Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Allt du vill veta om poeten amanda gorman

20 jan, 2021 
Amanda Gorman
Den 22-åriga poeten Amanda Gorman fick äran att läsa en av sina dikter vid installationen av president Joe Biden. Amanda använder poesin som ett verktyg för sin aktivism, och är engagerad i frågor som rasism och jämlikhet.
Annons
Se Amanda Gormans diktläsning vid Joe Bidens installationBrand logo
Se Amanda Gormans diktläsning vid Joe Bidens installation

Amanda Gorman är den yngsta poeten som någonsin fått framträda på en presidentinstallation. Förutom att vara verksam som poet har hon även en examen i sociologi från Harvard, och hennes intresse för samhällsfrågor genomsyrar allt hon gör.

22-åringen som vuxit upp i Los Angeles skriver mycket om orättvisor, och har till exempel behandlat rasism och polisbrutalitet i sina dikter, men poeten har också ett tydligt hoppfullt budskap.

AMANDA GORMANS AKTIVISM och priser

Amanda brinner för jämlikhet, och förutom sin poesi, som hon ser som ett uttryck för sin aktivism, driver hon en välgörenhetsorganisation som heter One Pen One Page. Organisationen hjälper unga hitta sin röst genom kreativitet och skrivande.

Annons

Sin första diktsamling,The One for Whom Food Is Not Enough, gav Amanda Gorman ut bara 16 år gammal, och som 19-åring fick hon den ärofyllda utmärkelsen National Youth Poet Laureate.

Priset delas ut till en ung person med särskild begåvning inom poesi – men som också uppvisar ledarskap när det kommer till social rättvisa och jämlikhet.

Amanda Gorman

Amandas kamp med talfelet

Amanda kämpade under uppväxten med ett talfel, och hon menar att det hjälpt henne utveckla sin poetiska förmåga.

"Det har gjort mig till den konstnär jag är, och den historieberättare jag strävar efter att vara", sa hon i en intervju till The Los Angeles Times.

Amanda ser sina performance och spoken word-verk som en lika stor del av sitt konstnärsskap som själva skrivandet, och jobbar mycket med rytm och ljud i sina scenframträdanden.

Annons

Vill förena människor med sin poesi

Många anser att Amanda är nästa stora grej inom amerikansk poesi, och det var när hon framträdde med sina dikter i Vita Huset när Barack Obama var president som Jill Biden fick upp ögonen för henne.

Man kan tänka sig att det är så hon fick hedersuppdraget att läsa på installationen av den nya presidenten.

Dikten Amanda läste skrev hon inför installationen, och hon avslutade den samma dag som kongressen stormades. Dikten The Hill We Climb tar upp motsättningarna i landet – men uppmärksammar också demokratins förmåga att förena människor.

"While democracy can be periodically delayed, it can never be permanently defeated", lyder en rad i det berörande verket.

Annons

Amandas hoppfulla budskap, och vilja att förena människor, passade bra in på ceremonin. Den gick på många sätt i försoningens tecken, och Joe Biden återkom flera gånger till hur han vill ena folket och hitta en väg framåt tillsammans.

Amanda Gorman läser på Super Bowl

När finalen i den amerikanska fotbollsligan går av stapeln tittar hela världen, och halvtidsshowen är minst lika viktig som själva matchen. I år är det The Weeknd som står för showen men nu är det även klart att Amanda Gorman kommer att läsa en av sina originaldikter inför matchen.

Dikten ska hylla tre personer som är inbjudna som hederskaptener efter att ha visat ett stort ledarskap i sina respektive samhällen under det gånga året.

Över 100 miljoner tittare förväntas se Super Bowl den 7 februari.

Foto: AP Photo/Patrick Semansky, Robert Deutsch-USA TODAY/Sipa USA, Win McNamee/Getty Images, Kelia Anne/Sun Literary Arts, Erin Schaff/The New York Times

Annons

LÄS MER:

Annons