Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

ELLE-redaktionens stora trendspaning för hösten 2023

07 jul, 2023 
AvRedaktionen ELLE
ELLE-redaktionens stora trendspaning för hösten 2023
Svampinvasion, marmorerad mat, den nya oväntade kontorslooken och beauty som gör dig matt – ELLE listar allt som känns hett i höst.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du skotrenden med blommor självBrand logo
Så gör du skotrenden med blommor själv

1. Quiet Luxury

Khaite AW23.

Det ekonomiska läget påverkar även modebilden. Logomanin som pågått de senaste säsongerna får nu ta ett kliv åt sidan – quiet luxury är det nya. Mindre branding och enklare plagg som förespråkar en mer nedtonad, minimalistisk look tar plats. Diskreta plagg, högkvalitativa tyger och skräddarsydda snitt är nyckelingredienserna i höst.

Annons

2. MIU MIU

Miu Miu AW23.

Italienska modehuset Miu Miu stod minst sagt för en av säsongens starkaste kollektioner. Kontorslooken 2023 gör entré i modet – tänk rufsigt hår à la bed head, huvtröjor under den skräddade kavajen, skarpa ytterplagg och damväskan och nycklarna nonchalant i handen. Och kanske det viktigaste av allt – skippa nederdelen. Miu Miu valde trosan i stället. Blir det här din kontorslook i höst? Med damväskan och nycklarna nonchalant i handen.

3. Skräckteater med Johanna Nordström

Skräckteater med Johanna Nordström i regi av Helena Bergström

Konceptet skräckfilm i levande form har redan gjort succé i London och Los Angeles. Nu kommer skräckteatern till Rival i Stockholm. 2:22 – A ghost story är titeln och handlingen kretsar kring Jenny som tror att hennes och mannen Sams hus är hemsökt. Komikern Johanna Nordström teaterdebuterar. Medverkar gör även Rakel Wärmländer, Adam Pålsson och Johannes Kuhnke. Regisserar gör Helena Bergström. Premiär 14 september.

Annons

4. Sveriges första TIKTOK-SERIE

Regissör Rojda Sekersöz med skådespelarna Sabina Ddumba, Wilma Lidén och Fabian Penje.

I höst får Sveriges första Tiktok-exklusiva dramaserie premiär. Ruset är 10 avsnitt som bygger på den rådande alkoholkulturen bland dagens unga som dricker mindre, och på ett annat sätt, än tidigare generationer. Handlingen kretsar kring fylla, svek och kärlek under en sommarhelg och initiativet kommer från IQ som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Serien är skriven av succésysterduon Tove och Sofie Forsman, regisserad av Rojda Sekersöz och i huvudrollerna ser vi skådespelarna Sabina Ddumba, Wilma Lidén och Fabian Penje.

Annons

5. Svampinvasion

Fungo i miniformat av Mimmi Blomqvist.

Svampen är trendig i år – både som form och som material! Vi ser lampor, mindre inredningsdetaljer och till och med möbler som inspirerats av de runda, mjuka formerna som många av skogens svampar har. De tillverkas dessutom i en uppsjö av material, från mjuka varianter i textil till keramik och glas. Utöver svampformen är det även användningsmöjligheterna som själva materialet erbjuder som inspirerar designer. Vi ser allt fler innovativa material som härstammar från svamp, som förhoppningsvis gör våra inredningsval lite mer miljövänliga i framtiden.

Annons

6. Marmorera mera

Förgyll dina bakverk med marmorerad frosting.

Som så många andra matrelaterade trender har vi Tiktok att tacka för den senaste i bakväg: marmorerat! En underbar (och väldigt tittvänlig) trend som virvlar runt och sveper in oss i vackra, mönstrade och vindlande uttryck – i allt från marmorerad frosting till mirror glaze och i mjuka kakor. Tigerkakan is back, och den är snyggare än någonsin!

Annons

7. Färgernas återkomst

Bord och stolar i glada färger av Stamuli, som ställde ut på Älvsjö Gård under Stockholm Furniture Fair 2023.

Efter den helvita perioden kom en gråskala, som under de senaste åren ersatts av en beige, naturnära färgpalett i trendriktiga hem. Men nu gör färgerna comeback! Samtidigt som vi gärna vill omge oss med inredning som ger en trygg känsla, så syns också behovet av att dekorera med saker som ger oss glädje, något just färger gör på ett effektivt sätt.

Särskilt populära är grundfärgerna rött, blått och gult. De syns inte alltid i sin mest klassiska form (även om Piet Mondrian-inspirationen ibland är tydlig), utan finns i flera olika nyanser för olika smaker. Det röda syns både i en klassiskt signalröd och i en mer nedtonad, brunröd variant, medan det blå finns både som en poppig kleinblå och som en ljus, pastellig nyans. Den gula trendfärgen är särskilt populär i en nästan grönaktig, nedtonad variant, som för tankarna till vårens tidiga knoppar.

Annons

8. Pommes deluxe

Nya pommestrenden: serverade med extra lyxiga tillbehör.

När både pizzan, burgaren och korven nått nya gourmetnivåer (hej löjrom, högrev och tryffel) – vad finns det då för fastfood kvar att levla up? Jo, pommes förstås! Hetast på gastronomins matkarta just nu. Nyöppnade Pom Friterie i Stockholm serverar exempelvis handskurna och -friterade pommes frites av högsta klass med lyxiga dippsåser eller toppings med smakkombinationer från hela världen. Och fler krogar lär följa efter!

