Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Vin till kyckling – här är drycken som passar bäst

21 dec, 2020 
Vin och dryckestips till kyckling
Letar du efter dryck som passar bra till kyckling? ELLE Mat & Vin listar några smarta knep att ha i åtanke.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
12 goda tilltugg till nyårsmiddagenBrand logo
12 goda tilltugg till nyårsmiddagen

Kyckling är populärt året runt och passar bra både till vardags och när du vill lyxa till det lite extra. Men vad är egentligen godast att dricka till kyckling? Här kommer några användbara tips när du försöker navigera rätt i dryckesdjungeln.

Bra att tänka på när du väljer dryck till kyckling

Kyckling och fågelkött rent generellt är oftast ljust och har en väldigt lätt konsistens, vilket gifter sig väl med en lätt dryck. Kom också ihåg att tillagningssättet spelar stor roll och att det påverkar valet av dryck. En lättare kycklingrätt passar med en lättare dryck och samma koncept gäller för mastigare kycklingrätter.

Olika vinsorter

En gräddig kycklinggryta med mildare smak gillar en lättare dryck, gärna ett bärigt eller mustigt rött vin. För dig som föredrar vitt vin är en druvig eller fruktig variant att föredra. Om du har tänkt äta kyckling i form av caesarsallad eller liknande kan även rosévin vara ett bra alternativ.

Annons

Grillad kyckling är i regel lite mer smakrikt och då kan ett fruktigt rött vin vara lämpligt. Bland vita viner är en fyllig variant ett bra val.

Vin som passar till kyckling
Kyckling passar i regel bra med lättare dryck, men allt hänger på tillagningen och valet av tillbehör. Receptet till kycklinglår med rödkålssallad hittar du här. Foto: Betina Hastoft.

Öl till kycklinggrytor och grillad kyckling

Öl och kyckling är en bra match, men även här är det viktigt att ha själva rätten i åtanke. För kycklinggrytor är det bra med en ljus lager som inte är för besk. Här behöver du dock komma ihåg att kryddning spelar roll. Om du ska äta en kryddigare gryta behövs det en öl med lägre beska för att smakerna ska fungera ihop.

Grillad kyckling passar till många olika slags öl i en mellanmörk-mörk kategori, som en lager. Du kan även testa en mörkare ale från Belgien eller en brittisk-amerikansk variant.

Annons

Alkoholfritt som passar till kyckling

Är du sugen på något alkoholfritt till kycklingrätten? Om du ska äta en lättare rätt passar i princip alla slags alkoholfria viner eftersom köttet i sig är lätt och inte behöver speciellt mycket strävhet från vinet. Öl är ett annat alternativ, exempelvis alkoholfri lager, veteöl och ale.

Källa: Systembolaget.

LÄS MER:

Vin till nyårsmaten – här är drycken som passar bäst

Vin till skaldjur – här är drycken som passar bäst

Vin till oxfilé – här är drycken som passar bäst

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons