intog artisten catwalken i svart behå, kostymbyxor och läderhandskar med högt skaft.

Madonna för Jean Paul Gaultier

Madonna för Jean Paul Gaultier 1992

Madonna och Jean Paul Gaultier är en kombination som automatiskt leder till ett historiskt modeögonblick. När modehuset visade sin SS-kollektion för 1995, var det ingen mindre än den ikoniska artisten som stängde visningen iklädd en slipklänning samtidigt som hon rullade en barnvagn framför sig. Vad hon sedan tog upp ur vagnen? En hundvalp.

Annons
Madonna för Jean Paul Gaultier 1992

Några år tidigare, år 1992, hade Madonna kastat av sig kavajen och blottat brösten under modeskaparens välgörenhetsshow i Los Angeles. Också det är en modestund som än idag inte kan ses som annat än ikonisk.

Lady Gaga för Mugler

Lady Gaga för Mugler 2011

Lady Gaga debuterade på catwalken när hennes dåvarande stylist Nicola Formichetti – som också arbetade för Mugler – presenterade sin första damkollektion för modehuset (AW 2011). Gästerna fick se artisten i flera olika looks under visningen, däribland den här vita looken med korsettliknande ovandel och lång kjol, matchat med platinablont löshår.

Annons

Lady Gaga för Philip Treacy

Lady Gaga för Philip Treacy

Något år senare gick Lady Gaga på catwalken under vad som kom att kallas för Philip Treacys comeback på London Fashion Week. Lady Gaga bar då en chockrosa look från vår- och sommarkollektionen 2013.

Serena Williams för Off White

Serena Williams för Off White AW22

Off Whites första visning efter Virgil Ablohs bortgång blev, precis som väntat, ett känslosamt modeögonblick och vi såg flera välkända modellansikten på catwalken. Något som efteråt kom att ses som ytterligare ett bevis på hur beundrad designern var. Men bland ikoniska modeller som Naomi Campbell och Helena Christensen dök även en ikonisk tennisspelare upp på runway – nämligen Serena Williams.

Annons

Paris Hilton för Versace

Paris Hilton för Versace SS23

När Versace intog Milano Fashion Week för att presentera SS23-kollektionen dök ett välkänt ansikte upp på catwalken. Det var nämligen Paris Hilton som stängde visningen signerad Donatella Versace. Vad hon bar? Rosa från topp till tå såklart! En Barbie-rosa, glittrande klänning, matchande slöja (vilket gick som en röd tråd genom hela kollektionen) samt skor och handskar i samma nyans. 00-talet på flera plan.

Elle Fanning för Miu Miu

Elle Fanning för Miu Miu AW18

Elle Fanning både öppnade och stängde Miu Mius visning av AW18-kollektionen. Det här var första gången skådespelaren intog catwalken och sågs som ett tydligt bevis på att hon är en av modehusets största musor. Efter den här visningen har hon dessutom kommit att refereras till som en stilikon att räkna med.

Annons

Dua Lipa för Versace

Dua Lipa för Versace SS22

Ett välkänt ansikte dök upp på catwalken när Versace visade sin vår- och sommarkollektion för 2022 under Milano Fashion Week. Och Dua Lipa nailade looken.

Lisa Rinna för Rotate

Lisa Rinna för Rotate

Alldeles färskt i minnet har vi när Lisa Rinna överraskade gästerna under Copenhagen Fashion Week AW23 och entrade catwalken för Rotate. Skådespelaren fick gästerna att jubla när hon gick in till ”I was made for lovin you” iklädd en panglook från topp till tå med svart baddräkt, leopardkappa och 80-talsinspirerad frisyr. En kväll att minnas – minst sagt!

Foto: TT

Annons