Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Vin till skaldjur – här är drycken som passar bäst

18 dec, 2020 
Tips på vin till skaldjur och vin till ostron
Är du också förtjust i skaldjur? Här är drycken som passar allra bäst till havets läckerheter.
Annons
12 goda tilltugg till nyårsmiddagenBrand logo
12 goda tilltugg till nyårsmiddagen

Skaldjur är en storfavorit för många och är ofta synonymt med lite extra guldkant på vardagen, inte minst om de åker fram till nyår. Men vad för slags dryck passar egentligen bra till skaldjur? ELLE Mat & Vin reder ut!

Bra att veta när du väljer dryck till skaldjur

En bra tumregel för skaldjur rent generellt är att de innehåller umami. En frisk dryck med sötma och skaldjur är allt som oftast en bra match. Däremot är det just umamin som ställer till det när det kommer till rött vin, en dryck som sällan gifter sig speciellt väl med skaldjur. Tipsen här nedan passar också till ostron.

Fruktigt med sötma

Både vitt vin och rosévin med frisk och fruktig karaktär passar perfekt till skaldjur. Vinet behöver inte nödvändigtvis vara speciellt sött, men sötma kompletterar sältan från skaldjuren på ett bra sätt. Mousserande kan också fungera och om du ska äta gratinerade eller halstrade skaldjur kan även ett fylligt vitt vin med lite fatkaraktär passa bra.

Annons

Ljust och syrligt

Är du sugen på öl till skaldjur? Skaldjur som är milda i smaken gifter sig väl med en ljus lager, exempelvis hefeweizen (veteöl) eller syrlig gueuze. För gratinerade eller halstrade skaldjur är även en måttligt besk ale ett bra alternativ.

Tips på vin till skaldjur och vin till ostron
En frisk dryck med sötma och skaldjur är en vinnande kombination. Här hittar du recept på pho med blåmusslor. Foto: Columbus Leth.

Fräscht och syrligt

Gillar du också att laga musslor kokta i cider? Servera gärna samma cider i glaset som du använder i maten.

Alkoholfria alternativ till skaldjur

För dig som föredrar ett alkoholfritt alternativ finns det flera lämpliga drycker. En ljus lager eller en mild veteöl är säkra kort som passar bra till skaldjur. Du kan även testa ett alkoholfritt vitt vin eller något mousserande om så önskas.

Annons

Tydlig fruktsyra

Ostron har tydlig sälta och för dig som önskar dricka vin till passar ett ofatat vitt vin, gärna fruktigt, med hög fruktsyra. Cava och champagne är också bra alternativ tack vare sin torra och friska karaktär.

Mindre beskt och syrligt

Vill du dricka öl till ostron? Utöver sälta har ostron även grundsmaken umami vilket gör att en mindre besk öl, som hefewiezen, passar bra. Du kan även testa en syrlig öl för att både komplettera ostronen och tillbehör på bästa möjliga sätt. Stout går också bra då den rostade smaken passar salta ostron.

Källa: Systembolaget.

LÄS MER:

Annons