Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Fem Höjdpunkter från presidentinstallationen i USA 2021

21 jan, 2021 
AvElin Jonsson
Amanda Gorman och Lady Gaga 2021.
Här är alla stora snackisar och otroliga ögonblick som lämnade få oberörda under Joe Bidens presidentinstallation igår!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så tog kändisarna ställning inför valet i USABrand logo
Så tog kändisarna ställning inför valet i USA

När Joe Biden svors in som USA:s 46:e president under gårdagen, möttes vi inte bara av en höjdpunkt utan flera! Här är (nästan) alla incidenter, historiska ögonblick samt modehittar och modemissar du behöver för att hålla dig ajour, och varför inte plocka ur en favorit att ha som samtalsämne till dagens fika-paus.

Amanda Gorman – yngsta poeten att läsa dikt vid invigningen

Amanda Gorman är den yngsta poeten som någonsin läst vid en presidentinstallation. 22-åriga Gorman kommer från Los Angeles och temat i hennes poesi handlar ofta om förtryck, feminism och ursprung. Dikten som lästes upp under gårdagen heter The Hill We Climb vilken hon skrev klart efter stormningen av Kapitolium i början av januari. New york times låter oss veta att Gorman satt uppe sent den natten, och la till verser om de apokalyptiska scener hon såg utspela sig i kongressbyggnaden.

Bernie Sanders missade klädkoden

Den amerikanska senatorn Bernie Sanders enorma och brun-mönstrade tumvantar har skapat en hel del rabalder på sociala medier. Många tyckte att det var gulligt och sött, andra menade att Bernie Sanders inte höll sig till den formella klädkoden. Men sanningen är att det är en väldigt fin historia bakom de stickade vantarna! Enligt BBC så är tumvantarna en gåva från en lärare i hans hemtrakter, och enligt uppgifter så ska de vara skapade av återanvänd ull från ulltröjor – och återvunna plastflaskor. Och då det inte finns något mer fashion än återvunnet säger vi bara: go Bernie go!

De omtalade tumvantarna har en väldigt fin historia bakom sig!

Joe Bidens barbarn i matchande kappor

När Joe Biden utnämndes till vinnare i det amerikanska presidentvalet bjöd han upp sina barnbarn på scenen för att fira segern tillsammans med honom. Och såklart skulle de även komma till själva presidentinstallationen! Och de gjorde det med stil. Äldsta barnbarnet Naomi, bar vitt, och hennes syster Finnegan hade en elegant kamelfärgad rock och deras yngsta syster Maisy hade en skräddarsydd svart kappa och matchande Air Jordan-sneakers och deras tonåriga kusin Natalie kom i en bubblegumrosa rock.

Maisy Biden är längst fram och sedan ser vi Natalie Biden, Finnegan Biden och Naomi Biden kliva fram.

Kamala Harris (historiska) första tal som vice president

Allt med Kamala Harris är i princip redan historiskt, inte bara att hon är den första kvinnan ever (!) att nu sitta som vice president, hon är också den första afroamerikanska kvinnan och den första personen med asiatisk bakgrund som innehar USA:s näst högsta politiska ämbete.

Annons

– I mörka stunder inte bara drömmer vi – utan vi agerar. Vi är modiga, orädda och ambitiösa. Vi är djärva i vår övertygelse att vi ska övervinna svårigheterna och nå högre höjder, läste hon upp i sitt absolut första tal som vice president – som nu kommer gå till historien! Och då den institutionella rasismen och polisens våld mot afroamerikaner minst sagt uppmärksammades under 2020, hoppas flera på att Harris kommer bidra med nya perspektiv i den politiska debatten.

Lady Gagas otroliga utstyrsel

Miss Lady Gaga bar en dramatiskt och ball outfit under president Joe Bidens invigning när hon steg ut för att sjunga nationalsången i sin guldiga mikrofon. I en Schiaparelli-look skapad av Daniel Roseberry bar hon en jacka i marinblå kashmir, en gigantisk och röd siden-kjol , och det hela toppades av med en stor fredsbrosch i guld.

”En duva med en olivkvist. Låt oss alla nu leva i fred med varandra”, Twittrade Lady Gaga.

Wow Lady Gaga!

Foto: TT/Instagram/Youtube

LÄS MER:

Reaktionerna på Lady Gagas mäktiga (!) tolkning av nationalsången

Allt du vill veta om poeten Amanda Gorman

Här blir Kamala Harris USA:s första kvinnliga vicepresident

Annons