Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Kamala Harris bar vitt för kvinnors rösträtt

09 nov, 2020 
Mode hittar alltid sin väg in i historiska ögonblick. Och när USA:s första kvinnliga vicepresident bar vitt och knytblus handlar det om dåtid, nutid och framtid!
Annons
Hör Kamala Harris segertalBrand logo
Hör Kamala Harris segertal

När USA:s första kvinnliga vicepresident, Kamala Harris klev ut på scen för att hålla sitt segertal till nationen i helgen, var det många som uppmärksammade hennes välskräddade vita kostym från Carolina Herrera och knytblus – två viktiga symboliska plagg för kvinnors rättigheter.

Kamala Harris bar vitt för ännu ett historiskt ögonblick.

Kamala Harris bar vitt för kvinnors rösträtt

Kamalas klädval lyfter historien om den kvinnliga suffragettrörelsen och kampen för kvinnors rösträtt. National Woman's' Party från 1916, som grundades för att kämpa för kvinnors rösträtt och jämställdhet i USA bar ofta färgerna vitt, guld och lila – där vitt representerar renhet.

Annons

Vitt har tidigare associerats med viktiga politiska händelser

Den första kvinnan att nomineras till vicepresident i USA –Geraldine Ferraro, bar en vit kostym när hon 1984 accepterade nominering. Även Hilary Clinton bar vitt fler gånger under sin presidentkampanj. Det är inte heller första gången Kamala Harris klär sig i vitt eller i vit kostym för den delen. När hon i början av året anslöt sig för att avlägga ed i Trumps rättsprocess bar hon vitt. Det var långt innan hon visste att hon ens skulle bli nominerad eller för den delen bli USA:s första kvinnliga vicepresident.

Knytblusen har även den varit en symbol för kvinnokamp, inte minst i Sverige, i samband med Sara Danius och oenigheterna i Akademien.

Kamala Harris subtila men väl medvetna modeval ger oss hopp för framtiden!

Foto: TT

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons