Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Vin till oxfilé – här är drycken som passar bäst

17 dec, 2020 
Vin till oxfilé och fler dryckestips inför nyår
Oxfilé är en populär favorit, inte minst till nyår. ELLE Mat & Vin tipsar om drycken som passar allra bäst, från vin till öl.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
12 goda tilltugg till nyårsmiddagenBrand logo
12 goda tilltugg till nyårsmiddagen

Nyår är precis runt hörnet och efter ett minst sagt utmanande 2020 är vi många som ser framemot att välkomna ett nytt år med god mat och dryck på bordet. Oxfilé är en given nyårskomponent i många hushåll, men vilken dryck passar egentligen bäst till rätten? Här är några bra tips att ha i åtanke när det är dags att välja dryck.

Bra att veta när du väljer dryck till oxfilé

Oxfilé är både smakrikt och dryckesvänligt och serveras i de allra flesta fall med smakrika och krämiga tillbehör, exempelvis potatisgratäng. Försök att hitta en dryck som även den är smakrik för att bästa rätten som helhet på bästa möjliga sätt.

Smakrikt möter smakrikt

Ett kraftfullt rött vin med kryddig och mustig smakprofil är ett bra exempel på en smakrik dryck som gifter sig väl med smakrik oxfilé. Kom ihåg att även ett strävare rött vin passar då strävheten tonas ner av de betydligt kraftigare och krämigare tillbehören på tallriken.

Annons

Smakrikt möter rostade toner

Om du är sugen på ett vitt vin till oxfilén så går det alldeles utmärkt, se dock till att försöka hitta ett kraftfullt alternativ med fyllig smak. Vinet får gärna vara av fatkaraktär och rostade toner fungerar också fint.

Vin till oxfilé och andra dryckestips
Den smakrika oxfilén, med matiga och många gånger krämiga tillbehör, gifter sig väl med smakrik dryck. Recept på oxfilé med jordärtskockspuré hittar du här. Foto: Betina Hastoft.

Smakrikt möter beska

När det kommer till öl är det även här bra att sträva efter ett smakrikt alternativ, gärna med mörka aromer från själva malten. Testa gärna ett öl med beska, men se till att det inte är på tok för beskt då det lätt tar över.

Smakrikt möter brödigt

För dig som vill dricka mousserande till oxfilén är smakrikt fortsatt ett ledord, gärna med brödiga toner. Kombinationen i sig är kanske inte helt övertygande, men den är helt klart görbar.

Källa: Systembolaget.

LÄS MER:

Vin till nyårsmaten – här är drycken som passar bäst

Enkel nyårsmat – 15 goda förrätter, huvudrätter och efterrätter

Nyårsmat för många – 9 enkla och festliga recept du inte får missa

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons