Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

därför bar Clinton, Harris och Obama lila under installationen

21 jan, 2021 
AvStina Dahlgren
hillary clinton, kamala harris och michelle obama i lila kappor och svarta munskydd
En hel värld såg i går installationen av Joe Biden och Kamala Harris. En detalj många lade märke till var att flera av kvinnorna som deltog i ceremonien bar olika nyanser av lila. Här är anledning bakom färgvalet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se när Kamala Harris svär vicepresidentedenBrand logo
Se när Kamala Harris svär vicepresidenteden

I går svors Joe Biden in som president i USA, och Kamala Harris blev den första kvinnliga vicepresidenten genom tiderna. Enligt tradition skedde installationen på National Mall i Washington.

I vanliga fall samlas hundratusentals personer för att se den nya presidenten och vicepresidenten tillträda. I år såg det hela dock något annorlunda ut, dels på grund av coronaviruset men också på grund av de oroligheter och våldsamma upplopp som skett i staden de senaste veckorna. Endast ett fåtal personer i publiken fanns på plats, men istället vajade desto fler amerikanska flaggor i vinden.

Varför bar alla kvinnor lila när president Joe Biden svors in?

Det var alltså ett speciellt ögonblick på många sätt och för att markera det bar flera av kvinnorna på installationen lila plagg. Ja, det var ingen slump att både Michelle Obama, Hillary Clinton och huvudpersonen själv, Kamala Harris, bar olika nyanser av lila på sina kappor. Till och med senatorn Elizabeth Warren hade en lila halsduk runt halsen.

Annons

Enligt Marie Claire så finns det en rad olika anledningar. För det första så är lila en mix av de båda partiernas färger – rött (republikanerna) och blått (demokraterna). Både Biden och Harris har pratat mycket om att ena nationen efter den senaste tidens oroligheter i landet. Att bära lila symboliserar att man vill få ihop partierna och ena landet.

Lila symboliserar kampen för kvinnlig rösträtt

En annan anledning ska vara att lila är färgen som symboliserar den kamp kvinnorna förde för att få igenom kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet.

”Lila är färgen för lojalitet, beständighet, ståndaktighet”, skriver National Woman's Party.

Även vitt och guld är de färger som man använde i kampen för att få igenom kvinnlig rösträtt, och när Harris höll segertalet efter valet i november bar hon vitt av just den anledningen.

Kamala Harris hyllar Shirley Chisholm

Många tror också att Harris val av lila är en hyllning till Shirley Chisholm, den första svarta kvinnan att väljas in i det amerikanska representanthuset, och som även kandiderade till att bli demokraternas presidentkandidat 1972. Under valkampanjen bar Chisholm just färgen lila. Ett av hennes mest kända citat lyder: ”Om de inte ger dig en plats vid bordet, ta med en hopfällbar stol”.

Shirley Chisholm
Shirley Chisholm.

Harris har vid flera tillfällen sagt att hon inspirerats av Chisholm och även tackat henne för att hon banade vägen för andra svarta kvinnor.

Annons

Elina Grothén om valet av kläder under installationen

Elina Grothén jobbar på ELLE som fashion director och även hon är säker på att det ligger en djupare, politisk tanke bakom kvinnornas klädval.

– Det är absolut inte en slump, allt är planerat sedan veckor, månader tillbaka, säger hon.

Elina Grothén påpekar att även valet av designers har spelat roll för Kamala Harris. Bakom hennes look ligger nämligen bland annat Christopher John Rogers.

– Kamala Harris har under hennes senaste offentliga framträdande valt att klä sig i amerikanska upcoming designers – Christopher John Rogers och Pyer Moss är två av dem, säger Elina Grothén.

LÄS MER:

Så hyllade kändisarna installationen av Biden och Harris

Reaktionerna på Lady Gagas mäktiga (!) tolkning av nationalsången

5 höjdpunkter från Joe Bidens installation – här är gårdagens största snackisar

Annons