9. Maxad drinkdekor

Släpp loss fantasin och dekorera dina drinkar till små konstverk.

Bli inte förvånad om din nästa drinkbeställning kommer med en egen liten sideorder på toppen, i form av exempelvis en miniefterrätt eller ett tilltugg. Vi pratar fluffigt vispad kokosgrädde med frystorkat hallonpulver och en frasig minivåffla, en snygg gurkswirl med citron och basilika, en hög kolapopcorn med havssalt eller en bloody mary med minicheeseburgare på pinne. Borta är en blyg liten oliv som ensam får simma i glaset, dagens drinkar har aldrig varit mer dekorerade och fantasifulla – och goda!

Annons

10. Sista säsongen av The Crown

The Crown, säsong 6 blir den sista.

Sjätte säsongen av hyllade The Crown är på väg. I den amerikansk-brittiska dramaserien får vi följa drottning Elizabeths tid som regerande drottning från 1952 och framåt. Första säsongen kom 2016 och den kommande säsongen med premiär i höst blir den allra sista!

11. Knyt en beauty-knut

Sugen på en ny beauty-look? Knyt en rosett som Simone Rocha.

Ballet-core trenden som fått alla att vilja klä sig som ballerinor fortsätter att sätta sina spår även till hösten – den söta rosetten plockas nämligen upp som pricken över i:et på allt från hår till makeup. Det italienska modehuset Max Mara lät till exempel majoriteten av säsongens frisyrer toppas med ett brett svart band knutet i en avslappnad rosett medan Simone Rocha visade beauty-looken 3.0. Helt klart säsongens enklaste (och sötaste) detalj att testa!

Annons

12. Silvana Imam ­teaterdebuterar

Silvana Imam spelar Hamlet på Stadsteatern i höst.

Den 20 oktober står Silvana Imam på teaterscenen för första gången – i rollen som Hamlet på Stadsteatern. William Shaksepeares klassiker är omtolkad till en modern musikteater och Silvana har även skrivit ny musik till föreställningen.

Annons

– Jag försöker att inte tänka på det som en teaterdebut eller något som är utifrån utan jag ser det som en chans att få processa en berättelse som nog många av oss kan känna igen oss i. Jag känner stark tillhörighet med Hamlet och jag vet inte vad det är eller varför, men jag väljer att lita på min inre vägvisare och överlämna mig till processen, säger Silvana om sin roll i projektet.

13. Efterlängtat rymdepos

Dune: Del 2, kommer i höst!

I höst har Dune: Del två äntligen premiär, och vi får en avslutning på rymdeposet med Timothee Chalamet och Zendaya i huvudrollerna. Även om du inte är ett sci-fi-fan så är detta eventuellt de visuellt snyggaste filmer som någonsin gjorts, och värda att se bara därför. Är du däremot sugen på att förkovra dig har du precis tid nog för att läsa romanen som filmen är baserad på innan premiären. Den har kallats ”en tegelsten om rymdpolitik”, men är man lagd åt det håller är den väl värd att läsa!

Annons

14. Modedestinationen Seoul

Gucci presenterade cruise-kollektionen framför Gyeongbokgung Palace i Seoul.

De stora europeiska lyxmodehusen blickar mot Asien och specifikt Korea. Seoul har den senaste tiden blivit en viktig plats i modesammanhang – Louis Vuitton presenterade nyligen sin pre-fall-kollektion på Jamsugyo-bron som förbinder Gangnam och Gangbuk. Och Gucci valde att hålla sin cruise-visning framför Gyeongbokgung Palace i Seoul. Kan det vara K-beautyhysterin som fått modemärkena att titta åt ett nytt håll? Eller det faktum att Asien är en viktig och stor marknad som öppnat upp igen efter pandemin. Oavsett så är Korea hett på alla sätt!

Annons

15. Handens avtryck

Mattor ur kollektionen <i>Cutting edges</i>, formgiven av Josefin Tolstoy. Från 8 200  kr, Ogeborg.

Som en motreaktion mot det allt mer digitaliserade samhället och det algoritmstyrda klimatet på sociala medier suktar många efter både hantverk och fysisk konst. Det får gärna vara tydligt att det är handgjort och allra helst unikt. Trenden syns även i våra textilier, som vi gärna inreder med i mängder, där de tuftade varianterna är de allra hetaste just nu. Att lära sig slöjda själv, anta nya DIY-projekt och lära sig ett hantverk som hobby tror vi kommer bli än mer populärt framöver.

Annons

16. Matt & metallic

Franska modehuset Chloé satte guldkant på AW23-­looken med guldskimrande metallic.

2023 spås bli året då den glossiga basen får ge plats åt en allt mattare finish. Men medan vi väntar på den helt matta basmakeupen testar vi den minimalistiska basen cloud skin. Tekniken bygger på att ge huden en perfekt, airbrushad look med glow från en primer eller ansiktsolja och en lätt concealer-applicering. Som kontrast till den naturliga basen läggs extra mycket krut på ögonen och i höst glänser de som aldrig förr. Gärna lekfullt, med glans i ögonvrån eller under ögat.

Foto: Launchmetrics/Spotlight (catwalk), Nadja Endler (Ruset), Nikola Stankovic (Skräckteater), Betina Hastoft (pommes), Columbus Leth (marmorerat & drinkar), Justin Downing/Netflix (The Crown)

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons