6 portioner
Kycklinglår:
6 stora kycklinglår
olja till stekning
2 schalottenlökar
6 kvistar färsk timjan
4 lagerblad
10 svarta pepparkorn
2 tsk grovt salt
6–8 dl olivolja
Rödkålssallad:
400 g rödkål
1 liten rödlök
1 kruka persilja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 msk olivolja
2 apelsiner
50 g skållad mandel
Salt och nymalen svartpeppar
Rostad palsternacka:
400 g palsternacka
1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Gör palsternackan så här:
- Värm ugnen till 210°.
- Skala palsternackorna och skär i avlånga stavar.
- Vänd i olja, salta och peppra.
- Lägg på ett ugnsfast fat och rosta i ugnen i ca 20 minuter.
- Ta ut och ställ åt sidan, sänk ugnsvärmen till 100°.
Gör kycklingen så här:
- Torka av kycklinglåren med lite hushållspapper.
- Bryn dem på bägge sidor i olja i en stekpanna så skinnet blir gyllene.
- Placera kycklinglåren tätt intill varandra i en liten långpanna.
- Skala löken och skär i tjocka skivor.
- Fördela lök, timjankvistar, lagerblad, pepparkorn och salt över och mellan kycklinglåren.
- Slå olivolja över så kycklingen täcks.
- Stek i ugnen i 3 timmar, tills köttet är helt mört.
- Ta ut kycklingen från ugnen och häll bort oljan och kryddorna.
Gör rödkålssalladen så här:
- Skiva rödkålen tunt.
- Ansa löken och skär i tunna klyftor.
- Hacka persiljan och vänd ihop med rödkål och lök i en liten skål.
- Vispa ihop vinäger, senap, honung och olja i en annan skål, krydda med salt och peppar.
- Blanda ner dressingen i salladen
- Skala apelsinerna och filea fruktköttet.
- Samla apelsinsaften i ett glas och slå lite av den över rödkålssalladen.
- Rosta mandlarna lätt i en torr panna.
- Vänd ihop rödkålssallad, palsternacksstavar, apelsinfiléer och mandlar och servera till kycklinglåren.

Kycklinglår med rödkål och palsternacka.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: