Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Vinprovning à la Taylor Swift – artistens favoritviner

14 maj, 2024 
AvNami Kawakita
Vinprovning à la Taylor Swift – artistens favoritviner
NIPI / BACKGRID UK / TT
Visste du att Taylor Swift är en riktig vinkonnässör? Ladda upp inför stjärnans besök i Sverige med ett quiz baserat på hennes vinrelaterade låtar eller en vinprovning inspirerad av hennes favoritviner!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Taylor Swifts stilresa genom årenBrand logo
Taylor Swifts stilresa genom åren

Inget har missat att Taylor Swift kommer till Sverige för första gången någonsin och bjuder på hela tre konserter! Det är inte bara svenska Swifties som längtat efter denna helg, utan folk från världens alla hörn tar sig hit för att se stjärnan på scen i mitten av maj.

Det är ingen hemlighet att Taylor Swift gillar vin – det har vi sett på hennes Instagram, i dokumentären Miss America och självklart hört i hennes musik. Artisten sjunger om presigefulla vindistrikt såsom Bourgogne och Champagne, vilket skvallrar om att hon är en riktig konnässör när det kommer till vin.

I dokumentären Miss America syns stjärnan ha is i sitt vin, ett klipp som blev viralt på Twitter (nu X) och många kände igen sig i känslan att vilja kyla ner vinet snabbt. Men vad säger egentligen sommeliern om att servera is i vin?

Gör som Taylor Swift och kyl ner vinet med en isbit

– Det är som att svära i kyrkan för en vinkännare att späda ut ädla droppar gott vin med smältande is, berättar Sarah Djerf från Vinoteket, som bland annat är utbildad sommelier. Ibland är temperaturen viktigare än smaken, och då får man prioritera. Jag brukar hänvisa till fransoserna som mer än gärna lägger en isbit både i fin Provence-rosé och dyr champagne. Det har även ett eget namn: "piscine" som är franska för pool. En pool av champagne – inget "Champagne problem" direkt, för att citera Taylor.

Annons

I slutet av november publicerade producenten Jack Antonoff en bild på Taylor Swift i köket. Swifties, med sina hökögon, kunde inte undgå att lägga märke till vinflaskan som doldes av hennes vänstra hand. Det tog dem inte lång tid att lista ut att det var en flaska Gaslighter Rosé och fansen blev som galna i att försöka få tag i en flaska. I Sverige ökade efterfrågan med 16000%!

Med vinet som musa

Taylor Swift tycks ha ett genuint intresse för vin och låtar där hon sjunger om prestigefulla vindistrikt såsom Bourgogne och Champagne skvallrar om att hon är en riktig konnässör. Vinoteket har gjort en ordentlig djupdykning i Taylor Swifts musik och listar här hennes tio mest spelade vinrelaterade låtar. Tillsammans har de streamats över fem miljarder gånger på Spotify!

Totalt har Taylor Swifts vinrelaterade låtar spelats fem miljoner gånger på Spotify

Till våra stora glädje har de även satt ihop en spellista med alla Taylor Swifts vinrelaterade låtar – bara tryck på play och njut av en god flaska vin. Dessutom har Vinoteket även satt ihop ett quiz för de mest inbitna fansen där du kan testa dina vin- och Taylor-kunskaper i ett kul quiz eller varför inte utmana dina vänner!

En vinprovning à la Swift

I en intervju med Ellen Degeneres fick Taylor frågan om vilket vin hon skulle ta med till en fest – svaret blev sancerre, sauvignon blanc eller pinot grigio. Givet artistens låtar och uttalanden om vin tipsar Vinotekets Sarah Djerf om Taylor Swift-lådan – en låda ihopsatt efter stjärnans smak! Alla viner är noga utvalda och passar för dig som vill dricka som Taylor eller anordna en vinprovning med Swiftie-tema. Här hittar du den välkomponerade lådan som innehåller pinot grigio, sauvignon blanc, rosé, ett lättare bourgognevin och en kraftigare cabernet sauvignon.

Den välkomponerade Taylor Swift-lådan innehåller pinot grigio, sauvignon blanc, rosé, ett lättare bourgognevin och en kraftigare cabernet sauvignon.

Källa och infografik: Vinoteket.se
Omslagsfoto: NIPI / BACKGRID UK / TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons